H Θεσσαλονίκη ετοιμάζεται να υποδεχθεί τους… Κινέζους

Εκατοντάδες Κινέζοι αναμένονται στη Θεσσαλονίκη λόγω της 82ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), όπου φέτος τιμώμενη χώρα είναι η Κίνα. Και μπορεί ως λαοί να έχουμε πολλά κοινά στοιχεία, λόγω της μακραίωνης ιστορίας και του πολιτισμού μας, η κουλτούρα μας όμως είναι διαφορετική. Η γλώσσα, η γαστρονομία και μικρές καθημερινές συνήθειες αναδεικνύουν τη μεγάλη απόκλιση στα ήθη και τα έθιμα των δύο χωρών. Διαφορές, που δεν μπορούν να παραβλέψουν οι φορείς της πόλης και οι επαγγελματίες, γνωρίζοντας καλά ότι εκτός από τον στολισμό και το γιορτινό κλίμα χρειάζονται κι’ άλλα.

Η Θεσσαλονίκη δεν φόρεσε μόνο τα “γιορτινά” της, αλλά φρόντισε και για εκείνες τις λεπτομέρειες που θα κάνουν τη ζωή του Κινέζου επισκέπτη ευκολότερη. Οι ιδιοκτήτες ξενοδοχείων, που θα φιλοξενήσουν Κινέζους τουρίστες, γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητές τους και έχουν την υποδομή να καλύψουν τις απαιτήσεις τους, όπως αναφέρουν. Παρόλα αυτά, χρειάστηκε όλοι να κάνουν μερικές προσαρμογές στις παροχές τους για τις ημέρες που θα διαρκέσει η ΔΕΘ.

Οι Κινέζοι κοιμούνται χώρια

Μία από τις ιδιαιτερότητες των Κινέζων, που αφορά τη διαμονή τους, είναι η συνήθειά τους να κοιμούνται σε μονό κρεβάτι ακόμη και αν μοιράζονται το δωμάτιο με το έτερον ήμισυ. Η μπανιέρα, επίσης, είναι κάτι που το θεωρούν εκ των ων ουκ άνευ. Γι’ αυτόν τον λόγο, η διευθύντρια Πωλήσεων και Ανάπτυξης κεντρικού ξενοδοχείου της πόλης, που αναμένει μεγάλο αριθμό Κινέζων επισκεπτών, Ανατολή Καπνίδου, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, εξήγησε ότι στο ξενοδοχείο τους έχουν ειδικά διαμορφωμένο όροφο με διπλά δωμάτια και μπανιέρα. “Αυτό συμβαίνει διότι ως ξενοδοχείο έχουμε εδραιωμένες σχέσεις και συνεργασίες με την κινεζική αγορά και γνωρίζουμε τις ανάγκες τους”, ανέφερε η κ. Καπνίδου.

Επίσης, σημαντική λεπτομέρεια είναι να υπάρχει πάντα στο δωμάτιό τους ένας βραστήρας, κάτι που όλα τα ξενοδοχεία παρέχουν ως tea make facilities set. “Για το πρωινό έχουμε ορισμένες επιλογές κοντά στις δικές τους γαστρονομικές συνήθειες, όπως φυσικά και τα απαραίτητα “ξυλάκια” (chopsticks), αλλά από την εμπειρία μας έχουμε διαπιστώσει ότι αγαπούν ιδιαίτερα την ελληνική κουζίνα”, σημείωσε η κ. Καπνίδου. “Για τη γλώσσα έχουμε κάποιον άνθρωπο από την κινεζική κοινότητα που συνδράμει στη διερμηνεία, όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο”, πρόσθεσε.

Για τις ημέρες που θα διαρκέσει η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τον Καρλ Σεχάμπ, διευθυντή πεντάστερου ξενοδοχείου της πόλης στο οποίο θα καταλύσουν αρκετοί Κινέζοι, οι αλλαγές που θα γίνουν αφορούν στο πρωινό, όπου στο μενού θα προσφέρονται περισσότερες επιλογές κοντά στη γαστρονομία τους. “Επειδή το ξενοδοχείο μας διαθέτει ασιατικό εστιατόριο έχουμε τη δυνατότητα να προσφέρουμε την κουζίνα που επιθυμούν. Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα, είμαστε καθόλα έτοιμοι”, τόνισε ο κ. Σεχάμπ.

Και η πόλη σε ετοιμότητα

Υποδεχόμενη ως τιμώμενη χώρα την Κίνα, η ΔΕΘ-HELEXPO φρόντισε να προετοιμαστεί με τρόπο που θα κάνει την παραμονή των Κινέζων στην πόλη πιο άνετη. “Έχουμε μεριμνήσει να υπάρχει η ιστοσελίδα μας και στην κινέζικη γλώσσα για να αντλούν από εκεί όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται”, επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-HELEXPO, Κυριάκος Ποζρικίδης και πρόσθεσε ότι εκτός από το σάιτ, θα διανεμηθούν έντυπα στην κινεζική γλώσσα. “Μία ακόμη πολύ σημαντική δράση, που έγινε σε συνεργασία με την Ελληνοκινεζική Ένωση Προώθησης Επενδύσεων και Συνεργασιών, αφορά στη δημιουργία χάρτη με τις πληροφορίες για τα μνημεία σε αγγλικά και κινέζικα”, υπογράμμισε ο κ. Ποζρικίδης.

Εξάλλου, από την πλευρά του Δήμου Θεσσαλονίκης προωθείται η ένταξη κινεζικού μενού σε διάφορα εστιατόρια της πόλης, κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης. “Ως δήμος, είμαστε ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι και έχουμε μάθει να αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες των Κινέζων ταξιδιωτών, καθώς συμμετέχουμε στον οργανισμό “World tourism cities federation” που έχουν δημιουργήσει οι Κινέζοι όπου, επίσης, μας δίνεται η ευκαιρία να παρουσιάζουμε και εμείς τη Θεσσαλονίκη”, ανέφερε ο αντιδήμαρχος Τουριστικής Ανάπτυξης και Διεθνών Σχέσεων του, Σπύρος Πέγκας. “Έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας”, σημείωσε ο κ. Πέγκας για να συμπληρώσει: “Ωστόσο, γίνονται πολλά θετικά βήματα για την προσέλκυση Κινέζων και ένα από αυτά είναι η αεροπορική σύνδεση της Αθήνας με το Πεκίνο, που τίθεται σε λειτουργία τέλος Σεπτεμβρίου”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Συνάντηση πρωθυπουργού με παραγωγικούς φορείς ενόψει ΔΕΘ

Αποκάλυψη! Αυτό είναι το πρώτο βαγόνι του Μετρό Θεσσαλονίκης! (pics)

Επί ποδός η ΕΛ.ΑΣ. ενόψει των εγκαινίων της 82ης ΔΕΘ