Δεκάδες συλλήψεις βουλευτών του Γκρουέφσκι στα Σκόπια

Σε μαζικές συλλήψεις προβαίνει από το πρωί η αστυνομία των Σκοπίων για τα επεισόδια που προκάλεσαν στη Βουλή της χώρας υποστηρικτές του VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι, στα τέλη Απριλίου. Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί πάνω από 15 άτομα, από τα 35 για τα οποία εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης.

Μεταξύ των συλληφθέντων είναι τρεις βουλευτές του κόμματος του Ν. Γκρούεφσκι, οι οποίοι κατηγορούνται ότι άνοιξαν τις πόρτες της Βουλής για να εισέλθουν μέσα οι διαδηλωτές του VMRO-DPMNE, καθώς και ο πρώην αρχηγός της αστυνομίας των Σκοπίων, που κατηγορείται για αδράνεια των αστυνομικών, την ώρα της εισβολής στο κτίριο του κοινοβουλίου, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι συλληφθέντες έχουν οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Σκοπίων για να απολογηθούν και να ακούσουν τις κατηγορίες που τους βαρύνουν.

Ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Νίκολα Γκρούεφσκι, αμέσως μετά τις πρώτες συλλήψεις, κάλεσε τους υποστηρικτές του κόμματός του σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, μπροστά από το δικαστικό μέγαρο των Σκοπίων, για σήμερα το απόγευμα.

Στις 27 Απριλίου, εκατοντάδες υποστηρικτές του Νίκολα Γκρούεφσκι εισέβαλαν στο κοινοβούλιο των Σκοπίων μετά την εκλογή -για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας- Αλβανού πρόεδρου της Βουλής.

Οι διαδηλωτές επιτέθηκαν και τραυμάτισαν βουλευτές του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος του Ζόραν Ζάεφ και των κομμάτων της αλβανικής μειονότητας, οι οποίοι εκείνη την ώρα εξέλεγαν τον Ταλάτ Τζαφέρι για πρόεδρο του Κοινοβουλίου.

Τα επεισόδια που προκάλεσαν οι υποστηρικτές του VMRO-DPMNE καταδικάστηκαν έντονα από τη Διεθνή Κοινότητα και λειτούργησαν καταλυτικά για την απομάκρυνση από την εξουσία της χώρας του κόμματος του Νίκολα Γκρουέφσκι. Η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ σχηματίστηκε στα τέλη Μαϊου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τέρμα οι «κλοπές» για τους Σκοπιανούς – Έτοιμοι να βγάλουν τα αρχαιοελληνικά αγάλματα και να μετονομάσουν το αεροδρόμιο

Κωλοτούμπα από Σκοπιανούς: «Δεν είναι συνετό να διεκδικήσουμε την κληρονομιά του Μεγάλου Αλεξάνδρου» ισχυρίζεται υπουργός

Τέλος ο Γκρούεφσκι: Παραιτείται από αρχηγός του κόμματος VMRO-DPMNE