Στο “παρά πέντε” αποφεύχθη διπλωματικό επεισόδιο Ισπανίας – Ελλάδας για Καταλονία και Ρουβίκωνα!

Σαφέστατες αιχμές για τη στάση που κράτησε η ελληνική κυβέρνηση στην κρίση στην Καταλονία άφησε ο πρέσβης της Ισπανίας στην Ελλάδα, Ενρίκε Βιγκέρα. Κάτι που οδήγησε το υπουργείο Εξωτερικών να προβεί σε ανακοίνωση.

Σε μια πρωτοφανή κίνηση, ο Ισπανός διπλωμάτης έκανε… παράπονα για την κυβέρνηση, λέγοντας πως σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν καταδίκασε την προσπάθεια απόσχισης της Καταλονίας από την Ισπανία!

Ο πρέσβης της Ισπανίας, σε συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής όταν ερωτάται για το αν είναι ικανοποιημένος από τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, επικαλέστηκε την… αντιπολίτευση.

«Άλλοι, μας στήριξαν περισσότερο»

Η αντιπολίτευση την κατηγόρησε ότι δεν καταδίκασε την προσπάθεια απόσχισης. Εγώ έλαβα άμεσες εκδηλώσεις στήριξης και συμπαράστασης από τη Νέα Δημοκρατία. Μίλησα προσωπικά με τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος μου εξέφρασε απερίφραστα τη στήριξη και τη μέγιστη κατανόηση της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με την ενότητα της Ισπανίας. Επίσης άκουσα ξεκάθαρες δηλώσεις από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Για μένα αυτή είναι μια ξεκάθαρη στάση.

Προφανώς απουσιάζουν δηλώσεις για αυτό το θέμα από την πλευρά της κυβέρνησης, αλλά δεν χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να δει κάποιος ποια είναι η πραγματικότητα. Πάντως, μέχρι σήμερα αυτή ήταν η στάση της ελληνικής κυβέρνησης. Ωστόσο, άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις στήριξαν πολύ θερμά την εδαφική ακεραιότητα της Ισπανίας και τη στάση της κυβέρνησής μας». Αυτή ήταν η απάντηση που έδωσε ο Ισπανός πρέσβης.

Σήμερα (σ.σ χθες), πάντως, μετά τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας στην Καταλονία, η ελληνική κυβέρνηση ξεκάθαρα τάχθηκε υπέρ της ενότητας στην Ισπανία.

«Ανησυχούμε ιδιαίτερα για την κατάσταση στην Ισπανία και επαναλαμβάνουμε ότι η Ευρώπη μπορεί να προχωρήσει μόνο ενωμένη. Μονομερείς ενέργειες δεν μπορούν να γίνονται αποδεκτές.

Στηρίζουμε απόλυτα την εδαφική ακεραιότητα και συνοχή της Ισπανίας, αλλά και κάθε πρωτοβουλία αποκατάστασης του δημοκρατικού διαλόγου στο πλαίσιο του ισπανικού συντάγματος», ήταν η γραπτή δήλωση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Δημήτρη Τζανακόπουλο.

Βία στην Καταλονία: Δεν είναι όλες οι εικόνες αληθινές!

Ο Ενρίκε Βιγκέρα, παίρνοντας τη σκυτάλη από στελέχη της ισπανικής κυβέρνησης, υποστήριξε ότι οι εικόνες ωμής βίας στο δημοψήφισμα στην Καταλονία δεν ήταν… όλες αληθινές!

Τουλάχιστον, δεν αρνήθηκε ότι υπήρξε βία. Αλλά τη… δικαιολόγησε, λέγοντας ότι ήρθε ως αντίδραση και ήταν ανάλογη των αντιδράσεων. Κατηγόρησε δε τα ΜΜΕ ότι… ήταν υπερβολικά!

«Δεν είναι δυνατόν να αρνηθεί κανείς τη χρήση της βίας που ασκήθηκε μετά από δικαστική εντολή, για να εμποδιστεί η διεξαγωγή ενός παράνομου δημοψηφίσματος. Υπάρχουν πολλές εικόνες, αν και δεν είναι όλες αληθινές. Υπήρξαν εικόνες που προέρχονταν από άλλα γεγονότα.

Η χρήση βίας ήρθε ως αντίδραση. Εγώ νομίζω ότι ήταν μια χρήση ανάλογη των αντιδράσεων. Επίσης, στη συνέχεια υπήρξε μεγάλη υπερβολή, για παράδειγμα πολλά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι υπήρξαν 800 τραυματίες.

Όμως, την επόμενη μέρα στα νοσοκομεία της Καταλονίας δεν υπήρχε κανένας τραυματίας. Υπήρξαν υπερβολές. Με τον καιρό όμως φαίνεται η αλήθεια, αυτό το δημοψήφισμα ήταν παράνομο».

Ο Ρουβίκωνας

Ο Ισπανός πρέσβης αναφέρεται και στην εισβολή του Ρουβίκωνα στην πρεσβεία της Ισπανίας, λίγες μέρες μετά το δημοψήφισμα στην Καταλονία.

«Δεν γνωρίζω να έχει υπάρξει κανένα άλλο τέτοιο προηγούμενο. Με εξέπληξε πάρα πολύ και εξακολουθεί να με εκπλήσσει. Πώς είναι δυνατόν αυτό να συμβεί σε ένα κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Ήταν μια αγριότητα. Στείλαμε ένα διάβημα διαμαρτυρίας στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών», λέει.

Όπως λέει, μετά το περιστατικό, του τηλεφώνησαν τόσο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς όσο και από την Προεδρία της Δημοκρατίας. «Προφανώς για εμένα ακόμη είναι κάτι ακατανόητο. Σκεφτείτε ότι έχουμε και αστυνομική φρουρά στην είσοδο και πάλι δεν αποτράπηκε αυτή η ενέργεια.

(…) η εισβολή που έγινε σε αυτή την πρεσβεία, σπάζοντας μια πόρτα, μπαίνοντας από ένα παράθυρο, είναι μια ενέργεια σοβαρή. Δεν υπάρχουν πολλά προηγούμενα στην Ευρώπη. Θα έπρεπε αυτό το γεγονός να προβληματίσει κάποιους, έτσι ώστε να μην ξανασυμβεί ποτέ κάτι τέτοιο.

Διότι η πρεσβεία μιας ξένης χώρας, μιας φίλης και συμμάχου χώρας, δεν είναι το ίδιο με μια ιδιωτική επιχείρηση ή μια ΜΚΟ. Μια πρεσβεία πρέπει να προστατεύεται με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια».

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ για την Καταλονία

Όπως προαναφέραμε, λοιπόν, μετά και τα… παράπονα του πρέσβη, το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει:

«Η Ελλάδα υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Ισπανίας και απορρίπτει μονομερείς ενέργειες που υπονομεύουν την ενότητα της χώρας και την αρχή του αμετάβλητου των συνόρων.

Παρακολουθούμε με ανησυχία τις εξελίξεις στην Ισπανία και ελπίζουμε ότι θα αποκατασταθεί ο ειρηνικός και δημοκρατικός διάλογος το ταχύτερο δυνατόν».

Διαβάστε επίσης: Μήνυμα Βρούτσης: Η ενότητα της ΝΔ είναι πιο ισχυρή από ποτέ