Κάθετη η Γεννηματά: “Ολική επαναφορά της Κεντροαριστεράς με προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης”

Γεννηματά

«Η αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών συντελείται και καταγράφεται και οδεύουμε σε ολική επαναφορά της Κεντροαριστεράς», μετά την «καθαρή εντολή ενότητας και νικηφόρας πορείας» της βάσης του νέου φορέα τονίζει η Φώφη Γεννηματά σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Real News.

«Με τη δύναμη που μας έδωσε η συμμετοχή του κόσμου, προχωράμε, όλοι μαζί, άμεσα στην οργάνωση του νέου πολιτικού φορέα» σημειώνει, προσθέτοντας ότι προτεραιότητα είναι «η ενοποίηση του πολιτικού μας αφηγήματος, του προγραμματικού μας λόγου και ο συντονισμός της κοινοβουλευτικής μας δράσης».

Αναφερόμενη σε πιθανές μετεκλογικές συνεργασίες λέει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανήκει στις ευρωπαϊκές προοδευτικές δυνάμεις» και πως «ο κ. Τσίπρας αρνήθηκε την εθνική συνεννόηση και ασκεί διχαστικές πολιτικές».

Σημειώνει ότι «οι δυνάμεις της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας προσπαθούν να απαντήσουν στα σύγχρονα προβλήματα των χωρών τους και της ΕΕ με νέες προτάσεις από τη σκοπιά πάντα της υπεράσπισης των μεταπολεμικών κατακτήσεων των λαών της Ευρώπης» και τονίζει πως «χρειάζονται πολιτικές που συγκρούονται με τις πολιτικές της λιτότητας και σηματοδοτούν μια πορεία με ανάπτυξη και κοινωνική δικαιοσύνη», πολιτικές που σύμφωνα με την επικεφαλής της ΔΗΣΥ «είναι ξένες στον κ. Τσίπρα που όσο περνάει ο καιρός αποδεικνύεται ολοένα και πιο ίδιος με τον συγκυβερνήτη του»

Παράλληλα, επισημαίνει ότι «η ΝΔ, η Δεξιά, υπήρξε και εξακολουθεί να είναι και σήμερα ο βασικός ιδεολογικός και πολιτικός μας αντίπαλος», «βρίσκεται στο άλλο άκρο από εμάς στον άξονα μεταξύ προόδου και συντήρησης».

«Είναι άλλο πράγμα η εθνική συνεννόηση για τα μεγάλα θέματα της χώρας ιδιαίτερα όταν η χώρα περνάει δύσκολες στιγμές και άλλο η πολιτική συμπόρευση και η κυβερνητική σύμπραξη», επισημαίνει.

Σε αυτό το πλαίσιο αναφέρει πως «έχουμε χαράξει και ακολουθούμε αυτόνομη πορεία και αυτοδύναμη στρατηγική» και «διαμορφώνουμε ένα συγκεκριμένο προοδευτικό πρόγραμμα διακυβέρνησης», που θα τεθεί στην κρίση του ελληνικού λαού.

«Εμείς με το νέο φορέα της Κεντροαριστεράς δημιουργούμε προϋποθέσεις νικηφόρας πορείας για να γίνουμε ισχυρή, πρωταγωνιστική δύναμη. Επαναπατρίζουμε στην ενωμένη Κεντροαριστερά τις κοινωνικές δυνάμεις της προόδου, της δημιουργίας και της αλλαγής. Αλλάζουμε τους πολιτικούς συσχετισμούς και αντιστρέφουμε τα ερωτήματα και τα διλλήματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ θα κληθούν να απαντήσουν την επομένη των εκλογών αν θέλουν και αν μπορούν να συμβάλλουν στην πολιτική σταθερότητα με ένα πρόγραμμα προοδευτικής διακυβέρνησης», τονίζει η κ. Γεννηματά, ενώ στην ερώτηση αν στις προσεχείς εκλογές θα ήταν ικανοποιημένη «με καθαρή τρίτη θέση», απαντά: «Σίγουρα σήμερα μπορούμε να κοιτάξουμε ακόμα ψηλότερα».

Εκτιμά ότι «η πολιτική αστάθεια σε καμιά χώρα και ιδιαίτερα στη Γερμανία, δεν είναι θετική για την Ευρώπη», ενώ για τη στάση που θα κρατήσει το SPD λέει ότι οι Γερμανοί σοσιαλδημοκράτες «με βάση τα δεδομένα της χώρας τους και τις δικές τους εκτιμήσεις διαμορφώνουν τις θέσεις και τις αποφάσεις του τις οποίες προφανώς σέβομαι».

Τονίζει ότι στο νέο πολιτικό φορέα «δεν έχουν θέση οι μηχανισμοί, τα φέουδα και οι βαρονίες», ενώ στην ερώτηση εάν «ο βασικός αντίπαλός σας, ο Νίκος Ανδρουλάκης, θα χρησιμοποιηθεί σε κάποιο διακριτό ρόλο», απαντά ότι η ίδια δεν βλέπει «κανένα ως αντίπαλο στον πολιτικό μας χώρο» και τονίζει: «Είμαστε όλοι δεσμευμένοι στην υπόθεση αναγέννησης της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης και στην καθαρή εντολή των πολιτών που μας ανέθεσαν ρόλους και ευθύνες στις οποίες θα ανταποκριθούμε πιστεύω όλοι. Οι πολίτες δεν θα συγχωρήσουν σε κανένα άλλη στάση».

Σχετικά με τον νέο φορέα και τη λειτουργία ή μη των κομμάτων, σημειώνει ότι το ζητούμενο σε αυτή τη φάση δεν είναι η κατάργηση των κομμάτων, αλλά η ενιαία λειτουργία, «ο νέος φορέας θα έχει πλήρη πολιτική και οργανωτική αυτοτέλεια, συντονισμένη πολιτική και κοινοβουλευτική δράση» λέει και προσθέτει πως το ιδρυτικό Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του επόμενου χρόνου, εκπέμποντας προς την κοινωνία το μήνυμα ότι «η Κεντροαριστερά επιστρέφει με εναλλακτική προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αχτσιόγλου: «Άνω των 500 ευρώ η μέση ενίσχυση του κοινωνικού μερίσματος»

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αποκαλύψεις από Λοβέρδο: «Το όνομα του μεσάζοντα δεν υπάρχει στο έγγραφο της συμφωνίας»

ΑΚΟΜΑ: Βορίδης: «Ο Καμμένος δεν ελέγχεται για το ποιόν του αλλά για τις πράξεις του»