Τσίπρας στη Βουλή: Τέρμα τα αντισταθμιστικά οφέλη, η διαπλοκή και οι μίζες στους εξοπλισμούς

Δεν θα υπάρχουν αντισταθμιστικά ωφέλη (ΑΩ) στη συμφωνία για τα F-16 με εξαίρεση την ΕΑΒ είπε από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας στην ερώτηση του Σταύρου Θεοδωράκη για την αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο και για νέες αγορές στο μέλλον.

«Μέσα απ’ την κερκόπορτα των ΑΩ δόθηκαν μίζες, γιγαντώθηκαν ιστορίες διαπλοκής. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: Δεν πρόκειται να συμπεριλάβουμε σε αυτή τη συμφωνία και σε καμία συμφωνία που μπορεί να κάνουμε στο μέλλον αντισταθμιστικά οφέλη.

Αφήνω μονάχα μια πιθανότητα εξαίρεσης εκτός από την ΕΑΒ και αυτά σαφώς κοστολογημένα» είπε συγκεκριμένα ο κ. Τσίπρας προσθέτοντας «εμείς τιμούμε και το τελευταίο ευρώ του Έλληνα φορολογούμενου».

Σύμφωνα με όσα είπε για το κόστος «θα συμπεριληφθεί στην δαπάνη που υπάρχει για τους εξοπλισμούς στο υπουργείο Άμυνας, άρα δεν μπορούμε να μιλάμε για καινούρια δαπάνη»

Επιχειρώντας να εξηγήσει τι έγινε στις δαπραγματεύσεις είπε ότι στο Letter of Request (LOR) ζητήθηκε μια τιμή προσφοράς για την αναβάθμιση του συνόλου του στόλου ή μέρους του στόλου των F-16.

«Το σύνολο των αεροσκαφών ήταν 123. Ζητήσαμε από το Κογκρέσο έγκριση για το σύνολο των αεροσκαφών. Το Κογκρέσο ενέκρινε το ανώτατο ποσό. Στην περίπτωσή μας το ανώτατο ποσό είναι περίπου 2,4 δισ. δολάρια ή 2 δισ. ευρώ. Το δικό μας το ταβάνι είναι το 1,1 δισ. ευρώ. Τόσο απλά. Δαπάνη σε βάθος 10ετίας, δηλαδή περίπου 100 εκατομμύρια το χρόνο» είπε ο κ. Τσίπρας.

«Αυτή είναι η αγορά του αιώνα… Οι δαπάνες, οι σπατάλες…» πρόσθεσε επικαλούμενος το παράδειγμα του τι είχε συμβεί επί υπουργίας Σπήλιου Σπηλιωτόπουλου για παραλαβή F-16 όταν «το ανώτατο όριο ήταν 3,6 δισ. δολάρια και τελικά αυτό που δώσαμε ήταν 1,7 δισ. δολάρια».

«Θα έρθει η απάντηση, θα τη δουν τα επιτελεία, θα ενημερωθεί η Βουλή κι έπειτα θα αποφασίσουμε το ύψος της συμφωνίας. Με το που θα έρθει η απάντηση από την αμερικανική πλευρά σχετικά με τις τιμές και την ακριβή αναβάθμιση των F-16 στις 3 Νοεμβρίου θα τεθεί υπόψιν και της επιτροπής Εξοπλισμών» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τον ίδιο η αναβάθμιση του στόλου είναι αναγκαία «τώρα, τώρα, χθες». «Οι επιλογές που έχουμε είναι δύο: Ή να ακούσουμε τις επανειλημμένες συστάσεις ή να τις αγνοήσουμε για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας. Η επιλογή η δική μας είναι να τους ακούσουμε» είπε ο Αλέξης Τσίπρας παρουσιάζοντας το επιχείρημα ότι «λόγω της εξέλιξης της τεχνολογίας των αεροσκαφών καθίσταται αβέβαιη ή και αδύνατη η αναβάθμιση στο μέλλον κι αν τη αφήσουμε για το μέλλον σίγουρα θα είναι πολύ ακριβότερη».

Υποστήριξε τέλος ότι «εδώ στήθηκε σπέκουλα επικοινωνιακή από κάποιους είτε από άγνοια, είτε από δόλο», έκανε λόγο για «φαιδρότητα επειδή υπήρξε σαφής ενημέρωση αλλά και σαφής τοποθέτηση και αναφέρομαι στις διαρροές που έγιναν απ’ την πλευρά της ΝΔ».

