Φόβοι για έκρηξη βίας στην Καταλονία! – Όλα τα σενάρια των ραγδαίων εξελίξεων

Καταλονία και Μαδρίτη βρίσκονται στα… μαχαίρια!  Την ώρα που πλήθος διαδηλωτών στο άκουσμα της είδησης αυτής συγκεντρώθηκε έξω από το κοινοβούλιο της Καταλονίας, αλλά και σε άλλα μέρη φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της ανεξαρτησίας, ανοίγοντας σαμπάνιες και εκδηλώνοντας βαθιά ικανοποίηση, η Μαδρίτη ανταπαντούσε.

Η υπερψήφιση του άρθρου 155 ήταν δεδομένη και προαποφασισμένη. Ουσιαστικά με τον τρόπο αυτό η κεντρική διοίκηση αναστέλλει τις εξουσίες της περιοχής. Ακολούθησε το διάγγελμα του Ισπανού πρωθυπουργού, ο οποίος επιχείρησε να επιδείξει πυγμή και ψυχραιμία με την δημόσια τοποθέτησή του.

Ο Μαριάνο Ραχόι ανακοίνωσε τη διάλυση του κοινοβουλίου της Καταλονίας, προκηρύσσοντας παράλληλα τοπικές εκλογές στην περιφέρεια την 21η Δεκεμβρίου. Τέλος, ξεκαθάρισε ότι θα επιδιώξει να κηρυχθεί παράνομη η κήρυξη της ανεξαρτησίας από την Καταλονία, ενώ παράλληλα, γνωστοποίησε και ότι απολύει τον αρχηγό της καταλανικής αστυνομίας.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της γενικής εισαγγελίας της Ισπανίας επίσης ενημέρωσε με δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο τα σχέδιά του.

Προειδοποίησε ότι θα αρχίσει δικαστική διαδικασία σε βάρος του προέδρου της Καταλονίας με την κατηγορία της εξέγερσης. Αυτό μεταφράζεται ακόμα και σε φυλάκιση 30 ετών για τον Πουτζδεμόν!

Οι επόμενες ημέρες λοιπόν είναι κρίσιμες. Τα «καυτά» ερωτήματα για την επόμενη μέρα στην Καταλονία

– Για την αναγνώριση του καταλανικού κράτους: «Η απόσχισή της επιδιώκει την οικοδόμηση ενός ανεξάρτητου καταλανικού κράτους. Αυτό για να γίνει, πέραν της απόφασης των Καταλανών, πρέπει να αναγνωριστεί τόσο απο τις ισπανικές αρχές όσο-κυρίως-από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης.

Πράγμα εξαιρετικά δύσκολο για ένα χρονικό διάστημα, ίσως και μεγάλο, διότι καμία χώρα της Ευρώπης δεν ευνοεί τα αποσχιστικά κινήματα. Είναι πολύ πιθανό η Καταλονία να παραμείνει μετέωρη για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα. Εκτός αν υποχρεωθεί να επιστρέψει στη διαπραγμάτευση για μεγαλύτερη αυτονομία στο πλαίσιο πάντα του ισπανικού κράτους.

Το λεγόμενο κρατίδιο της Βόρειας Κύπρου, των Τουρκοκύπριων, το αναγνώρισε η Τουρκία και ίσως μια χώρα της Ασίας. Δεν φτάνουν αυτές, πρέπει να υπάρξει ένας σημαντικός αριθμός κρατών ώστε να δημιουργηθεί στη διεθνή κοινότητα ένα μομέντουμ αναγνώρισης.

Το σημαντικό είναι να αναγνωριστεί από ένα ευάριθμο αριθμό κρατών, 60 και πάνω. Δεν φτάνει να βρεθούν δυο-τρεις χώρες και να πουν είμαστε υπέρ. Έχει μεγάλη σημασία να την αναγνωρίσουν οι μεγάλες δυνάμεις του κόσμου, όπως είναι η Αμερική, η Ρωσία, η Κίνα».

