Bloomberg για Eldorado: «Η Ελλάδα κάθεται πάνω σε χρυσωρυχείο και δεν μπορεί να βγάλει λεφτά»

«Σε δύσκολη θέση φέρνει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα η απόφαση της Eldorado Gold Corp να αναστείλει όλες τις δραστηριότητές της στην Ελλάδα επικαλούμενη καθυστερήσεις στην χορήγηση αδειών ρουτίνας», αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg σε δημοσίευμά του με τίτλο «Ελλάδα: Όταν το να κάθεσαι κυριολεκτικά πάνω σε ένα χρυσωρυχείο δεν αρκεί για να βγάλεις λεφτά».

Bloomberg03

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο επισημαίνει ότι η καναδέζικη εταιρεία εξόρυξης «είναι ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στην Ελλάδα και η απόφασή της έρχεται σε μια στιγμή που η χώρα προσπαθεί να δημιουργήσει ένα βιώσιμο μονοπάτι εξόδου από το πρόγραμμα διάσωσης προσπαθώντας να προσελκύσει ξένες επενδύσεις».

«Ανεξάρτητα απ’ το τι θα γίνει μετά η ζημιά για την Ελλάδα ως επενδυτικό προορισμό έχει γίνει και είναι πολύ σημαντική», σχολιάζει ο Βολφγκάνγκο Πίκολι, συμπρόεδρος στην Teneo Intelligence του Λονδίνου….

Η απόφαση της Eldorado είναι ένα μεγάλο πλήγμα για την ελληνική οικονομία. Κάνει ακόμα πιο δύσκολο το έργο του ΣΥΡΙΖΑ να βγάλει την Ελλάδα από το μνημόνιο τον επόμενο χρόνο» υπογραμμίζει ο Μουτζτάμπα Ραχμάν της Eurasia.

Ο CEO της Eldorado Gold Τζορτζ Μπερνς 
Μετά την απόκτηση των ορυχείων στην Κασσάνδρα, έναντι 2 δισ. Δολαρίων το 2012, η εταιρεία έχει επενδύσει επιπλέον 1 δισ. δολάρια στη χώρα, σύμφωνα με τον CEO της Τζορτζ Μπερνς. Το ποσό αυτό θα διπλασιαζόταν αν η εταιρεία μπορούσε να αναπτύξει πλήρως τα ορυχεία στην Ολυμπιάδα, τις Σκουριές και το Λόφο του Περάματος, είπε.
«Είμαι στην Eldorado από τον Φεβρουάριο και στη θέση του Διεθύνοντος Συμβούλου εδώ και πέντε μήνες. Δεν έχω αντιμετωπίσει εχθρότητα από την κυβέρνηση, απλά δεν έχω δει πρόοδο στο θέμα των αδειών» δήλωσε ο Μπερνς στο Bloomberg.

Bloomberg03

FT: Καναδέζικη εταιρεία εξόρυξης τεστάρει τη νέα πολιτική της αριστερής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στις ξένες επενδύσεις

Στο θέμα επανήλθαν και οι Financial Times σχολιάζονταςδηκτικά: «Δεν πέρασαν καλά καλά 48 ώρες αφότου ο πρωθυπουργός είπε σε επιχειρηματικό συνέδριο ότι η ώθηση για “Grinvestment” έχει αντικαταστήσει τον φόβο του “Grexit” και η εταιρεία εξόρυξης με έδρα το Βανκούβερ είπε ότι σχεδιάζει να βάλει στον πάγο μια επένδυση 3 δισ. δολαρίων στη βόρεια Ελλάδα λόγω καθυστερήσεων στη χορήγηση αδειών από το υπουργείο Ανάπτυξης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ενοχλημένη η Κομισιόν από τις εξελίξεις με τη φυγή της Eldorado

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Είναι πολλά τα λεφτά – Η Eldorado Gold εξετάζει προσφυγή στα διεθνή δικαστήρια για αποζημίωση μαμούθ

ΑΚΟΜΑ: Σκληρή επίθεση κατά Τσίπρα για την υπόθεση Eldorado εξαπέλυσε ο Μητσοτάκης (video)