Προκλητική κίνηση Τραμπ στην αποστρατικοποιημένη ζώνη της Κορέας;

Να προκαλέσει για ακόμη μια φορά σκέφτεται ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θέλοντας να στείλει μήνυμα προς την Νότια Κορέα από την αποστρατικοποιημένη ζώνη της κορεατικής χερσονήσου που είναι στην ουσία το σύνορο των δύο κρατών.

Σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap η αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη περιλαμβάνεται στα υποψήφια προς επίσκεψη σημεία από τον Τραμπ κατά την περιοδεία του στις αρχές του άλλου μήνα στη Νότια Κορέα και σε άλλες χώρες της ανατολικής Ασίας, όπως η Ιαπωνία, η Κίνα, το Βιετνάμ και οι Φιλιππίνες.

Ο Λευκός Οίκος έστειλε μια ομάδα αξιωματούχων στα τέλη του περασμένου μήνα στη Νότια Κορέα για να επιθεωρήσουν περιοχές που μπορεί να περιληφθούν στο δρομολόγιο του προέδρου των ΗΠΑ, ανέφερε το Yonhap επικαλούμενο πηγή του υπουργείου Άμυνας στη Σεούλ.

«Ο Τραμπ αναμένεται να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στον Κιμ Γιονγκ Ουν, είτε φραστικά είτε με “κινητικό τρόπο”», είπε η πηγή. «Πιθανότατα θα κάνει κάτι τέτοιο κι οι συνεργάτες του κάνουν τις σχετικές προετοιμασίες», πρόσθεσε.

Διεθνή ΜΜΕ εξηγούν ότι ο όρος «κινητικός τρόπος» μπορεί να σημαίνει χρήση στρατιωτικής δύναμης, αλλά στην προκειμένη περίπτωση μπορεί απλώς να σημαίνει μια επίδειξη ισχύος. Κι επισημαίνουν ότι αν όντως επισκεφθεί ο Ντόναλντ Τραμπ την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη, τότε θα βρεθεί σε απόσταση βολής από πάνοπλους Βορειοκορεάτες στρατιώτες.

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος των ΗΠΑ έχει κατ’ επανάληψη επιτεθεί φραστικά στη Νότια Κορέα, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει προβεί σε στρατιωτικές κινήσεις που ξεφεύγουν από τα όρια.

Η πηγή του Yonhap ανέφερε ότι ο Τραμπ ενδεχομένως να επισκεφθεί και το χωριό Panmunjom στο βόρειο άκρο της αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης, η οποία, παρά το όνομά της, είναι μια από τις πλέον ναρκοθετημένες και καλά φυλασσόμενες περιοχές στον πλανήτη.

Ο Λευκός Οίκος δεν έχει προβεί σε κανένα σχόλιο. Αξίζει να αναφερθεί πως και οι προηγούμενοι πρόεδροι των Η.Π.Α Ομπάμα & Κλίντον

Οι πληροφορίες για την επίσκεψη Τραμπ συνέπεσαν με άλλη μια επίδειξη αεροπορικής ισχύος από τις ΗΠΑ στην περιοχή.

Δύο υπερηχητικά βομβαρδιστικά B-1B απογειώθηκα τη νύχτα από την αεροπορική βάση Άντερσον στη νήσο Γκουάμ και πέταξαν πάνω από την Κορεατική χερσόνησο συνοδευόμενα από δύο νοτιοκορεατικά F-15K και γιαπωνέζικα μαχητικά. Ήταν η πρώτη φορά που αεροσκάφη από την Ιαπωνία και τη Νότια Κορεά μετείχαν σε νυχτερινή άσκηση με αμερικανικά βομβαρδιστικά.

Διαβάστε επίσης: Αυστραλία: Τα έβαλε με καρχαρία και τον ξαπόστειλε…(video)