Ομόφωνα ένοχοι για τις μίζες Άκης, Βίκυ και άλλοι 14 – Γιατί ο Τσοχατζόπουλος κινδυνεύει να επιστρέψει στη φυλακή

Τσοχατζόπουλος

Καμία απαλλαγή από τις κατηγορίες δεν επιφύλαξε το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων για τους 16 εμπλεκόμενους στην υπόθεση των χρυσών μιζών από τα εξοπλιστικά, με κεντρικό πρωταγωνιστή τον πρώην υπουργό Άκη Τσοχατζόπουλο.

Οι δικαστές του Δευτεροβάθμιου δικαστηρίου έκριναν ομόφωνα ενόχους και τους 16 κατηγορουμένους για το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, ενώ επί των ποινών θα αποφανθεί μετά τις αγορεύσεις της υπεράσπισης και της πολιτικής αγωγής για το θέμα των ελαφρυντικών.

Το δικαστήριο πάντως έκρινε ότι τα ποσά του ξεπλύματος είναι χαμηλότερα από 40.000.000 ευρώ, για τον Άκη Τσοχατζόπουλο και τον Γιάννη Σμπώκο, το οποίο μείωσε στα 10 εκατομμύρια ευρώ.

Η απόφαση του δικαστηρίου εκδόθηκε χωρίς την παρουσία της Βίκυς Σταμάτη, ενώ απούσα ήταν και η πρώην σύζυγός του Γκούντρουν Μόλντενάουερ καθώς και άλλοι συγκατηγορούμενοι τους, οι οποίοι εκπροσωπήθηκαν από τους δικηγόρους τους.

Συγκεκριμένα ένοχοι όπως και πρωτοδίκως (σ.σ. άλλοι με την επιβαρυντική  περίσταση του κατ´επάγγελμα και κατά συνήθεια και άλλοι όχι με την επιβαρυντική αυτή περίσταση) οι: Άκης Τσοχατζόπουλος, Αστέριος Οικονομίδης, Φρόσω Λαμπροπούλου, Νίκος Ζήγρας, Γιώργος Σαχπατζίδης, Αρετή Τσοχατζοπούλου, Βίκυ Σταμάτη, Ιωάννης Σμπώκος, Νίκος Γεωργουλάκης, Παναγιώτης Σταμάτης, Οράτιος Μελάς, Κωνσταντίνος Αντωνιάδης, Γκούντρουν Μόλντενάουερ, Νίκος Καρατζάς.

Σημασία ωστόσο έχει η ποινική μεταχείριση που θα έχουν οι κατηγορούμενοι μετά την αναγνώριση ή όχι των ελαφρυντικών, γεγονός που θα κρίνει αν και ποιοι από αυτούς θα επιστρέψουν στη φυλακή  και ποιοι θα μπορέσουν να συνεχίσουν ελεύθεροι τη ζωή τους. Υπενθυμίζεται ότι όλοι οι κατηγορούμενοι, πλην του Ιωάννη Κουμπώσου είναι ελεύθεροι με αναστολή εκτέλεσης της ποινής τους.

Γιατί ο Άκης κινδυνεύει να επιστρέψει στη φυλακή
Ο Τσοχατζόπουλος θα επιχειρήσει να μειώσει την ποινή κάθειρξης 20 ετών που έχει στην πλάτη του αποσπώντας ένα ελαφρυντικό.

Οι δικαστές του Εφετείου δεν θεωρείται βέβαιο ότι θα του αναγνωρίσουν το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου το οποίο στο παρελθόν του είχε αναγνωρίσει άλλο δικαστήριο και συγκεκριμένα αυτό για την υπόθεση του πόθεν έσχες του.

Αν το ελαφρυντικό δεν αναγνωριστεί η ποινή του Άκη Τσοχατζόπουλου «κινδυνεύει» να παραμείνει ψηλά, δηλαδή στα 20 χρόνια, και άρα -ως συνεπακόλουθο- θα επιστρέψει στη φυλακή.

Σε κάθε περίπτωση, ο πρώην υπουργός, μπορεί να υποβάλλει αίτηση για υφ’όρων απόλυση με βάση τις τελευταίες διάταξεις του νόμου Παρασκευόπουλου, αλλά για να το πετύχει, η ποινή του δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 10 χρόνια.

Με δεδομένο ότι η πρωτόδικη ποινή του άγγιξε τα 20 χρόνια κάθειρξη, φαντάζει αβέβαιη μία χαμηλότερη ποινή, παρά μόνο εάν του δοθεί κάποιο ελαφρυντικό, το οποίο θα ρίξει το πλαίσιο της ποινής του από τα 2 μέχρι τα 12 χρόνια. Και με αυτό το ενδεχόμενο όμως, ο Άκης Τσοχατζόπουλος έχει 5 πραγματικά χρόνια φυλάκισης και άλλα τόσα πλασματικά. Του υπολείπονται δύο, τα οποία, στο δυσμενές για αυτόν σενάριο, θα πρέπει να τα εκτίσει μένοντας στη φυλακή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Ήμουν σε αυτοάμυνα», λέει ο 79χρονος που πυροβόλησε και σκότωσε επίδοξο διαρρήκτη στη Δράμα

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Στα ίχνη των δολοφόνων Ζαφειρόπουλου η ΕΛ.ΑΣ – Τα ευρήματα σε διαμέρισμα της Καλλιθέας

ΑΚΟΜΑ: Έρευνα – σοκ: Τα νοικοκυριά ξοδεύουν 40% λιγότερο για σούπερ μάρκετ – Έχασαν 36 δισ ευρώ σε 7 χρόνια!