Σε… “θρίλερ” για γερά νεύρα έχει μετ΄εξελιχθεί η επένδυση στο χώρο του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, καθώς παρά την απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, που χαρακτηρίζει μόνο 280 στρέμματα από τα 6.000 στρ. ως αρχαιολογικό χώρο, οι διαστάσεις εμπλοκής του σε πολιτικό και δικαστικό επίπεδο είναι τόσο μεγάλες που βρίσκεται στα όρια ανατροπής του!
Η δαιδαλώδης κατάσταση που επικρατεί στην υπόθεση της επένδυσης έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο που παρά τη θετική απόφαση του ΚΑΣ και τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης, οι αβεβαιότητες και οι εκκρεμότητες είναι τόσες πολλές που ο Επενδυτής βρίσκεται ένα βήμα πριν την εγκατάλειψη του έργου…
Ενδεικτικό είναι ότι η εταιρεία σε ανακοίνωσή της, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του Ανώτατου, επιστημονικού οργάνου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, διαμήνυσε -εμμέσως πλην σαφώς – ότι από τις επιπτώσεις που θα έχει στο Master Plan και στο Επιχειρηματικό Σχέδιο θα εξαρτηθεί πια η υλοποίησή του.
Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Η LAMDA DEVELOPMENT S.A. πριν τοποθετηθεί στο θέμα των αποφάσεων του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου της 3/10/2017 αναμένει την επίσημη ενημέρωση σχετικά με το ακριβές περιεχόμενό τους.
Αφού μελετήσει τις αποφάσεις αυτές και τα διαγράμματα που θα τις συνοδεύουν, θα είναι σε θέση να εκτιμήσει τις επιπτώσεις στο Master Plan και στο Επιχειρηματικό Σχέδιο, παραμένοντας προσηλωμένη στα υπογεγραμμένα και κυρωμένα από το Κοινοβούλιο συμβατικά κείμενα».
Σημείωσε ακόμη ότι «η προσπάθεια ανάδειξης των αρχαιολογικών ευρημάτων περιλαμβάνεται από την αρχή στις δεσμεύσεις της εταιρείας και επιπλέον προβλέπεται και θεσμικά τόσο από τους σχετικούς νόμους, όσο και από το Μνημόνιο συνεργασίας με το Υπουργείο Πολιτισμού, ανεξάρτητα από τις όποιες αποφάσεις οργάνων της Πολιτείας».
Η ανακοίνωση αποτέλεσε “ψυχρολουσία” στο κυβερνητικό επιτελείο διότι ουσιαστικά πρωτοκλασάτα στελέχη του είχαν ξεκινήσει έναν επικοινωνιακό αγώνα να αναδείξουν πως το έργο προχωράει, με πρωτοστατούντα τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη, ο οποίος έσπευσε να διατυμπανίσει ότι “διαψεύστηκαν οι Κασσάνδρες και να υπογραμμίσει πως «η επένδυση στο Ελληνικό προχωράει», διότι «το δρόμο άνοιξαν:
α) η προχθεσινή απόφαση της Επιτροπής Ενστάσεων ότι δεν αποτελούν δασική έκταση τα 37 στρέμματα και
β) η έγκριση του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (Σ.Ο.Α.) και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Σ.Μ.Π.Ε.) από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, με τον χαρακτηρισμό ως αρχαιολογικού χώρου ενός μικρού τμήματος μόλις 280 στρεμμάτων, επί συνόλου 6.500».
Όμως ο επικεφαλής της LAMDA DEVELOPMENT ήταν ξεκάθαρος προ ημερών όταν είχε δηλώσει: «ένα τέτοιο τεραστίων διαστάσεων κατασκευαστικό έργο δεν είναι… παιχνίδι Legoland να μεταφέρεις στο “έτσι” το ένα συγκρότημα από τη μια γωνιά στην άλλη», πριν ακόμα εκδοθεί η απόφασή του ΚΑΣ, υπενθυμίζοντας πως έχει ήδη εκπονηθεί, κατατεθεί και εγκριθεί από την πολιτεία το ΣΟΑ (Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης).
Και αυτό διότι μπορεί η περιοχή, που τελικά χαρακτηρίσθηκε αρχαιολογικού ενδιαφέροντος από το ΚΑΣ, να είναι σχετικά «μικρή» για το σύνολο του υπό επένδυση χώρου των 6.000 στρεμμάτων, αλλά κρίνεται καίριας σημασίας για τα σχέδια του επενδυτή, αφού σ’ αυτήν ακριβώς προβλέπεται να χτιστεί μεγάλο mall, αλλά και να ανεγερθούν πολλές υπερπολυτελείς και μεγάλης αξίας κατοικίες.
Ο μεγαλύτερος αντίπαλος της Κυβέρνησης ο… ΣΥΡΙΖΑ!
Η κατάσταση γίνεται ακόμα δυσμενέστερη, καθώς υπάρχουν αλλεπάλληλες προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας από κατοίκους της περιοχής και φορείς – προσκείμενους στον ΣΥΡΙΖΑ(!)- που αντιτίθενται στην επένδυση, γεγονός που προϊδεάζει για περαιτέρω καθυστερήσεις στην έναρξη των εργασιών στο Ελληνικό, με ό,τι αυτό -προφανώς- συνεπάγεται για την όλη επένδυση.
Επίσης, εκκρεμεί και η απόφαση του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου επί της προσφυγής που υπέβαλαν ενδιαφερόμενοι κάτοικοι και φορείς εναντίον της απόφασης της δευτεροβάθμιας επιτροπής της Περιφέρειας, η οποία έκρινε ότι δεν είναι δάσος, μια περιοχή 37 στρεμμάτων στο παλιό αεροδρόμιο.
Παράλληλα, αναμένεται η απόφαση από τον Άρειο Πάγο επί της αιτήσεως ακύρωσης της απόφασης της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, με την οποία δεν χαρακτηρίζονται διατηρητέα νεότερα μνημεία, συγκεκριμένα κτίρια στην περιοχή του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού!
Η τελευταία προσφυγή έγινε από 10 κατοίκους των δήμων Ελληνικού – Αργυρούπολης, Αλίμου και Γλυφάδας, μεταξύ των οποίων και η πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αναπληρώτρια υπουργός Οικονομίας και ανάπτυξης Νάντια Βαλαβάνη.
Όλα τα παραπάνω κρέμονται σαν τη “δαμόκλειο σπάθη” στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς μια ανατρεπτική απόφαση κατά της επένδυσης, αλλά και οποιεσδήποτε αλλαγές γίνουν προς το χειρότερο θα επιδεινώνουν ακόμα περισσότερο τις προοπτικές προώθησης της επένδυσης και θα τινάξουν στον αέρα τις προσπάθειες του κυβερνητικού επιτελείου να ολοκληρώσει ένα από τα … προαπαιτούμενα μέτρα που έχει συμφωνήσει με τους Θεσμούς.
Και το μόνο σίγουρο είναι ότι τότε η κυβέρνηση θα “στριμωχτεί” ακόμα περισσότερο πολιτικά…
Διαβάστε επίσης: Πανικός στο Μαξίμου – Αντάρτικο κατά της αλλαγής φύλου από δυο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ!