Το “κεφάλι” του Σουλτς ζητούν τα στελέχη του SPD για την πανωλεθρία στις εκλογές

Την παραίτηση του επικεφαλής του SPD Μάρτιν Σουλτς ζητούν στελέχη των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών, μετά τη συντριπτική ήττα στις εκλογές της περασμένης Κυριακής που έχει προκαλέσει απογοήτευση, γκρίνια, δυσαρέσκεια και έντονη αμφισβήτηση προς το πρόσωπο του.

Και μπορεί ο τελευταίος να θεωρεί ότι η θέση του, τουλάχιστον προς το παρόν, στην ηγεσία του κόμματος είναι διασφαλισμένη, αλλά ήδη έχουν βγει τα μαχαίρια. Όσο περνούν οι μέρες στελέχη βγαίνουν ανοικτά και ζητούν από τον πρόεδρο του SPD να αναλάβει τις ευθύνες του.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο πρώην δήμαρχος του Αμβούργου, Κλάους φον Ντονάνι, ο οποίος εξαπέλυσε δριμεία επίθεση από τηλεοράσεως στον Σουλτς και τον κάλεσε, μάλιστα, να παραιτηθεί. «Εξ’ αρχής ο Σουλτς ήταν εσφαλμένη επιλογή», δήλωσε ο 89χρονος Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός στο πρώτο κρατικό δίκτυο της γερμανικής τηλεόρασης, το ARD. «Ο Σουλτς δεν έχει ιδέα», είπε.

«Δεν θα μπορέσει να λύσει τα προβλήματα». Ο Ντονάνι τόνισε ότι ενώ είναι μέλος εδώ και 60 χρόνια του SPD, αυτή τη φορά δεν το ψήφισε λόγω του Σουλτς. Και κάλεσε το κόμμα του να αναγνωρίσει «ότι με τον Σουλτς δεν θα μπορέσει να κάνει νέα αρχή. Δεν μπορεί να το κάνει αυτό ο Σουλτς. Πρέπει να παραιτηθεί και να ανοίξει δρόμο χώρο στους νεότερους».

Στις επικριτικές φωνές ήρθε να προστεθεί κι εκείνη του πρώην προέδρου του SPD, Φραντς Μιούντεφερινγκ, ο οποίος αμφισβήτησε την απόφαση του Σουλτς να αναθέσει την ηγεσία της Κ.Ο. του κόμματος στην απερχόμενη υπουργό Εργασίας, Αντρέα Νάλες, αντί να την αναλάβει ο ίδιος, όπως πολλοί ήλπιζαν.

Δεν μπορεί να διαχωρίζεται το κόμμα από την Κ.Ο. του, τόνισε. «Η στρατηγική της αντιπολίτευσης θα πρέπει να είναι σαφής. Δεν μπορεί να κατευθύνεται από δύο κέντρα, περιπλέκονται τα πράγματα.»

Θέμα ηγεσίας, πάντως, είναι δύσκολο να τεθεί πριν τις τοπικές εκλογές στην Κάτω Σαξονία στα μέσα Οκτωβρίου, εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές. Ενόψει της κρίσιμης αναμέτρησης ο Σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός του κρατιδίου, Στέφαν Βάιλ, έσπευσε να στηρίξει τον πρόεδρο του SPD.

Ενόψει των δύσκολων επικείμενων εσωτερικών διαβουλεύσεων «χρειαζόμαστε έναν αρχηγό κόμματος με μεγάλη ικανότητα συσπείρωσης. Κι είμαι πεπεισμένος ότι ο Μάρτιν Σουλτς είναι ο καλύτερος εν προκειμένω», δήλωσε στη Handelsblatt.

Ο Βάιλ εξέφρασε μάλιστα την πεποίθηση ότι ο Σουλτς θα παραμείνει στο πόστο του και μετά το συνέδριο του κόμματος. «Στο Βερολίνο», είπε, «υποτιμούν το μεγάλο συναισθηματικό δέσιμο μεταξύ πολλών μελλών του κόμματος με τον αρχηγό του.»

 

Πηγή: «Καζάνι που βράζει» η Καταλονία ενόψει του δημοψηφίσματος της Κυριακής | iefimerida.gr