– Για την υπόλοιπη Ισπανία: «Η Ισπανία δεν θα το δεχθεί αυτό γιατί αν το δεχόταν θα ακολουθήσουν οι Βάσκοι. Και επομένως η Ισπανία θα διαλυθεί περίπου ως κράτος αν φύγει η Καταλονία και η χώρα των Βάσκων. Μειώνεται πάρα πολύ και η επικράτεια και η δύναμη και ο πληθυσμός της».

Ε.Ε., τράπεζες και… τεταμένες σχέσεις

– Για τις μετακινήσεις των Ισπανών και των κατοίκων της ΕΕ προς και από την Καταλονία:

«Το πρόβλημα δεν είναι μεταξύ πολιτών και Καταλονίας, είναι μεταξύ της Καταλονίας και των υπολοίπων κρατών του κόσμου και κυρίως της Ισπανίας. Είναι σχέσεις μεταξύ κρατών, δεν είναι πολιτών. Οι πολίτες δεν θα έχουν πρόβλημα. Ούτε καν οι Ισπανοί πολίτες να μετακινούνται ή οι Καταλανοί εντός Ισπανίας».

– Για το τραπεζικό σύστημα της Ισπανίας:

«Οι ισπανικές τράπεζες έχουν φύγει απο την Καταλονία. Δεν μπορεί να τονίσει ενα τραπεζικό σύστημα απο μόνο του. Πρέπει να γίνει δεκτό αυτό το σύστημα από τους υπόλοιπους. Πρέπει αυτο το πράγμα να γίνει δεκτό από το υπόλοιπο, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο σύστημα το τραπεζικό, που δεν θα γίνει»

– Για τη συμμετοχή των Καταλανών σε ισπανικές ενώσεις, πχ αθλητικές, οικονομικές:

«Ο Ραχόι θα εντάξει την Καταλονία στη κεντρική διοίκηση. Θα διορίσει κυβερνήτη δικό του και θα επιβάλει την κατάσταση της αυτονομίας. Που σημαίνει οτι η Καταλονία διοικείται από την Μαδρίτη. Θα συνεχίσει να θεωρεί την Καταλονία ως μέρος της Ισπανίας».

– Για την κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στην ισπανική κυβέρνηση και την Καταλονία:

«Θα είναι μια μακροχρόνια σύγκρουση. Η οποία μπορεί να καταλήξει και σε ένοπλη. Δηλαδή σε μέτρα καταστολής μεταξύ των αρχών της Καταλονίας και της κεντρικής διοίκησης της Μαδρίτης».

Από την πλευρά του το Reuters κατέγραψε τα σενάρια για το τι μπορεί να συμβεί τις επόμενες ημέρες:

Η εξουσία στην κεντρική κυβέρνηση

Ο Ραχόι καρατόμησε την καταλανική κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της περιφέρειας, Κάρλες Πουτζδεμόντ και του αντιπροέδρου Οριόλ Τζουνκουέρας και ανέλαβε τον απευθείας έλεγχο της Καταλονίας.

Υπουργοί της κεντρικής κυβέρνησης θα αναλάβουν την καταλανική διοίκηση, μέχρι να γίνουν οι περιφερειακές εκλογές στις 21 Δεκεμβρίου.

Εκλογές

Δεν είναι ξεκάθαρο αν θα επιλύσουν την κρίση οι πρόωρες εκλογές στην περιφέρεια.

Δημοσκόπηση που δημοσίευσε η εφημερίδα El Periodico την Κυριακή έδειξε ότι οι πρόωρες εκλογές θα έχουν πιθανότατα παρόμοια αποτελέσματα με την τελευταία προσφυγή στις κάλπες, το 2015, όταν σχηματίστηκε κυβέρνηση μειοψηφίας από συνασπισμό κομμάτων που είναι υπέρ της ανεξαρτησίας.

