“Θρίλερ” η συνεδρίαση του ΚΑΣ για το Ελληνικό – Επιμένει η Βλαζάκη

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για το Ελληνικό, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο ότι η σύσκεψη πραγματοποιείται σε κλίμα έντασης.

Η πρόεδρος του ΚΑΣ Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη φέρεται να μην εγκαταλείπει την εισηγήσή της να κηρυχθεί τμήμα της έκτασης- έως το 1/3- ως αρχαιολογικός χώρος. Σημειώνεται ότι η αρχική εισήγηση αφορούσε την κήρυξη του μισού της έκτασης ως αρχαιολογικού χώρου.

Σε αυτήν την περίπτωση, δεν αποκλείεται να ενεργοποιηθεί το plan b της κυβέρνησης, η θέσπιση νόμου για τις αρχαιολογικές εργασίες στο Ελληνικό, ο οποίος θα στηρίζεται στο μνημόνιο συνεργασίας που έχει υπογραφεί μεταξύ των επενδυτών, της Ελληνικό Α.Ε. και του ΤΑΙΠΕΔ.

 

Η κυρία Βλαζάκη εισηγήθηκε την κήρυξη ως αρχαιολογικού χώρου δύο σημείων, δηλαδή στις γραμμές του ΤΡΑΜ και στο αμαξοστάσιο, όπου θεωρείται ότι υφίσταται αρχαιολογικό ενδιαφέρον, ενώ, κατά το παρελθόν, έχουν πραγματοποιηθεί ανασκαφές. Για παράδειγμα, στο αμαξοστάσιο του Τραμ, οι ανασκαφές αποκάλυψαν ένα νεκροταφείο της περιφέρειας του άστεως των Αθηνών, που χρονολογείται από το τέλος του 8ου αιώνα π.Χ. ως την αρχή των ελληνιστικών χρόνων.

Στην υπόλοιπη περιοχή, σύμφωνα με την εισήγηση, θα εφαρμοστεί το μνημόνιο συναντίληψης που υπέγραψε το Υπουργείο Πολιτισμού με τους επενδυτές και την Ελληνικό Α.Ε.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, η συγκεκριμένη εισήγηση, που ικανοποιεί όλες τις πλευρές, χωρίς να τορπιλίζει τον επενδυτικό σχέδιο, θα συζητηθεί.

Νωρίτερα, φέρεται να υπήρξαν εισηγήσεις για την κήρυξη είτε του 1/3 της έκτασης ως αρχαιολογικού χώρου είτε για την οριοθέτηση τμήματος έως 700 στρεμμάτων.

Ωστόσο, ενημερωμένες πηγές σημειώνουν ότι προκρίνεται η συμβιβαστική εισήγηση της προέδρου του ΚΑΣ, με δεδομένη τη βούληση της κυβέρνησης να “κλείσει” το ζήτημα σήμερα.

Οι πληροφορίες του Capital.gr, αναφέρουν ακόμη ότι εάν κηρυχθεί ως αρχαιολογικός χώρος μεγάλο τμήμα της έκτασης, τότε το σχέδιο ανάπλασης θα τιναχθεί στον αέρα, καθώς, οι αρχαιολογικές εργασίες θα μπορούσαν να διαρκέσουν επ’ αόριστον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Νέα ανατροπή στο Ελληνικό: Στο ΣτΕ κατά της επένδυσης δύο οικολογικές οργανώσεις

Κληρώνει σήμερα για το Ελληνικό – Το ΚΑΣ συνεδριάζει τη στιγμή που η κυβέρνηση ψάχνει plan B για να ξεπεράσει τα εμπόδια

Ελληνικό: Αποχαρακτηρίστηκαν 37 δασικά στρέμματα! – Έπεται αύριο η συνεδρίαση του ΚΑΣ

Πιτσιόρλας για Ελληνικό: «Όποια απόφαση και να πάρει το ΚΑΣ δεν εμποδίζει την υλοποίηση του έργου»