Καταιγιστικές οι δηλώσεις Σόιμπλε: “H πλειοψηφία του Eurogroup το 2015 ήθελε Grexit!”

Σόιμπλε

Τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες της Ευρωζώνης για την αντιμετώπιση της κρίσης υπερασπίστηκε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Λίγο πριν αποχωρήσει από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ο κ. Σόιμπλε σε συνέντευξή του στους Financial Times αρνείται ότι επέβαλε «πολιτικές λιτότητας» και προειδοποιεί για μια νέα χρηματοπιστωτική κρίση.

Oπως σημειώνει, εν όψει και του 113ου και τελευταίου Eurogroup της οκταετούς θητείας του, στόχος του δεν ήταν να επιβάλει τη λιτότητα στην Ευρώπη, αλλά «μία αξιόπιστη πολιτική που θα οικοδομούσε εμπιστοσύνη και θα παρήγαγε ανάπτυξη».

Μάλιστα, αισθάνεται δικαιωμένος από τα αποτελέσματα των μεταρρυθμίσεων που εφαρμόστηκαν, μεταξύ άλλων, στην Ελλάδα.

Αναφερόμενος στο 2015 επισημαίνει ότι η πλειοψηφία του Eurogroup ήθελε η Ελλάδα να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη.  «Πρωταγωνίστησα στη συζήτηση σχετικά με το αν η Ελλάδα έπρεπε να κάνει ένα “διάλειμμα” από το ευρώ για κάποια χρόνια, αλλά η Ελλάδα δεν ήθελε», επισημαίνει.

«Δεν έμενε τίποτα άλλο, από το συγκεκριμένο δρόμο που είναι εξαιρετικά δύσκολος για τους πολιτικούς ηγέτες της Ελλάδας, ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων», αναφέρει, προσθέτοντας ότι ήταν «πάντα στο πλευρό αυτών που ήθελαν λύσεις».

Οσον αφορά τη «δαιμονοποίησή» του στην Ελλάδα, ο κ. Σόιμπλε διευκρίνισε ότι μόνο κάποιοι είχαν αυτή την εικόνα για αυτόν, προσθέτοντας μάλιστα ότι κάποιος θα πρέπει να ρωτήσει τους Ελληνες και τι εικόνα έχουν για τους ηγέτες τους.

Το ζητούμενο, συνέχισε αιχμηρά ο κ. Σόιμπλε, είναι να λαμβάνεις αποφάσεις που είναι δύσκολες αλλά απαραίτητες, ακόμα κι αν υπάρξουν συνέπειες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τα βάζει με την Εκκλησία και ο Οικονόμου για την αλλαγή φύλου

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Βγήκαν στο «φως»: Στη δημοσιότητα λίστα μεγαλο-οφειλετών της εφορίας

ΑΚΟΜΑ: Suddeutsche Zeitung: Η Κίνα επενδύει στην Ελλάδα σε αντίθεση με την Ευρώπη