Όσον αφορά, δε, το θέμα της Σούδας απάντησε ότι «δεν μπορώ να απαντήσω γιατί δεν έθεσα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης κάτι που δεν μας απασχόλησε» ενώ για την πρόταση του Σταύρου Θεοδωράκη σχετικά με το συμβούλιο εθνικής ασφαλείας είπε ότι «αξίζει να συζητήσουμε την ιδέα σας, ωστόσο δεν είναι ώριμη ακόμη, ωστόσο στα ζητήματα αυτά χρειάζεται ενημέρωση, συνεννόηση και ευρύτατες συναινέσεις».

Θεοδωράκης: Πολλά τα 10 χρόνια αναβάθμισης

Τη συζήτηση άνοιξε με μια σειρά ερωτημάτων για το θέμα του εκσυγχρονισμού των F-16 ο Σταύρος Θεοδωράκης με αιχμή τη διάρκεια του προγράμματος που σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη θα είναι 10 έτη.

«Δεν είναι πολλά τα 10 χρόνια για ένα πρόγραμμα που επείγει;» ρώτησε ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Στη συνέχεια επικεντρώθηκε στο κόστος του προγράμματος: «Για πόσα δισ. μιλάμε για την αναβάθμιση των F-16; Πού θα βρεθούν τα λεφτά; Σε βάρος ποιας πολιτικής θα βρεθούν τα χρήματα; Με ποιο τίμημα, σε πόσα χρόνια και με ποιους ρυθμούς;».

«Έπρεπε να απαντήσετε σε αυτά τα ερωτήματα στο εσωτερικό πριν φανείτε γαλαντόμος στο εξωτερικό» σχολίασε ο Σταύρος Θεοδωράκης ρωτώντας, επίσης, για τα ανταλλάγματα βάσει των οποίων δόθηκε η συναίνεση για επέκταση της συμφωνίας για τη βάση της Σούδας.

«Εμείς δεχόμαστε ότι ο εκσυγχρονισμός επείγει γιατί απειλείται η ισορροπία δυνάμεων, τότε εδώ δεν πρέπει να κάνουμε χρήση του διαπραγματευτικού χαρτιού της Σούδας;» συνέχισε ο κ. Θεοδωράκης.

«Μπήκατε μόνο για να δώσετε στο Λευκό Οίκο» πρόσθεσε ο επικεφαλής του Ποταμιού δηλώνοντας ότι δεν εμπιστεύεται τον κυβερνητικό εταίρο και υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο.

Συνεχίζονται τα Fake news

Ενημερώνεστε μονόπλευρα από τα μέσα της διαπλοκής και των fake news, είπε ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας στον Σταύρο Θεοδωράκη. Τα θέματα, αυτά, είπε που αφορούν την εξωτερική πολιτική και την ασφάλεια της χώρας δεν χωρούν μικροκομματικές σκοπιμότητες.

Ο πρωθυπουργός είπε αναφερόμενος σε όσα αποκομίσαμε από την επίσκεψη στις ΗΠΑ. Θα αναφερθώ στα facts και όχι στα fake news.

Απτό αποτέλεσμα είναι ότι για πρώτη φορά ακούσαμε το νεο πρόεδρο των ΗΠΑ που ορισμένοι διέδιδαν ότι δεν θα ασχοληθεί με το χρέος να μιλάει δημόσια για την ανάγκη ελάφρυνσης του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Απτό αποτέλεσμα ήταν ότι για πρώτη φορά δημόσια η ελληνική οικονομία στέκεται στα πόδια της και ενθράρρυνε τους αμερικανούς επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Επίσης, αναγνωρίστηκαν οι δυνατότητες της χώρας να καταστεί κομβος ενέργειας και επικοινωνιών, είπε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός, είπε ακόμα ότι στην εξωτερική πολιτική έχουμε καταφέρει να ανατρέψουμε πλήρως την εικόνα της χώρας. Την εικόνα που επέβαλλαν οι κυβερνήσεις της κρίσης. Η χώρα χτίζει συμμαχίες και αξιοποιεί τα γεωστρατηγικά της πλεονεκτήματα.

