«Βούλιαξε» η Βαρκελώνη: 300.000 Καταλανοί διαδηλώνουν υπέρ της ενότητας! (pics & video)

Δεν είναι μόνο οι χιλιάδες που διαδήλωσαν το Σάββατο στη Μαδρίτη υπέρ της ενότητας. Είναι και οι χιλιάδες που βγήκαν σήμερα Κυριακή στους δρόμους. Στη Βαρκελώνη έγινε η διαδήλωση αυτή τη φορά. Κόσμος που θέλει την Καταλονία μέρος της Ισπανίας. Και φωνάζει συνθήματα κατά του Πουτζδεμόν.

Στο στόχαστρο ξανά ο Κάρλες Πουτζδεμόν, ο πρόεδρος της κυβέρνησης στην Καταλονία. Ένας από τους βασικούς υπεύθυνους (μαζί με τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι) που τα πράγματα έφτασαν στα άκρα.

Το Σάββατο στη Μαδρίτη, οι διαδηλωτές ζητούσαν τη φυλάκισή του. Σήμερα στη Βαρκελώνη πολλά πλακάτ τον αποκαλούν δικτάτορα και ζητούν να φύγει.

Φωνάζοντας συνθήματα όπως «Ζήτη η Ισπανία» και «Φυλάκιση στον Πουτζδεμόν», οι χιλιάδες διαδηλωτές, με ισπανικές και καταλανικές σημαίες, έκαναν πορεία στο κέντρο της Βαρκελώνης. Οι διαδηλωτές είχαν μαζί τους και σημαίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έξω! Όχι στους δικτάτορες έγραφε ένα πλακάτ διαδηλωτή στη Βαρκελώνη – Ο Κάρλες Πουτζδεμόν σε… κλοιό
Ακόμη ένα σύνθημα ήταν: «Είμαστε όλοι Καταλανοί. Κοινή λογική για συνύπαρξη».

Σύμφωνα με την καταλανική αστυνομία, στους δρόμους της Βαρκελώνης βρέθηκαν 300.000 άνθρωποι, που τάσσονται κατά της ανεξαρτησίας στην Καταλονία.

Δημοσκόπηση – μήνυμα για τους υπέρμαχους της ανεξαρτησίας

Την ώρα που η κατάσταση στην Καταλονία είναι ρευστή, η Μαδρίτη έχει πάρει τον έλεγχο και προκήρυξε εκλογές, με δημοσκόπηση έρχεται στο φως. Σύμφωνα με αυτή, τα καταλανικά κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της περιφέρειας χάνουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που κέρδισαν στις προηγούμενες εκλογές.

Η δημοσκόπηση δόθηκε στη δημοσιότητα την Κυριακή από την εφημερίδα El Mundo. Ωστόσο, η μικρή διαφορά που καταγράφει η έρευνα προμηνύει σκληρή μάχη μεταξύ των δύο πλευρών στις εκλογές του Δεκεμβρίου.

Η έρευνα διεξήχθη από την περασμένη Δευτέρα μέχρι την Πέμπτη, όσο δηλαδή η ισπανική κυβέρνηση ετοιμαζόταν να πάρει τον έλεγχο της Καταλονίας. Και φυσικά έγινε πριν το κοινοβούλιο της Καταλονίας ψηφίσει τη μονομερή κήρυξη ανεξαρτησίας, την Παρασκευή.

Τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας λαμβάνουν το 42.5% των ψήφων, ενώ τα κόμματα που τάσσονται κατά λαμβάνουν το 43.4%, σύμφωνα με την έρευνα που διεξήχθη από την εταιρεία Sigma Dos σε 1000 άτομα.

«Ο Πουτζδεμόν είναι και θα παραμείνει πρόεδρος στην Καταλονία»
Άγνωστο παραμένει και το μέλλον του Κάρλες Πουτζδεμόν. Η ισπανική κυβέρνηση απειλεί να του απαγγείλει κατηγορίες για εξέγερση. Αν το κάνει και καταδικαστεί, μπορεί να φυλακιστεί ακόμη και για 30 χρόνια.

Για την ώρα, πάντως, έχει τη στήριξη του αντιπροέδρου της καταλανικής κυβέρνησης. Ο οποίος επίσης, βάσει του άρθρου 155 έχει καθαιρεθεί.

«Ο Κάρλες Πουτζντεμόν είναι και θα παραμείνει πρόεδρος της κυβέρνησης και η Καρμ Φορκαντέλ είναι και θα μείνει πρόεδρος του κοινοβουλίου και αυτό θα παραμείνει έτσι μέχρι οι πολίτες να αποφασίσουν το αντίθετο σε ελεύθερες εκλογές», δήλωσε ο Οριόλ Ζουνκέρας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα El Punt-Avui. Και έκανε, φυσικά, λόγο για «πραξικόπημα ενάντια στην Καταλονία».

«Ας βάλει υποψηφιότητα»

Την ίδια ώρα, ο πρέσβης της Ισπανίας στη Γαλλία δήλωσε ότι ο αποπεμφθείς πρόεδρος της Καταλονίας «μπορεί να θέσει υποψηφιότητα» στις περιφερειακές εκλογές που έχουν προκηρυχθεί από την ισπανική κυβέρνηση στις 21 Δεκεμβρίου, εκτός και αν η δικαιοσύνη πάρει διαφορετική απόφαση.

«Όλος ο κόσμος πρέπει να συμμετέχει και ο κ. Πουτζδεμόν καλείται να θέσει την υποψηφιότητα του. Μπορεί να το κάνει, ναι», δήλωσε ο Φερνάντο Καρντερέρα στο ραδιόφωνο Europe 1.

Ερωτηθείς σχετικά με τις δικαστικές διώξεις για «εξέγερση» ο Ισπανός πρέσβης απάντησε: «Εναπόκειται στους δικαστές να αποφασίσουν αν είναι εκτός νόμου ή όχι. Για την ώρα, μπορεί να παρουσιάσει την υποψηφιότητα του στις εκλογές».

Διαβάστε επίσης: Εντοπίστηκε το ελικόπτερο που συνετρίβη στη Νορβηγία – Και οι 8 επιβαίνοντες νεκροί