Ηγετικό στέλεχος 3 τρομοκρατικών οργανώσεων ο 29χρονος Κωνσταντίνος! Τι βρήκε η ΕΛ.ΑΣ.

Την αποτροπή τρομοκρατικού χτυπήματος με βόμβα αρκετά μεγάλης ισχύος είναι πεπεισμένοι ότι πέτυχαν οι αστυνομικοί της αντιτρομοκρατικής μετά τη σύλληψη, χθες το πρωί, ενός 29χρονου αντιεξουσιαστή στο κέντρο της Αθήνας και αναζητούν εναγωνίως 3 με 4 άτομα που αποτελούσαν την ομάδα κρούσης.

Το «παζλ» του προφίλ του 29χρονου, ο οποίος συνελήφθη το πρωί του Σαββάτου, επιχειρούν να συμπληρώσουν οι αξιωματικοί της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για συνεργούς του, αλλά και για επιθέσεις που προετοίμαζε.

Τα ευρήματα στο σπίτι του- ωρολογιακοί μηχανισμοί και εκρηκτικά- δείχνουν ότι σχεδίαζε νέα «χτυπήματα» και οι αρχές προσπαθούν να διαπιστώσουν ποιοι ήταν οι πιθανοί στόχοι.

Ο 29χρονος συνελήφθη σε επιχείρηση στον Άγιο Παντελεήμονα και θεωρείται ο κατασκευαστής και αποστολέας των παγιδευμένων φακέλων τόσο στον Λουκά Παπαδήμο, ο οποίος τραυματίστηκε όταν άνοιξε τον τρομοφάκελο, όσο και στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τα γραφεία του ΔΝΤ στο Παρίσι μεταξύ άλλων. Επίσης, 8 τρομοφάκελοι είχαν εντοπιστεί στο κέντρο διαλογής των ΕΛΤΑ.

Παράλληλα όμως διερευνώνται οι επαφές που είχε με την Πόλα Ρούπα. Ο 29χρονος εκτιμάται μάλιστα ότι είχε ρόλο σε τρεις οργανώσεις, ως «μπαλαντέρ» στη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», τον «Επαναστατικό Αγώνα» και τους «Λαϊκούς Αγωνιστές».

Για αυτό εξετάζεται και η συμμετοχή του στην απόπειρα απόδρασης του Νίκου Μαζιώτη και στελεχών της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς» από τις φυλακές Κορυδαλλού, με ελικόπτερο, τον Φρεβρουάριο του 2016. Η αποτυχία αυτού του σχεδίου πιστεύεται ότι τον έφερε σε ρήξη με την Ρούπα.

Επιπλέον, διερευνάται ο ρόλος του σε άλλες επιθέσεις. Στο σπίτι του 29χρονου εντοπίστηκε εκρηκτική ύλη παρόμοια με εκείνη που χρησιμοποιήθηκε στη βόμβα που είχε τοποθετηθεί στο σπίτι της εισαγγελέως Εφετών, Γεωργίας Τσατάνη, τον περσινό Οκτώβριο.

Οι αναλυτές προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν τι ετοίμαζε ο νεαρός και έφυγε στις 4 και 30 ξημερώματα με τρεις βαλίτσες γεμάτες εκρηκτικά και αναζητούν τα οχήματα που χρησιμοποιούσε για τις μετακινήσεις του ο 29χρονος, τις επαφές του και τα άτομα που συναντούσε μυστικά.

Στο μικροσκόπιο έχουν μπει τα επισκεπτήρια που έκανε στις φυλακές, τα κινητά τηλέφωνα που χρησιμοποιούσε, ο φορητός υπολογιστής, όπως και οι συναντήσεις σε συγκεκριμένα σημεία κοντά στα Εξάρχεια.

Πληροφορίες αναφέρουν ψάχνουν στον φορητό υπολογιστή, αλλά και σε σημειώσεις που βρέθηκαν πιθανά σχέδια για την τρομοκρατική επίθεση που ετοίμαζε, αλλά και για πιθανούς στόχους…

Αυτό που ερευνά η αστυνομία είναι ο νεαρός να αποτελεί τον άτυπο αρχηγό μιας νέας γενιάς των Πυρήνων, να στρατολογήθηκε δηλαδή το 2016 και να οργάνωσε το βραχίονα που έστειλε τα τρομοδέματα σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Αν και το όνομα του 29χρονου δεν βρισκόταν στις λίστες υπόπτων της Αντιτρομοκρατικής, ο νεαρός είχε εμπλακεί σε επεισόδια γύρω από το Πολυτεχνείο, ενώ είχε δώσει το παρόν σε πολλές εκδηλώσεις αλληλεγγύης σε άτομα της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς που βρίσκονται στη φυλακή.

Έμενε με την οικογένειά του στην περιοχή του Ελληνικού και δεν εμφάνιζε επαγγελματική δραστηριότητα. Σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής εργαζόταν περιστασιακά σε καφέ της περιοχής.

Επόμενο επίπεδο ερευνών να εντοπιστούν τα άτομα με τα οποία είχε επαφές ο 29χρονος και να διευκρινιστεί εάν εκτελούσε εντολές άλλων ή εάν συμμετείχαν και άλλοι στις αποστολές των δεμάτων.

Η αντίστροφη μέτρηση για τη σύλληψή του ξεκίνησε όταν ταυτοποιήθηκε το γενετικό υλικό που είχε εντοπιστεί στον τρομοφάκελο που είχε αποσταλεί στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, με παραλήπτη τον Σόιμπλε.

Πλέον, εξετάζεται η συμμετοχή του στις επιθέσεις στα γραφεία του ΣΕΒ, στο υπουργείο Εργασίας, στην Eurobank στην οδό Σανταρόζα, αλλά και στο σχέδιο «Γοργοπόταμος» στις φυλακές Κορυδαλλού που ετοίμαζε ο Χριστόδουλος Ξηρός.

Στο σπίτι του 29χρονου, στην οδό Αλκαμένους, βρέθηκαν όπλα και εκρηκτικά και κατά τα φαινόμενα ήταν σε διαδικασία μετακόμισης από εκεί.

Οι αστυνομικοί τον συνέλαβαν την ώρα που έβγαινε από το διαμέρισμα που είχε νοικιάσει με πλαστή ταυτότητα. Εκείνη την ώρα κουβαλούσε 3 ταξιδιωτικούς σάκους, σακούλα σκουπιδιών, και φορούσε τσαντάκι μέσης.

Σε αυτά βρέθηκαν:

8 πλαστές ταυτότητες,

2 πιστόλια διαμετρήματος 9mm και 300 φυσίγγια,

πλαστικό τάπερ με ολόκληρο ωρολογιακό εκρηκτικό μηχανισμό, χωρίς εκρηκτική ύλη και 2

πλαστικά τάπερ με άγνωστη εκρηκτική ύλη,

πλαστική συσκευασία με άγνωστη ποσότητα πυρίτιδας,

πλήθος πυροκροτητών, καλωδίων, φυτιλιών, κροτίδες, χρονοδιακόπτες, ηλεκτρολογικό πολύμετρο, μπαταρίες και διάφορα υλικά κατασκευής ωρολογιακών μηχανισμών και
φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής.

Διαβάστε επίσης: Φθινοπωρινός ο καιρός στην Ελλάδα με ισχυρές βροχές και καταιγίδες