«Καίει» τη Χρυσή Αυγή προστατευόμενος μάρτυρας: “Οι επιθέσεις ήταν σε γνώση του Μιχαλολιάκου”

Χρυσή Αυγή

Οι εντολές για τις επιθέσεις που πραγματοποιούσε η Χρυσή Αυγή ήταν σε γνώση του αρχηγού της και βασικού κατηγορούμενου στη δίκη που βρίσκεται σε εξέλιξη Νίκου Μιχαλολιάκου.

Αυτό ανέφερε σήμερα στη δίκη που βρίσκεται σε εξέλιξη για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού, ο πρώτος προστατευόμενος μάρτυρας της υπόθεσης, καταθέτοντας στο δικαστήριο από τη ΓΑΔΑ παρουσία εισαγγελέα και πταισματοδίκη και με τη φωνή του να φτάνει στη δικαστική αίθουσα αλλοιωμένη.

Μάλιστα, η κατάθεση του προστατευόμενου μάρτυρα άρχισε με καθυστέρηση καθώς το σύστημα μέσω του οποίου φτάνει στη δικαστική αίθουσα η φωνή του, είχε προβλήματα τα οποία, ωστόσο, στη συνέχεια αντιμετωπίστηκαν.

Έχοντας λάβει γνώση εκ των έσω για τα όσα διαδραματίζονταν στη Χρυσή Αυγή – υπήρξε μέλος της από το 2012 έως το 2013 – ο μάρτυρας κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του, έκανε λόγο για μια στρατιωτικού τύπου οργάνωση, με σκληρή εκπαίδευση που λάμβανε χώρα στη Μαλακάσα.
Μίλησε ακόμη για όπλα και στυλιάρια που όπως είπε, βρίσκονταν διάσπαρτα παντού, ανέφερε ότι πολλές από τις επιθέσεις σε βάρος αλλοδαπών έχουν σχέση με τη «κονόμα» ενώ επισήμανε πως αποφάσισε να αποχωρήσει από τη Χρυσή Αυγή, διότι όπως είπε δεν ήθελε να γίνει δολοφόνος.

Με την κατάθεσή του ο μάρτυρας «έκαψε» τον Γιώργο Ρουπακιά, κατηγορούμενο για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ενώ ζήτησε «συγγνώμη» και από την οικογένεια του αδικοχαμένου μουσικού. «Ζητάω συγγνώμη και ας μην ήμουν στο περιστατικό» είπε χαρακτηριστικά αναφέροντας ότι ο ίδιος και η οικογένεια του μετά την κατάθεσή του στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, δέχθηκαν απειλές.

Είπε στην κατάθεσή του ο μάρτυρας για την εκπαίδευση που υποβάλλονταν τα μέλη της Χρυσής Αυγής αλλά και για το ρόλο που είχε σε αυτή ο Γιώργος Ρούπακιας: «Στη Μαλακάσα πήγα τρεις φορές για εκπαίδευση. Σκληρή εκπαίδευση με πολύ πόνο. Ήμασταν εκεί 30 – 35 άτομα με εκπαιδευτές διάφορους και ένας από αυτούς ήταν στρατιωτικός. Εκεί ήταν και ο Ρουπακιάς, ήταν υπεύθυνος ομάδας, είχε αξίωμα μπορούσε να πηγαίνει παντού, όχι σαν κι εμάς. Μιλούσε με τους μεγάλους. Εκεί είχε έρθει και ο Κασιδιάρης που παρακολουθούσε αλλά μια φορά μας έκανε και εκπαίδευση, πολεμικές τέχνες».

Μιλώντας για το ρόλο Νίκου Μιχαλολιάκου, ο μάρτυρας ανέφερε στο δικαστήριο πως «οι εντολές για τις επιθέσεις ήταν σε γνώση του γιατί κανείς δεν θα μπορούσε να πάρει τέτοια απόφαση χωρίς εκείνος να το γνωρίζει»

Ο μάρτυρας δέχθηκε «βροχή ερωτήσεων» από την πρόεδρο, την εισαγγελέα και τους συνηγόρους υπεράσπισης για τη δράση και τη δομή της Χρυσής Αυγής. Απαντώντας μίλησε για στρατιωτικού τύπου οργάνωση και αναφέρθηκε στις λεγόμενες «βόλτες» δηλαδή τις επιθέσεις κατά αλλοδαπών και άλλων.

