Αμετανόητος ο καθηγητής για τον Αντετοκούνμπο: “Έλληνας είναι αυτός που υπηρετεί την πατρίδα”

Αντετοκούνμπο

Μετά το σάλο που προκάλεσε, ο καθηγητής του UCL, Ευάγγελος Μαρκόπουλος, έσπευσε να εξηγήσει τι εννοούσε με το σχόλιο «μας ζάλισε ο μαύρος που το παίζει Έλληνας», αναφερόμενος στον σταρ του NBA, Γιάννη Αντετοκούνμπο και τη μέχρι τώρα προσφορά του στην ελληνική ομάδα.

Ο καθηγητής, επικαλούμενος το παράδειγμα άλλων αθλητών, όπως ο Σοφοκλής Σχορτσιανίτης και ο Ντανιέλ Μπατίστα, που κατά την άποψη του έχουν προσφέρει πολλά περισσότερα απ’ ότι έχει προσφέρει μέχρι σήμερα στην Ελλάδα ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, επεσήμανε πως το σχόλιό του δεν ήταν ρατσιστικό, μέσα από συνέντευξη που παραχώρησε στο protothema.gr.

Αντετοκουνμπο02«Σχετικά με τους μαύρους και του Έλληνες εγώ δεν είπα πως ένας μαύρος δεν μπορεί να είναι Έλληνας, αλλά Έλληνας είναι αυτός που αποδεδειγμένα έχει δείξει διαχρονική αγάπη και πιστή στην πατρίδα» λέει ο καθηγητής. Για να προσθέσει: «Το θέμα μου με τον Αντεκοτούνμπο είναι πως όταν η πατρίδα ζήτησε της υπηρεσίες του, αρνήθηκε το εθνόσημο δίνοντας τις πιο γελοίες δικαιολογίες προκαλώντας τον απανταχού Ελληνισμό. Έλληνας είναι αυτός που υπηρετεί την πατρίδα και ο Αντετοκούνμπο την αρνήθηκε υποδειγματικά. Κοίταξε το συμφέρον του και όχι την Ελλάδα. Και άλλοι παίχτες παίζουν στο ΝΒΑ και με τιμή φορούν το εθνόσημο τους όταν τους καλεί η πατρίδα»

Ο καθηγητής του UCL στο Λονδίνο, Ευάγγελος Μαρκόπουλος δεν δίστασε να αναφερθεί και στο ζήτημα που είχε δημιουργηθεί με την ρήτρα του μπασκετμπολίστα σε συνδυασμό με τον τραυματισμό που του είχε στερήσει την συμμετοχή του από την τελική φάση των Ευρωμπάσκετ, υποστηρίζοντας ότι ο σούπερ σταρ του NBA είχε προβάλει γελοίες δικαιολογίες για να μην πάρει μέρος.

Συγκεκριμένα ο καθηγητής: λέει «Οι ρήτρες για την συμμετοχή στις Εθνικές ομάδες δεν υπάρχουν και απαγορεύατε να τις επιβάλει κανείς εκτός και αν τις δεχτεί ο παίχτης γιατί δεν νιώθει τιμή και αγάπη για την πατρίδα του. Ο Αντετοκούνμπο δεν είναι ο πρώτος μαύρος Έλληνας αθλητής αλλά ο πρώτος που μας πρόσβαλε με την συμπεριφορά του» επιμένει ο κ. Ευάγγελος Μαρκόπουλος.

Αναφορά κάνει επίσης και σε άλλους έγχρωμους αθλητές, όπως ο Σοφοκλής Σχορτσιανίτης και ο Ντανιέλ Μπατίστα που σύμφωνα με την άποψη του, αγαπήθηκαν περισσότερο διότι έχουν προσφέρει και με το παραπάνω τις υπηρεσίες τους στις εθνικές ομάδες.

«Μαύρος ήταν και ο Μπατίστα που αγαπήθηκε πολύ, μαύρος επίσης ήταν και ο Σχορτσιανίτης που λατρεύτηκε όσο λίγοι. Το σχόλιο μου δεν ηταν ρατσιστικό απέναντι στους μαύρους Έλληνες αλλά στους μαύρους που το παίζουν Έλληνες» είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Ο καθηγητής λίγες ώρες μετά την συνομιλία, δίνει επιπλέον εξηγήσεις, μιλώντας στο protothema.gr, για τα σχόλια εις βάρος του Γιάννη Αντετοκούμπο τα οποία είχε ποστάρει στη σελίδα δημοσιογράφου στο facebook πριν από μερικές μέρες.

«Στον συγκεκριμένο διάλογο είχα αναφέρει πως η τοποθέτησή μου δεν είχε ρατσιστικό χαρακτήρα για τους ξένους πολίτες αλλά με αυτούς που λαμβάνουν την υπηκοότητα, ότι χρώμα και αν είναι, και αρνούνται να υπηρετήσουν την Ελλάδα όταν αυτή τους καλεί” αναφέρει ο κ. καθηγητής και προσθέτει πως « Έλληνας είναι αυτός που δείχνει την διαχρονική αγάπη του για την πατρίδα και όχι αυτός που γεννιέται στην Ελλάδα. Το θέμα δεν είναι με τους ξένους που γίνονται Έλληνες, αλλά με αυτούς που δηλώνουν Έλληνες και αρνούνται να υπηρετήσουν την Ελλάδα όταν αυτή τους καλεί χωρίς να αναφέρουν τους πραγματικούς λογούς αυτής της αδυναμίας, προσβάλοντας έτσι την νοημοσύνη του κόσμου αλλά και την τιμή της Ελλάδος»

Μάλιστα ο κ. Μαρκόπουλος τοποθετήθηκε ξανά μέσω facebook επαναλαμβάνοντας ότι «το θέμα δεν είναι με τους ξένους που γίνονται Έλληνες αλλά με αυτούς που δηλώνουν Έλληνες και αρνούνται να υπηρετήσουν την πατρίδα όταν αυτή τους καλεί».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ρατσιστική επίθεση στον Αντετοκούνμπο από Έλληνα πανεπιστημιακό: «Μας ζάλισε ο μαύρος που το παίζει Έλληνας!»

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ελληνική ψυχή – Ο Αντετοκούνμπο τραγουδάει τον εθνικό ύμνο με τους Έλληνες στο Κλίβελαντ (video)

ΑΚΟΜΑ: Σπάει όλα τα ρεκόρ στο NBA ο Αντετοκούνμπο! (pics)