Αλλες δημοσκοπήσεις έχουν δείξει ότι οι Καταλανοί είναι διχασμένοι 50-50, υπέρ και κατά της ανεξαρτησίας.

 

Αντίσταση

Οι βασικές αποσχιστικές ομάδες της Καταλονίας έχουν κάνει κάλεσμα για ευρεία πολιτική ανυπακοή. Επίσης, έδωσαν οδηγία στους δημοσίους υπαλλήλους να μην υπακούν εντολές από τη Μαδρίτη και να ανταποκριθούν με ειρηνική αντίσταση. Δεν είναι σαφές αν οι οδηγίες αυτές θα εφαρμοστούν.

Καταστολή

Η ισπανική κυβέρνηση δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να κάνει συλλήψεις, όμως δεν είναι ξεκάθαρο πώς θα αντιδράσει, αν τα στελέχη της τωρινής περιφερειακής κυβέρνησης αρνηθούν να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους.

Ολοένα και περισσότεροι αναλυτές φοβούνται ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αντιπαράθεση, αν η εθνική αστυνομία- που χρησιμοποίησε σκληρές τακτικές για να αποτρέψει το δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου- αποφασίσει να παρέμβει.

Αστυνομία

Ένα από τα βασικά προβλήματα για την εφαρμογή της απευθείας διακυβέρνησης από τη Μαδρίτη έχει να κάνει με την καταλανική αστυνομία, την Mossos d‘Esquadra. Ο Ραχόι δήλωσε ότι ο αρχηγός της θα απολυθεί.

Ομως, μία ομάδα αστυνομικών της δύναμης αυτής, που είναι υπέρ της ανεξαρτησίας, έχουν ήδη δηλώσει ότι δεν θα ακολουθήσουν τις εντολές από την κεντρική κυβέρνηση, όπως και ότι δεν θα απομακρύνουν διά της βίας υπουργούς και βουλευτές.

Αρκετοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο Reuters ότι η Mossos d‘Esquadra, που απαριθμεί 17.000 στελέχη, είναι μοιρασμένη ανάμεσα σε εκείνους που θέλουν την ανεξαρτησία και εκείνους που είναι αντίθετοι. Αν κριθεί απαραίτητο, μπορεί τα μέλη αυτής της δύναμης να αντικατασταθούν από την ισπανική αστυνομία.

Οικονομία

Το υπουργείο Οικονομίας έχει ήδη αυξημένο έλεγχο στα οικονομικά της περιφέρειας, για να μπλοκάρει τη χρήση κονδυλίων για την οργάνωση της απόσχισης και άρχισε να πληρώνει απευθείας για σημαντικές υπηρεσίες. Υπό τη νέα πρόταση, η Μαδρίτη θα αναλάβει τον πλήρη οικονομικό έλεγχο της περιφέρειας.

Ομως, πολλές εταιρείες έχουν πει ότι φοβούνται ότι ένα καταλανικό υπουργείο Οικονομικών θα αρχίσει να επιβάλλει φόρους και για αυτό αναζητούν νέα έδρα, εκτός της περιφέρειας. Επίσης, είναι πιθανό κάποιοι Καταλανοί που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας να σταματήσουν να καταβάλουν φόρους στο ισπανικό υπουργείο Οικονομικών.

Δημόσια ΜΜΕ

Αρχικά, η ισπανική κυβέρνηση είχε πει ότι θα αναλάβει τον έλεγχο της καταλανικής δημόσιας τηλεόρασης TV3, όμως αυτό το πλάνο εγκαταλείφθηκε τελικά. Τα ΜΜΕ είναι πιθανό να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην προεκλογική καμπάνια στην Καταλονία.

Διαβάστε επίσης: Το Βερολίνο δεν αναγνωρίζει τη διακήρυξη ανεξαρτησίας της Καταλονίας