«Τους φοβίζανε και τους πουλάγανε κινητά, τσιγάρα, και άλλα όλα για την κονόμα. Αλλά και τα μέλη της Χρυσής Αυγής όλο πληρώναμε. Πουλούσαν τα πάντα σημαίες, λάβαρα…» είπε χαρακτηριστικά και προσέθεσε: «Στη Χρυσή Αυγή γινόταν προπαγάνδα για πατριωτικούς λόγους. Είχαμε τις λεγόμενες βόλτες, τα ντού, τις επιθέσεις δηλαδή. Κάναμε πολεμικές ασκήσεις, για να είμαστε έτοιμοι για πολλά πράγματα, ξέρουν τί εννοώ, αν χρειαζόταν να πάμε να χτυπήσουμε κάποιον, η να κάνουμε κάποια φασαρία».

Μάλιστα, το πρώην μέλος της Χρυσής Αυγής περιέγραψε αναλυτικά στο δικαστήριο δυο επιθέσεις, στις οποίες είχε λάβει μέρος και ο ίδιος. Σε αυτές όπως είπε, «χτυπήθηκε Πακιστανός, πολύ άσχημα το παλληκάρι». Σύμφωνα με το μάρτυρα τα μέλη της Χρυσής Αυγής περίπου 40, μετέβησαν στο σημείο της επίθεσης με 20 μηχανάκια και η επίθεση διήρκησε 20 λεπτά.  Ακόμη, αποκάλυψε πως πολλοί μέσα στη Χρυσή Αυγή είχαν όπλα και οπλισμό και ότι οπλισμός υπήρχε και στα γραφεία της Νίκαιας, του Πειραιά και του Περάματος.

Ανέφερε ο μάρτυρας: «Στις οργανώσεις Νίκαιας, Περάματος και Πειραιά, υπήρχαν μαχαίρια, στυλιάρια και όπλα που ήταν διασκορπισμένα δεξιά και αριστερά…Ο Πατέλης, για παράδειγμα είχε δύο περίστροφα, το ένα 45αρι».

Πρόεδρος: Την εκπαίδευση την χαρακτηρίζετε σκληρή.
Μάρτυρας: Ήταν σκληρή σαν τους κομάντο.
Πρόεδρος: Είπατε σκληρή και με πολύ πόνο.
Μάρτυρας: Μας δίνανε και μερικές γερές στον αυχένα για να μαθαίνουμε στον πόνο.
Εισαγγελέας: Πείτε μας για τα Τάγματα Εφόδου. Τι ήταν και τ έκαναν;
Μάρτυρας: Τα Τάγματα Εφόδου ήταν με 20 η 30 άτομα. Φορούσαν μαύρα παντελόνια και μπλούζα της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια. Στον Πειραιά παντελόνι παραλλαγής και μπλούζα της Χρυσής Αυγής και είχαμε στυλιάρια μεγάλα που υποτίθεται ότι ήταν σημαίες. Τα Τάγματα τα είχαμε για τους ξένους και για εκείνους που δεν θέλανε τη Χρυσή Αυγή. Είχαμε επικεφαλής που έδινε το σύνθημα για το «ντου» και το κάναμε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κάθετος ο Σμπώκος: «Είμαι ικανοποιημένος από την απόφαση του Εφετείου – Δεν είμαι το «πρωτοπαλίκαρο» του Άκη»

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αντέδρασε η Ντόρα: «Ο Τσίπρας συνεχίζει τη λάσπη στον ανεμιστήρα»

ΑΚΟΜΑ: Τσίπρας κατά Μητσοτάκη: «Να ζητήσετε συγγνώμη για όσα ισχυρίζεστε περί κύκλου αίματος στη χώρα»