Walhalla: Το επιβλητικό αντίγραφο του Παρθενώνα στην Γερμανία

Πολλοί είναι αυτοί που γνωρίζουν ότι o Παρθενώνας του Νάσβιλ στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, είναι ένα αρχιτεκτονικό αντίγραφο του αυθεντικού Παρθενώνα της Αθήνας, τόσο στο σχέδιο όσο και στο μέγεθος.

Λιγότεροι γνωρίζουν ότι και στη Γερμανία υπάρχει “Παρθενώνας”, η λεγόμενη “αίθουσα των πεσόντων” ή WALHALLA.

Του Νίκου Μωραϊτάκη

Τον Σεπτέμβριο του 9 μ.Χ. οι Τεύτονες (αρχαίοι Γερμανοί) εξολόθρευσαν τρείς ρωμαϊκές λεγεώνες σε ενέδρα, στον Τευτοβούργειο Δρυμό. Αρχηγός τους ήταν ο ρωμαιοτραφής πρίγκιπας Αρμίνιος (Armin). Μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα αυτής της νίκης ήταν η μόνιμη διατήρηση της ανεξαρτησίας τους στα σκοτεινά δάση, εκτός της επικράτειας της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Στα σύνορα, λοιπόν, του παλαιού ρωμαϊκού κόσμου, στην πλαγιά ενός λόφου που δεσπόζει στην κοιλάδα του Δούναβη κοντά στη Ρατισβόνη, (το σημερινό Ρέγκενσμπουργκ (γερμ. Regensburg) με 145.000 κατοίκους είναι στην καρδιά της Βαυαρίας, στο βορειότερο σημείο του Δούναβη), βρίσκεται το Πάνθεον των Γερμανών, η WALHALLA.

Ο αρχαιολάτρης και φιλέλληνας βασιλιάς της Βαυαρίας, Λουδοβίκος ο Α΄ (πατέρας του πρώτου βασιλιά μας Όθωνα) οραματίστηκε την ιδέα της κατασκευής ενός αντιγράφου του Παρθενώνα στη Βαυαρία και ανέθεσε την εκτέλεση του έργου στον κλασικιστή αρχιτέκτονα Λεοπόλδο Κλέντσε.* Ο Λουδοβίκος απαίτησε το σχέδιο του κτηρίου να είναι σύμφωνο με τα πρότυπα των αρχαίων ελληνικών ναών κι έτσι ο Κλέντσε δημιούργησε το δικό του Παρθενώνα.

Ο συνδυασμός των δύο ανδρών υπήρξε ιδανικός στα όρια αλληλεπικάλυψης της ιδεολογίας με την τέχνη. Ο βασιλιάς Λουδοβίκος (γνωστός φιλότεχνος που πλειοδότησε στη δημοπρασία των κλεμμένων αετωματικών αναγλύφων της Αίγινας και έκτοτε αυτά εκτίθενται στη Γλυπτοθήκη του Μονάχου), σαν αντι-Μίδας, μεταστοιχείωνε τον χρυσό του σε μάρμαρα συλλέγοντας αρχαία έργα τέχνης. Και ο αρχιτέκτονας πίστευε πως …«δεν υπήρξε και δεν θα υπάρξει παρά μόνο μια αρχιτεκτονική, δηλαδή εκείνη που βρήκε την τελειοποίησή της στη μεγάλη ώρα της ελληνικής ιστορίας και παιδείας».

Ο Παρθενώνας του Νάσβιλ στις ΗΠΑ

* Λέο φον Κλέντσε (1784-1864): Ο σπουδαιότερος αρχιτέκτονας του Μονάχου. Υπεύθυνος για το τελικό ρυμοτομικό σχέδιο της νεότερης Αθήνας και κατά κάποιο τρόπο σωτήρας της Ακρόπολης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ορατή στην… Αθήνα και την Σπάρτη η ολική έκλειψη Ηλίου στις ΗΠΑ!

Έφτασε η ώρα τους να επιστρέψουν; Πως θα πουν οι Βρετανοί το μεγάλο «ναι» για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα

Εκθειάζει την Αθήνα ως νούμερο ένα φθινοπωρινό προορισμό η Telegraph