Απίστευτο! Δεν υπάρχουν εμβόλια γρίπης και ιλαράς λόγω… γραφειοκρατίας

Προβλήματα λόγω της γραφειοκρατίας στη διάθεση των εμβολίων της γρίπης και της ιλαράς καταγγέλλει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ).

Τα παραπάνω έρχονται τη στιγμή που τα περιστατικά γρίπης που έχουν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ φτάνουν ήδη τα πέντε ανάμεσα στα οποία και ένα παιδί τριών ετών, και ενώ η ιλαρά βρίσκεται σε έξαρση με ένα βρέφος να έχει χάσει τη ζωή του και τα κρούσματα να αγγίζουν τα 320.

«Η γραφειοκρατία  δημιουργεί προβλήματα στον εμβολιασμό του πληθυσμού, ταλαιπωρώντας  τους πολίτες και τους φαρμακοποιούς.

Τα προβλήματα αφορούν τόσο τα εμβόλια της ιλαράς ενώ βρισκόμαστε στο στάδιο επιδημικής έξαρσης, αλλά και τα αντιγριπικά εμβόλια την ώρα που η περίοδος του αντιγριπικού εμβολιασμού βρίσκεται στην κορύφωσή της», αναφέρει χαρακτηριστικά σε σχέση με το πρόβλημα ο ΠΦΣ.

Όπως εξηγεί αναφερόμενος στα εμβόλια της ιλαράς, «παρά το γεγονός ότι έγινε έκτακτη εισαγωγή λόγω της έξαρσης που παρατηρείται, οι πολίτες αναγκάζονται να τα πληρώνουν από την τσέπη τους γιατί δεν αναγνωρίζονται από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, επειδή έχουν διαφορετικό barcode από αυτόν που αναγνωρίζει το σύστημα».

Για τα αντιγριπικά εμβόλια τονίζει ότι «το πρόβλημα παρουσιάζεται γιατί το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης θεωρεί τα δυο τετραδύναμα εμβόλια που κυκλοφορούν στην αγορά διαφορετικά, ενώ έχουν ακριβώς την ίδια σύνθεση. Το αποτέλεσμα είναι να μην καλύπτεται ο πληθυσμός άμεσα σε περίπτωση έλλειψης του ενός εμβολίου και να μην δυνατότητα αντικατάστασης του από το άλλο όμοιο».

Στην πράξη δηλαδή οι άνθρωποι που χρειάζονται τα εμβόλια και τον εμβολιασμό για να θωρακιστούν έναντι των δυο νοσημάτων  που βρίσκονται σε έξαρση, αναγκάζονται είτε να μένουν ανεμβολίαστοι αν δεν έχουν λεφτά να πληρώσουν το εμβόλιο  από την τσέπη τους είτε να πληρώνουν για να εμβολιαστούν ενώ δικαιούνται θεωρητικά δωρεάν πρόσβαση σε εμβόλια.

«Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος έχει ενημερώσει τον ΕΟΦ για το θέμα ο οποίος συνηγορεί σε αυτό, αλλά δυστυχώς η επίλυση του κολλάει στην γραφειοκρατία», αναφέρει επίσης η ανακοίνωση του ΠΦΣ η οποία καταλήγει εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι «με την δημοσιοποίηση του θέματος, θα αντιμετωπισθούν τα προβλήματα αλλά εύλογα διερωτάται κάποιος αν αυτή είναι η ορθή πρακτική για την επίλυση των θεμάτων που άπτονται της προστασίας της Δημόσιας Υγείας».

Σύμφωνα με πληροφορίες, Ε.Ο.Φ και ΕΟΠΥΥ ρίχνουν το μπαλάκι της ευθύνης για το γραφειοκρατικό εμπόδιο που έχει υψωθεί στον εμβολιασμό, στη Διεύθυνση Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας του υπουργείου Υγείας η οποία παρότι έχει την έγκριση για τη διόρθωση του προβλήματος, επιδεικνύει πρωτοφανή αδράνεια.

Διαβάστε επίσης: Έρχεται ηλεκτρονική συσκευή που παρατείνει τη διάρκεια των ανδρών στο κρεβάτι! (pics)