Citi: Η Ελλάδα δεν θα πετύχει τους στόχους της ανάπτυξης

Αναβαθμίζει ελαφρώς τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας η Citigroup, στην νέα της έκθεση για τις παγκόσμιες προοπτικές, Global Economic Outlook and Strategy, προειδοποιώντας ωστόσο ότι οι στόχοι της ελληνικής κυβέρνησης είναι αδύνατο να “πιαστούν”, ενώ η πιθανότητα για clean exit από το μνημόνιο παραμένει εξαιρετικά αβέβαιη.

Η τρίτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος η οποία ξεκινά, φαίνεται ευκολότερη από τις προηγούμενες, καθώς τα περισσότερα από τα πιο σκληρά μέτρα έχουν ήδη νομοθετηθεί, σημειώνει η Citi.

Ωστόσο, όπως προειδοποιεί, το κατά πόσον η Ελλάδα θα μπορέσει να σταθεί και πάλι στα πόδια της χωρίς την επίσημη εξωτερική χρηματοδότηση μετά τον Αύγουστο του 2018 παραμένει αβέβαιο. Πάντως, η πολιτική βούληση για επίτευξη αυτού του στόχου φαίνεται να αυξάνεται από όλες τις πλευρές, όπως παρατηρεί.

Σε ό,τι αφορά την οικονομία, η Citi επισημαίνει ότι το μακροοικονομικό περιβάλλον παραμένει εύθραυστο. Έτσι, αν και η αμερικάνικη τράπεζα αναθεωρεί τις προβλέψεις της για την αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ (κατά + 0,2%) το 2017 και το 2018, “βλέποντας” πλέον ανάπτυξη της τάξης του 1,1% το 2017 και 1,4% το 2018, συνεχίζει να εκτιμά ότι οι στόχοι της ελληνικής κυβέρνησης είναι υπερβολικά αισιόδοξοι.

Όπως τονίζει, η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα κυμανθεί γύρω στο 1%-1,5% αντί για 2%-2,5% που ελπίζει η κυβέρνηση, και αυτό λόγω της συνεχιζόμενης δημοσιονομικής λιτότητας, της χαμηλής ανταγωνιστικότητας των εξαγωγών και των πολύ χαμηλών επιπέδων εγχώριας ρευστότητας.

Και αυτό αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, αφού σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αμερικάνικης τράπεζας η ανάπτυξη το 2019 θα κινηθεί στο 1,3% και το 2020 και το 2021 θα βρεθεί στο 1,4%.

Αξίζει να σημειώσουμε πως σε χθεσινό της note η αμερικάνικη τράπεζα υπογράμμισε πως ενώ η ανάπτυξη του ελληνικού ΑΕΠ επέστρεψε σε θετικό έδαφος το πρώτο εξάμηνο, το μακροοικονομικό περιβάλλον παραμένει εύθραυστο και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ισχυρότερη ανάκαμψη της εμπιστοσύνης και των εισροών ξένων επενδύσεων.

Ισχυρή ανάπτυξη στην παγκόσμια οικονομία

Σε ότι αφορά την παγκόσμια οικονομία, η Citi εξακολουθεί να περιμένει ισχυρή ανάπτυξη, στο 3,1% ετησίως το 2017 και στο 3,4% το 2018, ενώ εκτιμά ότι ο πληθωρισμός στις ανεπτυγμένες οικονομίες θα ξεφύγει από τα χαμηλά επίπεδα που βρίσκεται σήμερα.
Σε ότι αφορά την Ευρώπη, σημειώνει ότι ο κίνδυνος του λαϊκισμού έχει αυξηθεί σημαντικά. Οι κίνδυνοι για τις ευρωπαϊκές πολιτικές προοπτικές είναι αρκετοί, μεταξύ των οποίων: ο πολιτικός κίνδυνος στο Ηνωμένο Βασίλειο (λόγω του Brexit και των εσωτερικών πολιτικών αναταραχών), η (απο) κλιμάκωση της κρίσης στην Καταλονία, η άνοδος των γερμανικών λαϊκιστικών κομμάτων. και οι επερχόμενες ιταλικές εκλογές.
Προς το παρόν, αναμένει ότι η ευρωζώνη θα τα “κουτσοκαταφέρει” (muddle through) πάλι, χωρίς σημαντική μεταρρύθμιση της θεσμικής αρχιτεκτονικής της ευρωζώνης.
Εκτός της ευρωζώνης, οι εντάσεις με το Ιράν και η Βόρεια Κορέα δημιουργούν υψηλά επίπεδα γεωπολιτικού κινδύνου.

Σε ότι αφορά την ανάπτυξη στην ευρωζώνη, η Citi αυξάνει τις προβλέψεις της σε 2,3% (+ 0,1%) το 2017 και σε 2,1% (+ 0,1%) το 2018 διατηρώντας παράλληλα το 1,9% για το 2019. Η αναθεώρηση οφείλεται κυρίως στις ταχύτερες εκτιμήσεις ανάπτυξης για τη Γαλλίας σε 1,8% (+ 0,1%) το 2017 και 2,0% (+ 0,1%) το 2018, και για την Ιταλία στο 1,6% (+ 0,1%) το 2017 και 1,3% (+ 0,3%) το 2018.

Πάντως, η Citi εκτιμά ότι η ανάπτυξη στην περιοχή κορυφώνεται. Οι κίνδυνοι στην ανάπτυξη αφορούν μία ταχύτερη ανατίμηση του ευρώ καθώς και του πολιτικούς κινδύνους.

Πηγή: Ελευθερία Κούρταλη από Capital.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Βάζει λουκέτο μια ακόμη ιστορική βιομηχανική μονάδα – Στο δρόμο 250 υπάλληλοι

Οι τράπεζες της Ελλάδας στέκονται απέναντι στην ελληνική μαφία σύμφωνα με το Bloomberg

Καταρρέουν τα έσοδα – Εκτός στόχου ο προϋπολογισμός