Σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Αίτηση υπαγωγής σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ) κατέθεσε στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών το Δημόσιο και την προσυπογράφει η πιστώτρια Τράπεζα Πειραιώς, γεγονός που σημαίνει ότι τίθενται προς πώληση όλα τα περιουσιακά του στοιχεία.
Συγκεκριμένα, με την αίτηση το Δημόσιο ζητά την τοποθέτηση ειδικού διαχειριστή για την πώληση των περιουσιακών στοιχείων των ναυπηγείων, τα οποία θα τεθούν σε διαδικασία πλειστηριασμού που θα αναδείξει και τον νέο αγοραστή. Η αίτηση θα εκδικαστεί, σύμφωνα με πληροφορίες, στις 17 Νοεμβρίου.
Οι συνολικές απαιτήσεις κατά της διοίκησης των ναυπηγείων ανέρχονται σε περίπου 900 εκατ. ευρώ, τις οποίες μοιράζονται σε ποσοστό 80% το Ελληνικό Δημόσιο, 15% οι εργαζόμενοι των Ναυπηγείων και 5% η Τράπεζα Πειραιώς και λοιποί πιστωτές.
Συγκεκριμένα, η απαίτηση της Τράπεζας Πειραιώς ανέρχεται σε 25 εκατ. ευρώ, των εργαζομένων σε 177 εκατ. ευρώ και του Δημοσίου σε 665 εκατ. ευρώ, οι οποίες προκύπτουν από το ποσό που έχει χαρακτηρίσει ως κρατικές ενισχύσεις η ΕΕ συν τις προσαυξήσεις.

Σημειώνεται ότι το Δημόσιο πιέζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λύσει το θέμα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά προκειμένου να εισπράξει τις κρατικές ενισχύσεις.

Στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά έχει καταλογιστεί με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ληξιπρόθεσμο ποσό 566 εκατ. ευρώ για παράνομες κρατικές ενισχύσεις που έλαβαν την περίοδο 1997 – 2002.

Μάλιστα, η Ελλάδα έχει καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τη μη ανάκτηση των ενισχύσεων αυτών.

Το θέμα των κρατικών ενισχύσεων βρισκόταν την τελευταία πενταετία στο Διαιτητικό Δικαστήριο του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (ICC) μετά από προσφυγές που υπέβαλε η ΕΝΑΕ και ο μέτοχός της Ισκαντάρ Σάφα.

Την προηγούμενη εβδομάδα εκδόθηκε απόφαση της Διαιτησίας του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (ΙCC) στην οποία είχε προσφύγει η Privinvest του κ. Σάφα, ως ιδιοκτήτρια των ναυπηγείων, αξιώνοντας πάνω από 1,2 δισ. ευρώ από το Δημόσιο για αθέτηση των όρων της συμφωνίας με το κράτος.

Το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο αποφάσισε πως το ελληνικό δημόσιο θα πρέπει να αποζημιώσει τον Γαλλολιβανέζο επιχειρηματία, Ισκαντάρ Σαφά και την εταιρεία του Privinvest για τη μη εκπλήρωση των συμβατικών του υποχρεώσεων με ποσό περίπου 180 εκ. ευρώ.

Από την πλευρά του το ελληνικό Δημόσιο απαιτεί από την ιδιοκτήτρια των Ελληνικών Ναυπηγείων ΕΝΑΕ την ανάκτηση των κρατικών ενισχύσεων, οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί παράνομες.

Η ελληνική πρόταση έχει υποβληθεί στον αναπληρωτή γενικό διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού και προβλέπει τον διαχωρισμό των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και την πώληση ξεχωριστά του στρατιωτικού σκέλους, το οποίο θα πωληθεί μέσω διαγωνισμού σε ευρωπαϊκούς ομίλους, σύμφωνα και με το πλαίσιο για την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία.

Καταρχήν ενδιαφέρον για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά φέρεται να έχουν εκδηλώσει η Cosco, αλλά και Ιταλοί, Γάλλοι και Αμερικανοί.

Η κυβέρνηση ολοκλήρωσε τη διαδικασία διαβούλευσης με υποψήφιους ενδιαφερόμενους, μεταξύ των οποίων ο όμιλος ΟΛΠ/Cosco, κορεατικός ναυπηγικός όμιλος, το αμερικανικό fund ONEX Shipyards και σχήμα δύο Ελλήνων επιχειρηματιών από τον κλάδο της ναυτιλίας.

Διαβάστε επίσης: Επίδομα 1500 ευρώ στις πολύτεκνες μητέρες δίνει ο ΟΓΑ