Σφίγγει ο κλοιός για Πουτζδεμόν: Η εισαγγελία ζητά να εκδοθεί εναντίον του διεθνές ένταλμα σύλληψης

Την έκδοση διεθνούς εντάλματος σύλληψης σε βάρος του αποπεμφθέντος ηγέτη της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζδεμόν, ζήτησαν οι ισπανικές εισαγγελικές αρχές ζήτησαν σήμερα από έναν δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου, καθώς ο Πουτζδεμόν δεν εμφανίστηκε σήμερα για να καταθέσει στον δικαστή που διεξάγει έρευνα σε βάρος των μελών της πρώην καταλανικής κυβέρνησης.

Από τις Βρυξέλλες ο Βέλγος δικηγόρος του Πουτζδεμόν, ο Πολ Μπέκερτ, δήλωσε ότι ο πελάτης δεν παρουσιάσθηκε ενώπιον του δικαστηρίου σήμερα διότι “το κλίμα δεν είναι καλό και είναι καλύτερα να κρατήσει αποστάσεις”.

Πρόσθεσε όμως ότι θα συνεργαστεί με τις δικαστικές αρχές. “Ο Πουτζδεμόν έχει την πρόθεση να συνεργασθεί με την ισπανική και τη βελγική δικαιοσύνη, αν του ζητηθεί”, διευκρίνισε.

Χθες, ο ίδιος ο Πουτζδεμόν δήλωσε ότι θα αγνοήσει την κλήτευσή του και ότι δεν θα επιστρέψει στην Ισπανία για να απαντήσει στις κατηγορίες εναντίον του για τη στάση του πριν και μετά το απαγορευμένο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

Εφόσον εκδοθεί το ένταλμα σύλληψης και ο Πουτζδεμόν παραμείνει στο Βέλγιο, την υπόθεση θα αναλάβει ένας Βέλγος δικαστής που θα έχει στη διάθεσή του 60 ημέρες για να εξετάσει το αίτημα της Μαδρίτης.

Εν τω μεταξύ, νωρίτερα σήμερα, η ισπανική εισαγγελία ζήτησε να προφυλακτιστούν οκτώ από τα 14 μέλη της καθαιρεθείσας καταλανικής κυβέρνησης, σε βάρος των οποίων διεξάγεται έρευνα με την κατηγορία της στάσης.

Η εισαγγελία ζήτησε να τεθούν υπό προσωρινή κράτηση ο πρώην αντιπρόεδρος Οριόλ Ζουνκέρας και επτά από τους οκτώ συμβούλους (υπουργούς) που εμφανίστηκαν σήμερα ενώπιον δικαστή στη Μαδρίτη. Για τον όγδοο, τον Σάντι Βίλα, πρότεινε να αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση ύψους 50.000 ευρώ. Ο Βίλα είχε παραιτηθεί μία ημέρα πριν από την κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, στις 27 Οκτωβρίου. Ήταν επίσης ο μόνος που απάντησε σήμερα στις ερωτήσεις του δικαστή.

Ο Πουτζδεμόν και άλλοι τέσσερις υπουργοί του βρίσκονται στο Βέλγιο από τις αρχές της εβδομάδας και αρνήθηκαν να εμφανιστούν σήμερα ενώπιον του δικαστηρίου. Ο δικηγόρος του ζήτησε να καταθέσει ο πρώην ηγέτης της Καταλονίας από τις Βρυξέλλες.

Εξάλλου, πέντε μέλη του προεδρείου του καταλανικού κοινοβουλίου, μεταξύ των οποίων και η πρόεδρος Κάρμε Φορκαντέλ, ζήτησαν και έλαβαν αναβολή μέχρι τις 9 Νοεμβρίου προκειμένου να προετοιμάσουν την υπερασπιστική γραμμή τους

Ο γενικός εισαγγελέας ζητά να απαγγελθούν σε όλους κατηγορίες για διασπάθιση δημοσίου χρήματος, στάση και εξέγερση. Οι δύο τελευταίες κατηγορίες τιμωρούνται με ποινές κάθειρξης έως 15 και 30 χρόνια αντίστοιχα. Τους κατηγορεί επίσης ότι ενθάρρυναν ένα “ενεργό κίνημα εξέγερσης” μεταξύ του καταλανικού πληθυσμού προκειμένου να οδηγήσουν στην απόσχιση της επαρχίας και ότι αγνόησαν όλες τις δικαστικές αποφάσεις, συμπεριλαμβανομένης και εκείνης που απαγόρευε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία την 1η Οκτωβρίου.

Από τις Βρυξέλλες, ο Πουτζδεμόν κατήγγειλε χθες το βράδυ μια “πολιτική δίκη”, εξηγώντας την άρνησή του να ανταποκριθεί στην κλήτευση του δικαστηρίου. Όσον αφορά τους πρώην υπουργούς που τον συνόδευσαν στο Βέλγιο, εξήγησε ότι ορισμένοι θα επιστρέψουν στην Ισπανία αλλά άλλοι θα παραμείνουν στο Βέλγιο “για να καταγγείλουν ενώπιον της διεθνούς κοινότητας αυτήν την πολιτική δίκη”.

Πάντως, ένα από τα μέλη του προεδρείου του καταλανικού κοινοβουλίου, ο Ζοάν Ζοσέπ Νουέτ, χαρακτήρισε “ανεύθυνη” τη στάση του Πουτζδεμόν. “Πιστεύω ότι κανείς δεν καταλαβαίνει τι κάνει ο πρόεδρος, ούτε καν οι υποστηρικτές του”, σχολίασε.

Ο προκάτοχος του Πουτζδεμόν στο αξίωμα, ο Αρτούρ Μας, που ήταν πρόεδρος της Καταλονίας μεταξύ 2010-16, είπε στους δημοσιογράφους στη Μαδρίτη ότι οι δικαστικές διώξεις θα ενισχύσουν το “αίσθημα της αδικίας” στην Καταλονία. “Αν δείτε τις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις, θα παρατηρήσετε ότι το αίσθημα και η βούληση να προχωρήσουμε προς την ανεξαρτησίας εντείνεται στη χώρα μας, την Καταλονία”, υποστήριξε.

Στη Βαρκελώνη, αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από την έδρα της τοπικής κυβέρνησης, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της πανίσχυρης ένωσης των αυτονομιστών ANC να διαδηλώσουν υπέρ της ανεξαρτησίας. “Ελευθερία” και “Ο Πουτζδεμόν είναι ο πρόεδρός μας” ήταν τα συνθήματα που κυριάρχησαν σε αυτή τη συγκέντρωση. “Οργανώσαμε διαδηλώσεις ενός εκατομμυρίου ανθρώπων χωρίς να σπάσουμε ούτε μια βιτρίνα και η εισαγγελία λέει ότι (οι ηγέτες της Καταλονίας) μας κάλεσαν να στασιάσουμε”, είπε χαρακτηριστικά ένας 68χρονος συνταξιούχος, ο Ζοσέπ Μοράτο, που δήλωσε “κεντροδεξιός αυτονομιστής”.

Πηγή: Capital.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ισπανία – Σε θρίλερ εξελίσσεται η δικαστική εκδίωξη του Πουτζδεμόν

Το σχέδιο του Πουτζδεμόντ να διεθνοποιήσει την υπόθεση της Καταλονίας

Πουτζδεμόν από Βέλγιο: «Δώστε εγγυήσεις για να επιστρέψω» – Τι είπε για άσυλο και Καταλονία