«Ταξίδι στο Ηλιακό Σύστημα: Από τον Ερμή στον Πλούτωνα σε 50 χρόνια»

Τη συναρπαστική περιπέτεια εξερεύνησης του διαστήματος, από τον Ερμή μέχρι πέρα από τα σύνορα του ηλιακού μας συστήματος, αφηγείται στο νέο βιβλίο του ο Σταμάτης Κριμιζής, ο μοναδικός επιστήμονας που έχει στο ενεργητικό του αποστολές προς όλους τους πλανήτες.

Στο βιβλίο με τίτλο «Ταξίδι στο Ηλιακό Σύστημα: Από τον Ερμή στον Πλούτωνα σε 50 χρόνια», από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος, το οποίο γράφτηκε σε συνεργασία με τον Βαγγέλη Πρατικάκη, ο ομότιμος διευθυντής διαστημικών προγραμμάτων της NASA στο πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς των ΗΠΑ και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών παρουσιάζει από «πρώτο χέρι» τις ιστορικές διαστημικές αποστολές των Voyager 1 και 2, Galileo, Ulysses, Cassini και New Horizons, στις οποίες ο ίδιος είχε -και σε μερικές έχει ακόμη- προσωπική συμβολή.

Το βιβλίο βασίζεται στο υλικό των παρουσιάσεων που ο συγγραφέας πραγματοποιεί σε σχολεία όλης της Ελλάδας. Ανήκει στην κατηγορία των «βιβλίων γνώσεων» και είναι κατάλληλο για παιδιά άνω των 12 ετών. Το κείμενο συνοδεύεται από γλωσσάρι και ένα ένθετο με εντυπωσιακές διαστημικές φωτογραφίες.

Πρόκειται για το έργο ενός ανθρώπου που, όταν ήταν μικρός, συνήθιζε να παρατηρεί τον γεμάτο άστρα ουρανό από τη γενέτειρά του, τον Βροντάδο της Χίου, όπου πήρε και τα πρώτα μαθήματα στην εκτόξευση ρουκετών! Τότε ακόμη μάλλον δεν μπορούσε να φαντασθεί ότι, μερικές δεκαετίες αργότερα, θα πλησίαζε τόσο πολύ τους αγαπημένους του πλανήτες.

Όπως δήλωσε ο ίδιος με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου του, «με την εξερεύνηση του Πλούτωνα από το New Horizons ακριβώς 50 χρόνια μετά την πρώτη εικόνα από άλλον πλανήτη, τον Άρη το 1965, έκλεισε το πρώτο κεφάλαιο της εξερεύνησης του ηλιακού μας συστήματος. Τον Σεπτέμβριο του 2017 εορτάσαμε τα 40 χρόνια από την εκτόξευση τoυ Voyager-1, που τώρα βρίσκεται σε απόσταση πάνω από 21 δισ. χλμ. από τη Γη, μέσα στον Γαλαξία, και επίσης τη “βουτιά” του Cassini στην ατμόσφαιρα του Κρόνου. Είναι, λοιπόν, καιρός να συνοψίσουμε την αποκομιδή της νέας γνώσης για το σύστημα που αποτελεί το σπίτι μας στο απέραντο Διάστημα».

Μεταξύ άλλων, μέσα από τις σελίδες του βιβλίου οι αναγνώστες θα μάθουν πώς γεννήθηκε και υλοποιήθηκε η αποστολή Voyager, το σπουδαιότερο έως τώρα εγχείρημα στην ιστορία της διαστημικής εξερεύνησης. Επίσης, θα λάβουν μικρά μαθήματα πυραυλικής επιστήμης, αλλά και βασικές γνώσεις από τα ευρήματα της εξερεύνησης του Πλούτωνα και των λεγόμενων πέτρινων πλανητών.

Παρουσιάζονται ακόμη τα απρόοπτα της συνάντησης του σκάφους της αποστολής NEAR με τον αστεροειδή Έρωτα, όπως και τα πορίσματα που προέκυψαν από την αποστολή του Cassini, η οποία φανέρωσε τα μυστικά του Κρόνου και των δορυφόρων του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ο Έλληνας που μας κάνει περήφανους: Νέα διάκριση για τον Σταμάτη Κριμιζή

Άφησε εποχή: Δραματικό τέλος στην ιστορική εξερεύνηση του Κασίνι στον Κρόνο (Εικόνες και βίντεο)

Στα πέρατα του ηλιακού συστήματος το «Νέοι ορίζοντες»: Θα εξερευνήσει ένα πολύ μακρινό αντικείμενο