Συναγερμός στο ΚΕΕΛΠΝΟ: Ανεξέλεγκτη η επιδημία της ιλαράς -35 νέα κρούσματα σε έξι μέρες!

Ασταμάτητη φέρεται να είναι η επιδημική έξαρση της ιλαράς στη χώρα μας. Σύμφωνα με τα τελευταία επιδημιολογικά στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), άλλα 35 κρούσματα ιλαράς προστέθηκαν στον κατάλογο με τα σοβαρά, δηλωθέντα περιστατικά της νόσου, κατά το διάστημα από 6 έως 12 Οκτωβρίου.

Συνολικά από τον περασμένο Μάιο έχουν καταγραφεί 250 κρούσματα ιλαράς -με την πλειονότητα αυτών να έχουν εκδηλωθεί το τελευταίο δίμηνο. Βεβαίως, οι ειδικοί λένε πως ο αριθμός των κρουσμάτων γενικά ενδέχεται να είναι υπερδιπλάσιος, καθώς δηλώνονται μόνο όσα διαγιγνώσκονται σε νοσοκομεία ή εμφανίζουν επιπλοκές.

Στην επιδημιολογική έκθεση επισημαίνεται ότι η «ξεχασμένη» κυρίως παιδική νόσος εμφανίζεται με μεγαλύτερη συχνότητα στη Νότιο Ελλάδα, ιδίως Αττική και Πελοπόννησο.

Στη μεγάλη πλειονότητα πρόκειται για άτομα Ελληνικής υπηκοότητας, κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από το γενικό πληθυσμό κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 25-44 ετών που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά.

Ανάμεσα στα άτομα που νόσησαν με ιλαρά στην ηλικιακή ομάδα 25-44 χρόνων βρίσκονται και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι.

Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ τονίζουν πως η επιδημική έξαρση της ιλαράς έχει… μέλλον: «αναμένεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση και άλλων κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα, και δεν μπορεί να αποκλειστεί η αύξηση των κρουσμάτων και η επέκτασή τους και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές» αναφέρεται στην έκθεση και υπογραμμίζεται το γεγονός ότι στην Ελλάδα δεν έχει καταγραφεί κανένας θάνατος από ιλαρά.

Διαβάστε επίσης: Στοιχεία ΣΟΚ: Δεκαπλασιάστηκε ο αριθμός των παχύσαρκων παιδιών και εφήβων παγκοσμίως