Παρασκήνιο: “Πόλεμος” μεταξύ Σαββίδη – Πάιατ… Και στη μέση ο Τσίπρας!

Ως γνωστόν, ο Ιβάν Σαββίδης καθόταν στις πρώτες θέσεις  της εκδήλωσης Thessaloniki Summit του ΣΒΒΕ ώστε να ακούσει τον Αλέξη Τσίπρα. Εν συνεχεία, ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό και μπροστά στις κάμερες φωτογραφήθηκαν με το γέλιο στα χείλη, δείχνοντας τις άριστες σχέσεις τους.

Ωστόσο, μαι συνέντευξη έβαλε φωτιές στην Θεσσαλονίκη. Ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ, έστρεψε τα βέλη του στον Ιβάν Σαββίδη, δείχνοντας τον πόλεμο Ρωσίας – Αμερικής στον ελληνικό χώρο…

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Voria.gr, ο Αμερικανός πρέσβης διερωτήθηκε από που έρχονται τα χρήματα από την Ρωσία, δείχνοντας ξεκάθαρα – χωρίς να το πει βεβαίως – τον Ιβάν Σαββίδη.

Πιο συγκεκριμένα και στην ερώτηση “…πώς αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ την αυξανόμενη ρωσική επιρροή στην περιοχή της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας;”, ο Πάιατ είπε τα εξής: “Είναι φυσικό η Ελλάδα να έχει μια οικονομική, πολιτική, πολιτισμική σχέση με τη Ρωσία. Η Ρωσία είναι σημαντικός παίκτης σε αυτό το μέρος του κόσμου. Αυτό που μας ανησυχεί είναι η διαφάνεια. Ανησυχούμε όταν εταιρείες που προέρχονται από τη Ρωσία λειτουργούν στην Ελλάδα χωρίς ένα ξεκάθαρο πλαίσιο όσον αφορά τη διάρθρωση της διοίκησής τους, ως προς το από πού προέρχονται τα χρήματα. Το αντίθετο, δηλαδή την απόλυτη διαφάνεια, είναι ένα από τα πλεονεκτήματα που φέρνουν οι αμερικανικές εταιρείες όταν επενδύουν ή κάνουν επιχειρήσεις σε περιοχές όπως η Ελλάδα.

Πρόκειται για 100% αξιόπιστες επιχειρήσεις όσον αφορά τις πηγές χρηματοδότησής τους, την εταιρική διακυβέρνηση και τα λογιστικά πρότυπα που χρησιμοποιούν. Που συμμορφώνονται με την αμερικανική νομοθεσία κατά της διαφθοράς και κατά της δωροδοκίας. Προφανώς μιλάμε για τον γενικό κανόνα, πάντα θα υπάρχουν και εξαιρέσεις. Και δεν είναι μόνο οι αμερικανικές επιχειρήσεις που έχουν υψηλό επίπεδο διαφάνειας. Εξετάστε τη συμφωνία Fraport. Όλοι καταλαβαίνουν ποια είναι ο Fraport, ποιος είναι ο κ. Κοπελούζος, ποια είναι η σχέση μεταξύ του κ. Κοπελούζου και της Fraport, ποιο είναι το επιχειρηματικό τους σχέδιο, ποιες θα είναι οι επενδύσεις τους”.

Και κατέληξε με… νόημα: “…Από την άλλη, έχουν υπάρξει κάποιες άλλες σημαντικές επενδύσεις σε λιμάνια και logistics που δεν πληρούν το ίδιο επίπεδο διαφάνειας. Και σε αυτή τη φάση, μη με ρωτήσετε, δεν θα επεκταθώ περαιτέρω”.