Μια νέα κυβερνοεπίθεση πλήττει την Ευρώπη με έναν ιό ονόματι “Bad Rabbit”, που κλειδώνει υπολογιστές και ενημερώνει τους χρήστες ότι έχουν κρυπτογραφηθεί τα αρχεία τους και θα πρέπει να πληρώσουν πάνω από 230 ευρώ σε Bitcoin για να ανακτήσουν την πρόσβαση σ’ αυτά.
Ο ιός έχει μεταδοθεί σε υπολογιστές στη Ρωσία, την Ουκρανία, τη Γερμανία και την Τουρκία.
Η εταιρεία κυβερνοασφάλειας Kaspersky Lab, που παρακολουθεί τη διάδοση του ιού, τον συγκρίνει με τους ιούς WannaCry και Petya που προκάλεσαν χάος πριν από μερικούς μήνες.
Σύμφωνα με την εταιρεία τα περισσότερα από τα θύματα βρίσκονται στη Ρωσία και ο ιός φαίνεται ότι «μόλυνε» τους υπολογιστές μέσω των ιστοσελίδων ρωσικών ΜΜΕ που είχαν δεχθεί προηγουμένως κυβερνοεπίθεση.
Μεταξύ των στόχων περιλαμβάνονται το πρακτορείο Interfax, το Fontanka.ru στη Ρωσία, καθώς και το αεροδρόμιο της Οδησσού και το μετρό του Κιέβου στην Ουκρανία.
Εκπρόσωπος του αεροδρομίου είπε ότι σημειώθηκαν καθυστερήσεις καθώς οι εργαζόμενοι υποχρεώθηκαν να κάνουν χειρόγραφα το chek in, ενώ στο μετρό του Κιέβου τα δρομολόγια πραγματοποιούνται κανονικά καθώς επηρεάστηκε μόνον το σύστημα πληρωμών.
«Βάσει της έρευνάς μας πρόκειται για στοχευμένη επίθεση κατά εταιρικών δικτύων με μεθόδους παρόμοιες με εκείνες που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση με τον ιό ExPetr. Ωστόσο, δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι σχετίζεται με τον ExPetr», είπε το Kaspersky Lab.
Οι κυβερνοπειρατές που εξαπέλυσαν την επίθεση με τον Bad Rabbit απαιτούν να τους καταβληθούν λύτρα 0,05 Bitcoin προειδοποιώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση το ποσό θα ανέβει στο άμεσο μέλλον, αλλά ειδικοί σε θέματα κυβερνοασφάλειας συμβουλεύουν -όπως πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις- τα θύματα να μην ενδώσουν, γιατί θα ενθαρρύνουν έτσι τους δράστες ή πιθανούς μιμητές τους να εξαπολύσουν νέες επιθέσεις, χώρια που δεν μπορούν να είναι σίγουροι ότι οι χάκερς θα τιμήσουν την υπόσχεσή τους και θα απομακρύνουν το κακόβουλο λογισμικό.
Ο επικεφαλής της υπηρεσίας δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος της Ουκρανίας είπε στο Reuters ότι η χώρα του «ελάχιστα» έχει επηρεαστεί.
Τον περασμένο Μάιο η επίθεση με τον WannaCry ανάγκασε νοσοκομεία, επιχειρήσεις και εργοστάσια να κλείσουν επειδή δεν είχαν πρόσβαση στα δίκτυα των υπολογιστών τους.
Ο ιός NotPetya προκάλεσε τον Ιούνιο την παράλυση κρατικών υπηρεσιών και επιχειρήσεων στην Ουκρανία, προτού διαδοθεί μέσω εταιρικών δικτύων πολυεθνικών εταιρειών που δραστηριοποιούνταν στην ανατολική Ευρώπη.
Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ: Έφηβοι πετούσαν πέτρες από γέφυρα και σκότωσαν πατέρα 4 παιδιών (pics & video)