Προκαλεί εκ νέου η Τουρκία: Με πραγματικά πυρά ασκήσεις στις ακτές της Κύπρου!

Πρωτοφανής έξαρση των τουρκικών προκλήσεων καταγράφεται αυτές τις μέρες, με κορύφωση παράτυπη τουρκική navtex για ναυτική άσκηση με χρήση πυρών, νότια της Κύπρου και σε απόσταση μόλις 15 χιλιόμετρα περίπου (14 ναυτικά μίλια) από τις ακτές της Αγίας Νάπας παράλληλα με τον άξονα των ακτών Αγία Νάπα – Ξυλοφάγου – Κάβο Γκρέκο. Πρόκειται για περιοχή μήκους 40 χλμ και πλάτους 20 χλμ.

Όπως αναφέρει η ηλεκτρονική έκδοση της κυπριακής εφημερίδας Φιλελεύθερος (philenews) σύμφωνα με την παράτυπη τουρκική «δέσμευση» η άσκηση θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη 25 Οκτωβρίου από τις 7.00 μέχρι τις 9.00 το βράδυ.

Η περιοχή που «δεσμεύτηκε» με την τουρκική παράτυπη navtex που εξέδωσε το Γραφείο Ναυσιπλοΐας, Υδρολογίας και Ωκεανογραφίας του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, σημειώνεται στον πρώτο χάρτη με τον αρ. 1.

Το Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει εκδώσει ανακοίνωση προς ναυτιλωμένους, με την οποία ενημερώνει για το παράνομο των τουρκικών ενεργειών στην περιοχή ευθύνης έρευνας και διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Καλούνται τα πλοία που πλέουν στην περιοχή να επικοινωνούν με τις νόμιμες αρμόδιες υπηρεσίες της Δημοκρατίας.

Δεύτερη άσκηση – έρευνας και διάσωσης σε αυτή την περίπτωση – έχει ανακοινωθεί και για άσκηση  ανατολικά του Αποστόλου Αντρέα – στον χάρτη με αρ. 2.

Την ίδια ώρα, με τρίτη παράτυπη navtex, η Τουρκία τροποποίησε προσωρινά την ρώτα των δύο σεισμογραφικών που επιχειρούν παράνομα εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, των Barbaros και Apollo Moon.

Συγκεκριμένα,  από σήμερα μέχρι και το τέλος της βδομάδας «δεσμεύτηκε ζώνη από τα δυτικά της Πάφου μέχρι και τις ακτές της Μερσίνας – στον χάρτη με αρ. 3.

Να σημειωθεί ότι σήμερα, σύμφωνα με το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, ‘έχουν δεσμεύσει επτά διαφορετικές περιοχές βόρεια της Κύπρου για αεροπορικές ασκήσεις. Πρόκειται για περιοχές στις οποίες μέρους τους ή εξ ολοκλήρου ανήκουν στο Fir Λευκωσίας.

Χάρτης του ΚΣΕΔ για τις τουρκικές παράνομες ΝΟΤΑΜ που είναι σε ισχύ σήμερα:

Διαβάστε επίσης: Διαβουλεύσεις για κυβέρνηση με τους ακροδεξιούς ξεκινά ο Κουρτς στην Αυστρία