Προκλητική η Τουρκία: Δεσμεύει το μισό Αιγαίο από την Καβάλα μέχρι την κυπριακή ΑΟΖ! (χάρτης)

Την ώρα που οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις πραγματοποιούσαν τη μεγάλη διακλαδική άσκηση Παρμενίων 2017 στον Έβρο η Τουρκία εξέδωσε νέες Navtex με δεσμεύσεις περιοχών από την κυπριακή ΑΟΖ έως τα όρια των χωρικών υδάτων στην περιοχή της Καβάλας!

Επίσης, σε μια σαφέστατη παραβίαση των ΜΟΕ προαναγγέλλει ενεργοποίηση του παράνομου πεδίου βολής που έχει δεσμεύσει στο κέντρο του Αιγαίου την ημέρα της Εθνικής Εορτής της 28ης Οκτωβρίου.

Οι νέες αυτές δεσμεύσεις εκτιμάται ότι αποτελούν και ένα είδος αντίδρασης-απάντησης και στην παρουσία του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμένου στην τελική φάση της άσκησης Παρμενίων αλλά και στην πτήση των δυο ελληνικών F-16 στην Κύπρο, την ημέρα της Επετείου της Ανεξαρτησίας, την 1η Οκτωβρίου.

Με την NAVTEX 999/17 η Τουρκία δέσμευσε περιοχή που επικαλύπτει μεγάλο μέρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας νοτίως του Καστελόριζου για άσκηση ρυμούλκησης υποβρύχιας συσκευής από τουρκικό πολεμικό σκάφος στις 10 Οκτωβρίου.

Είναι η ίδια περιοχή η οποία αμφισβητείται ευθέως από την Τουρκία βάσει του έωλου επιχειρήματός ότι τα νησιά δεν δικαιούνται θαλασσίων ζωνών πέραν του ορίου των χωρικών υδάτων τους. Μια θεωρία με την οποία ουσιαστικά το μεγάλο μέρος της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου και σχεδόν ολη η ελληνική και κυπριακή υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο, θα γίνονταν αυτομάτως τουρκική.

Με την NAVTEX 997/17 δεσμεύεται μεγάλη περιοχή εντος της Κυπριακής ΑΟΖ για ασκήσεις στις 9 Οκτωβρίου ενώ για τις 11 Οκτωβρίου δεσμεύεται περιοχή μεταξύ της Σαμοθράκης και της Θάσου για την πραγματοποίηση άσκησης (NAVTEX 998/17).

Επίσης ενεργοποιείται το πεδίο βολής που παράνομα εχει δεσμεύσει η Τουρκία μεταξύ της Σκύρου και της Χίου για τις 9-12 Οκτωβρίου, από 16 έως 19 Οκτωβρίου για τις 28 και 30 Οκτωβρίου…

Η Τουρκία επίσης με σειρά ΝΟΤΑΜ’s δηλώνει ότι δεν αναγνωρίζει τον ελληνικό εναέριο χώρο των 10 ν.μ. υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να ευθυγραμμισθεί με τα χωρικά ύδατα των 6 ν.μ. και προειδοποιεί ότι τα αεροσκάφη της δεν θα καταθέσουν σχέδια πτήσης και θα σεβαστούν μόνον τον εναέριο χώρο των 6.ν.μ.. κάτι φυσικά που σε πολλές περιπτώσεις δεν τήρησαν, ενώ ήταν χαρακτηριστική και οι υπερπτήσεις τούρκικων μαχητικών πάνω από το Φαρμακονήσι.

Πηγή: mignatiou.com

Διαβάστε επίσης: «Ομερτά» στην Κρήτη: Απειλές και προειδοποιήσεις στους συλληφθέντες της υπόθεσης Λεμπιδάκη