Χεζμπολάχ: Η Σαουδική Αραβία απήγαγε τον πρωθυπουργό του Λιβάνου Χαρίρι.

Ένταση έχει προκύψει και πάλι ανάμεσα στην Σαουδική Αραβία και τον Λίβανο, καθώς ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα υποστηρίζει ότι η Σαουδική Αραβία κήρυξε πόλεμο στον Λίβανο καθώς έχουν απαγάγει τον πρωθυπουργό του Λιβάνου Σααντεντίν Ραφίκ Χαρίρι.

Ο ίδιος ανέφερε ότι η «κράτηση» και η «κατ ‘οίκον σύλληψη» του πρωθυπουργού του Λιβάνου Χαρίρι είναι μια «πρωτοφανής Σαουδική παρέμβαση» στις εσωτερικές υποθέσεις του Λιβάνου.

Ο ίδιος είχε δηλώσει πριν από λίγες μέρες ότι η Σαουδική Αραβία ότι εξώθησε τον πρωθυπουργό του Λιβάνου Σάαντ Χαρίρι σε παραίτηση, προσθέτοντας ότι λυπάται για την απόφαση αυτή.

«Είναι σαφές ότι η παραίτηση ήταν μία σαουδαραβική απόφαση , η οποία σαουδαραβική απόφαση που επιβλήθηκε στο Σάαντ αλ-Χαρίρι. Αυτή δεν ήταν ούτε η πρόθεση, ούτε η βούληση, ούτε η απόφασή του», δήλωσε ο Νασράλαχ σε τηλεοπτικό του μήνυμα κατά το οποίο απηύθυνε έκκληση προς τον Λίβανο για ηρεμία και υπομονή .

Δεν δέχεται την παραίτηση ο πρόεδρος του Λιβάνου

Ο Λίβανος έχει μπει σε μια νέα φάση βαθιάς κρίσης, αφού ο πρωθυπουργός Σαάντ αλ-Χαρίρι ανακοίνωσε ξαφνικά το περασμένο Σάββατο την παραίτησή του. Αιτία είναι όπως είπε οι φόβοι για την ζωή του, γι αυτό και την ανακοίνωση την έκανε από την Σαουδική Αραβία.

Ο πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Αούν όμως δεν θα αποφασίσει ακόμη αν θα κάνει δεκτή ή όχι, καθώς περιμένει να επιστρέψει στη χώρα για να εξηγήσει τους λόγους της απόφασής του.

Ο Χαρίρι μετέβη την Παρασκευή στη Σαουδική Αραβία και χθες ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά την παραίτησή του, από άγνωστη τοποθεσία, επικαλούμενος κυρίως φόβους για τη ζωή του.

Δεν υπάρχει κάποιος προφανής διάδοχός του και με το να αρνείται να αποδεχτεί άμεσα την παραίτησή του, ο πρόεδρος φαίνεται να επιχειρεί να κερδίσει χρόνο για διαβουλεύσεις σχετικά με το πρόσωπο αυτό.