ΣΟΚ! Η ραδιενέργεια που ανιχνεύτηκε στην Ελλάδα προήλθε από…πυρηνικό ατύχημα

Λύση στο μυστήριο γύρω από την ανίχνευση ραδιενέργειας σε διάφορες χώρες της Ευρώπης -ανάμεσά τους και η Ελλάδα- έδωσε το ινστιτούτο πυρηνικής ασφάλειας της Γαλλίας (IRSN).

Πυρηνικό ατύχημα στη Ρωσία ή στο Καζακστάν «βλέπουν» οι Γάλλοι επιστήμονες πίσω από την ανίχνευση ραδιενέργειας σε διάφορες περιοχές της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, το ινστιτούτο πυρηνικής ασφάλειας της Γαλλίας εκτιμά ότι το ρουθήνιο 106 προέρχεται από ατύχημα σε χώρο διαχείρισης πυρηνικών αποβλήτων, είτε σε κέντρο πυρηνικής ιατρικής στη Ρωσία ή στο Καζακστάν και ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για ατύχημα σε πυρηνικό αντιδραστήρα.

Η εκτίμηση των Γάλλων επιστημόνων είναι ότι η αρχική διαρροή ήταν ανάμεσα στα 100 και στα 300 τεραμπεκερέλ, προσθέτοντας ότι αν αυτό είχε συμβεί στη Γαλλία, οι ίδιοι θα είχαν ζητήσει την εκκένωση περιοχών σε αρκετά χιλιόμετρα από το σημείο της διαρροής, αν και υποστηρίζουν ότι η ύπαρξη του ρουθηνίου στον ουρανό της Ευρώπης δεν είχε συνέπειες στην υγεία των Ευρωπαίων.

Οι Γάλλοι επιστήμονες οριοθέτησαν την περιοχή στην οποία μπορεί να συνέβη το πυρηνικό ατύχημα μελετώντας όλα τα δεδομένα του καιρού εκείνης της περιόδου που έγινε η ανίχνευση του ρουθηνίου 106 στον ουρανό της Ευρώπης.

Οι Ρώσοι, πάντως, σύμφωνα με τον διευθυντή του γαλλικού ινστιτούτου, δήλωσαν άγνοια για κάποιο τέτοιο περιστατικό σε ρωσικό έδαφος, ενώ οι Αρχές του Καζακστάν δεν έχουν ακόμα δώσει κάποια απάντηση.