Εκτοξεύθηκε ο δορυφόρος που θα παρακολουθεί τη ρύπανση (vid)

Ο ευρωπαϊκός δορυφόρος Sentinel-5P για την παρακολούθηση της ατμόσφαιρας εκτοξεύθηκε από το κοσμοδρόμιο του Πλεσέτσκ στη βόρειο Ρωσία πάνω σε ένα ρωσικό πύραυλο Rockot. Ο βάρους 820 κιλών δορυφόρος είναι η πρώτη αποστολή του προγράμματος Copernicus του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) για την παρακολούθηση της ατμόσφαιρας. Θα ακολουθήσουν και άλλοι τα επόμενα χρόνια.

Ο δορυφόρος – που θα βρίσκεται σε πλήρη επιχειρησιακή λειτουργία σε περίπου έξι μήνες – φέρει το υπερσύγχρονο όργανο Tropomi με το οποίο θα «χαρτογραφεί» μια πληθώρα αερίων, όπως το διοξείδιο του αζώτου, το όζον, τη φορμαλδεΰδη, το διοξείδιο του θείου, το μεθάνιο, το μονοξείδιο του άνθρακα και τα αερολύματα, που επηρεάζουν τόσο το κλίμα όσο και την υγεία των ανθρώπων.

Στο μέλλον τόσο ο γεωστατικός δορυφόρος Sentinel-4 όσο και οι δορυφόροι Sentinel-5 που θα περνάνε πάνω από τους πόλους, θα παρακολουθούν την ατμόσφαιρα. Έως τότε, ο Sentinel-5P (P από τη λέξη “precursor”, δηλαδή «πρόδρομος») θα παίξει ρόλο-κλειδί στην παρακολούθηση της ρύπανσης του αέρα. Ο Sentinel-5P θα πετάει σε στενό συντονισμό με την αντίστοιχη αποστολή Suomi-NPP των ΗΠΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σχεδιάζουν δορυφόρο έργο τέχνης που θα αντανακλά το φως (vid)

Παγκόσμιος συναγερμός: Πέφτει ανεξέλεγκτος στη Γη δορυφορικός σταθμός της Κίνας!

Απέτυχε η εκτόξευση Κινεζικού πυραύλου με προορισμό την Σελήνη