Προβληματισμένη η Μέρκελ – Καλύτερες επιδόσεις για το κόμμα της στις εκλογές… χωρίς εκείνη!

Μέρκελ

Το απογοητευτικό 32,9% που απέσπασαν τα δύο κόμματα της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) στις πρόσφατες ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία προκάλεσε έντονη δυσθυμία στην Κεντροδεξιά.

Και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό, που ηγετικά στελέχη της φαίνεται, όπως λέει η Bild, ότι παρήγγειλαν μια μυστική δημοσκόπηση για το πώς θα τα πήγαιναν οι Χριστιανοδημοκράτες χωρίς την Άνγκελα Μέρκελ.

Σύμφωνα λοιπόν με τη σφυγμομέτρηση του ινστιτούτου INSA, την οποία αναφέρει η γερμανική εφημερίδα, χωρίς την καγκελάριο ως υποψήφια η Ένωση θα μπορούσε να αποσπάσει έως και 20% των ψήφων που κατέληξαν στην ακροδεξιά «Εναλλακτική για τη Γερμανία» και στους Φιλελεύθερους και άρα θα εξασφάλιζε ένα μεγαλύτερο ποσοστό.

Όμως η σφυγμομέτρηση έχει άλλη μια ανάγνωση: ένας μεγάλος αριθμός ψηφοφόρων (13%) δήλωσε ότι θα εγκατέλειπε την Κεντροδεξιά, αν δεν ήταν στο τιμόνι της η Μέρκελ.

Παρ’ όλα αυτά στο υποθετικό ερώτημα μιας απευθείας εκλογή καγκελαρίου από τους ψηφοφόρους, το 92% των οπαδών της Κεντροδεξιάς είπαν ότι θα στήριζαν τη Μέρκελ, σύμφωνα με άλλη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για το RTL και το Stern.

Στο στρατόπεδο των Σοσιαλδημοκρατών, μόνον το 66% λέει ότι θα ψήφιζε τον Μάρτιν Σουλτς (-5% σε σχέση με αντίστοιχη δημοσκόπηση πριν από δύο εβδομάδες).

Στο ίδιο ερώτημα το 49% των ψηφοφόρων ανεξάρτητα από τις κομματικές τους πεποιθήσεις είπαν ότι θα ψήφιζαν Μέρκελ, το 21% τον Σουλτς, ενώ το 30% κανέναν εκ των δύο.

Στην πρόθεση ψήφου οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Χριστιανοκοινωνιστές συγκεντρώνουν 32%, οι Σοσιαλδημοκράτες υποχωρούν στο 20%, το ακροδεξιό AfD παραμένει στο 12%, όπως και οι Φιλελεύθεροι στο 11%. Ίδιο ποσοστό (11%) λέει ότι θα ψήφιζε τους Πράσινους, ενώ το αριστερό Die Linke υποχωρεί κατά μία ποσοστιαία μονάδα στο 9%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Από την πολιτική στην… ενορία – Πρώην βουλευτής της ΝΔ έγινε ψάλτης! (pic)

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μένει ακέφαλο το Eurogroup – Εγκαταλείπει την πολιτική ο Ντάισελμπλουμ

ΑΚΟΜΑ: Μύδροι Κεγκέρογλου για Φώφη και Καμίνη: «Φυγόμαχη» και «ανέντιμος»