Θεοδωράκης: Τα fake news είναι δημιούργημα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ

Ο Σταύρος Θεοδωράκης στην δευτερολογία του, θύμισε στον πρωθυπουργό ότι ο όρος fake news πρωτοχρησιμοποιήθηκε στην χώρα για να περιγράψει τα ψέμματα που χρησιμοποιούσατε για τους αντιπάλους σας. «Το θέμα των fake news έχει ξεκινήσει από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ που τα είχατε χρησιμοποιήσει για να χτυπήσετε τους αντιπάλους σας».

«Λίγο ακόμα και θα μας λέγατε ότι η επίσκεψή σας στην Αμερική κινητοποίησε τους αμερικανούς τουρίστες να έρθουν στην χώρα μας. Είπατε ότι ξεκίνησαν οι επενδύσεις στην χώρα. Σε ποια χώρα; Επενδύσεις δεν είναι οι αποφάσεις της Βουλής αλλά τα μηχανήματα που θα δουλεύουν. Οι επενδύσεις είναι ακόμα στα χαρτιά», είπε ο κ. Θεοδωράκης.

Τσίπρας: Τα fake news υπήρχαν το 2014

«Τα fake news υπήρχαν το 2014 για να στηρίζουν τις κυβερνήσεις τότε. Σήμερα όταν δεν έχουν τι να πουν ανακαλύπτουν πανούκλα και χολέρα στα νοσοκομεία. Αυτά είναι τα fake news. Εχουμε σχέδιο κ. Θεοδωράκη. Με σχέδιο αναβαθμίστηκε ο διεθνής ρόλος της χώρας. Όλοι οι σημαντικοί ηγέτες έχουν περάσει από την Ελλάδα και εγώ έχω συναντήσει πολλούς από αυτούς», είπε ο πρωθυπουργός.

«Δεν πήγα ως αρχηγός παράταξης αλλά ως πρωθυπουργός της χώρας. Πριν από ένα χρόνο πήγα στην Αβάνα και εκφώνησα τον επικήδειο του Φιντέλ Κάστρο. Δεν το ξέχασαν αυτό. Κάποιοι φαντασιώνονταν ότι θα ζήσουμε νύχτες 2015 ξανά. Και στην πρώτη και στην δεύτερη αξιολόγηση.

Όλοι οι εταίροι μας αναγνωρίζουν ότι οι θυσίες δεν θα πάνε χαμένες. Κάποιοι άλλοι πριν είχαν οδηγήσει από το 8% στο 27% την ανεργία. Εμείς την μειώσαμε 6%. Η χώρα ανακτά τον ρόλο της ως μια δύναμη σταθερότητας και μια χώρα που παίζει διεθνή ρόλο μέσα από τριγωνικές συμμαχίες με την Αίγυπτο και το Ισραήλ.

Δεν είμαστε του πεταματού και της καρπαζιάς πια. Όταν εξελέγη ο Πρόεδρος Τραμπ τα μηνύματα που εξέπεμπε ήταν ότι το χρέος είναι ευρωπαϊκή υπόθεση. Σήμερα έχουμε την εικόνα όχι απλά να επιμένει στην πάγια γραμμή του Ομπάμα αλλά να θέλει να παίξει ρόλο. Αυτό είναι σημαντικό.

Αν ξεκίνησαν η δεν ξεκίνησαν οι δουλειές και αν ξεκίνησαν οι επενδύσεις θα σας πω ότι από την μια ημέρα στην άλλη δεν αλλάζουν τα πάντα. Του χρόνου θα μπορέσουμε να διαψεύσουμε θετικά τις φήμες και να έχουμε ανάπτυξη κοντά στο 3%.

Βεβαίως υπάρχει η γραφειοκρατία. Αλλά η μετάβαση δεν γίνεται από μόνη της. Θα πρέπει να μην ταυτίζεστε κι εσείς με το μπλοκ εκείνων που καθοδηγείται από τα συγκροτήματα των fake news. Κλείνω λέγοντας ότι για πρώτη φορά υπάρχει όχι μόνο η δυνατότητα εξόδου αλλά και ενίσχυσης της χώρας».

Διαβάστε επίσης: Καμμένος για F-16: «Δεν έχουμε υπογράψει τίποτα»