Διαψεύδει τα όνειρα της κυβέρνησης για ανάπτυξη η Κομισιόν – Προβλέπει 1,6% για φέτος

Στην περαιτέρω υποβάθμιση των εκτιμήσεών της για την ανάπτυξη στην Ελλάδα προχώρησε στις φθινοπωρινές της προβλέψεις η Κομισιόν την Πέμπτη κατεβάζοντας τον πήχη κατά 0,5%: από το 2,1% που προέβλεπε τον Απρίλιο σε 1,6% στις σημερινές της προβλέψεις.

Η εκτίμηση είναι κάτω και από 1,8% που ανέμενε η κυβέρνηση στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού και δεν επιβεβαιώνει την πρόσφατη δήλωση του Πρωθυπουργού ότι «το 2017 θα κλείσει με μπροστά τον αριθμό 2 στο ποσοστό του ρυθμού ανάπτυξης».

Η αναθεώρηση αντανακλά την πιο αδύναμη επίδοση της ιδιωτικής κατανάλωσης το πρώτο μισό του έτους, σημειώνει η Κομισιόν, αποτυπώνοντας με αυτό τον τρόπο τις επιπτώσεις της υπερφορολόγησης στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών.

Μάλιστα διαπιστώνει επιτάχυνση του πληθωρισμού όχι όμως λόγω ζήτησης ή αύξησης μισθών αλλά κυρίως λόγω της αύξησης της έμμεσης φορολογίας και της ανάκαμψης των ενεργειακών τιμών.

Στα θετικά η διατήρηση του ρυθμού ανάπτυξης στο 2,5% του ΑΕΠ για το 2018 ωστόσο παραμένει 0,6% χαμηλότερα σε σύγκριση με την πρόβλεψη του περυσινού φθινοπώρου για ανάπτυξη 3,1% του ΑΕΠ.

Η επιτροπή σημειώνει τα εξής, «η Ελλάδα αναμένεται να επιτύχει στον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% για το 2018 και στη συνέχεια να συνεχίσει το 2019”, συμπληρώνοντας πως “η πρόβλεψη αυτή έχει ως προϋπόθεση την ομαλή ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και την ολοκλήρωση και του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης το 2018».

Πάντως δεν λείπει και η προειδοποίηση καθώς η σημειώνει πως «όποια καθυστέρηση στη πορεία της αξιολόγησης θα αποδειχθεί επιβλαβής για την ανάκαμψη» και επίσης πως «υπάρχει κίνδυνος ενδεχόμενης υποαπορρόφησης του προϋπολογισμού για τις δημόσιες επενδύσεις το 2018, κάτι που θα παρεμπόδιζε τη συνολική αύξηση των επενδύσεων».

Διαβάστε επίσης: «Σφαγή» στους μισθούς στρατιωτικών, αστυνομικών, λιμενικών και πυροσβεστών – Χάνουν έως και 450 ευρώ μηνιαίος!