Τσακαλώτος: Καμία «οικογενειακή ευθύνη» για τις δραστηριότητες του ξαδέλφου μου

Με διαρροή μέσω ΑΜΠΕ απάντησαν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών σε δημοσιεύματα που αφορά την εμπλοκή συγγενικού προσώπου του υπουργού Ευκλείδη Τσακαλώτου στη διαχείριση ληξιπρόθεσμων οφειλών πελατών της ΔΕΗ καθώς μια από τις εταιρείες που ανήκουν στην κοινοπραξία που θα αναλάβει να «μαζέψει» τις οφειλές καταναλωτών προς την εταιρεία είναι η Qualco με επικεφαλής τον Ορέστη Τσακαλώτο.. 

Ειδικότερα τονίζουν πως «σήμερα, ανακαλύφθηκε και η “οικογενειακή ευθύνη” για να συνεχιστεί το σήριαλ με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Αφού ο “ξάδελφος” δουλεύει σε εταιρία που αναλαμβάνει έργα διαχείρισης δανείων, δεν μπορεί, κάπου θα εμπλέκεται και ο υπουργός. Μια συγγενική, όμως, σχέση δεν σημαίνει (πάντα) και ιδιαίτερες επαφές, πολύ περισσότερο όταν έχουν συναντηθεί 2-3 φορές σε δημόσιες εκδηλώσεις…».

Και προσθέτουν ότι «αντίθετα ευθύνες, κατά την εκκλησία που με τόση ευλάβεια υπηρετούν ορισμένοι εκδότες εφημερίδων, έχει ο ανάδοχος, ο νονός, καθώς το βάπτισμα δεν έχει ρόλο κοινωνικού χαρακτήρα (πολιτική προβολή και καριέρα…) αλλά πνευματικό και ουσιαστικό.

Εκεί θα πρέπει τώρα να στρέψουν την προσοχή τους οι ταγοί της αντικειμενικής ενημέρωσης: ποιος βάπτισε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο προκειμένου να αναδειχθούν οι ευθύνες που του αναλογούν, και για την αριστερά και για τον ΠΑΟΚ! Απεταξάμην…».

Όσον αφορά τις οφειλές καταναλωτών προς τη ΔΕΗ , συνολικά εννέα εταιρείες, με επικεφαλής την εταιρεία Qualco του Ορέστη Τσακαλώτου, θα αναλάβουν να «μαζέψουν» τα ληξιπρόθεσμα χρέη.

Ύστερα από σχετικό διαγωνισμό κοινοπραξία εταιρειών, στην οποία συμμετέχουν τράπεζες, δικηγορικές εταιρείες και ειδικοί σύμβουλοι σε χαρτοφυλάκια χρέους, θα αναλάβουν να μειώσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 2,5 δισ. ευρώ.

Στην κοινοπραξία μετέχουν οι ΙΒΜ Ελλάδος, Deutsche Bank London Branch, Εστία Business Group, Deloitte Business Solutions KPMG Qualco UK Kappa Research Δικηγορική εταιρεία Ν. Ανδρικόπουλος και η εξειδικευμένη σε τιτλοποιήσεις αμερικανική χρηματοοικονομική εταιρεία Finacity.

Σύμφωνα με τη προκήρυξη του διαγωνισμού ο σύμβουλος ζητείται να εκπονήσει αναλυτικό πλάνο υλοποίησης υπηρεσιών, να αναπτύξει στρατηγική διαχείρισης οφειλών και να καθορίσει συστηματικές δράσεις διαχείρισής τους, να μελετήσει την εξέταση δυνατότητας χρηματοδότησης, τιτλοποίησης απαιτήσεων,να σχεδιάσει πλαίσιο υλοποίησης, παρακολούθησης και αξιολόγησης των δράσεων, υποστήριξης της υλοποίησής του και να αναλάβει τη διαχείριση επιλεγμένου τμήματος πελατών με ληξιπρόθεσμες οφειλές. Η διάρκεια της σύμβασης θα είναι μέχρι την εξόφληση των διακανονισμών που συναφθούν.

Ο προϋπολογισμός της προκήρυξης είναι 12 εκατ. ευρώ και προβλέπεται ότι η αμοιβή του αναδόχου θα καθορίζεται ως ποσοστό επί των εισπράξεων οφειλών.

Για πελάτες με ενεργή σύμβαση το ανώτατο ποσοστό της αμοιβής είναι 8%, για πελάτες χωρίς ενεργή σύμβαση 12% μέχρι 2000 ευρώ οφειλή και 10% για μεγαλύτερη από 2000 ευρώ οφειλή. Για μεγαλύτερες οφειλές η προκήρυξη προέβλεπε ακόμη μεγαλύτερες αμοιβές (μέχρι 30 χιλιάδες 10%, μέχρι 50 χιλιάδες 20% και άνω των 50 χιλιάδων 30%).

Να σημειωθεί πως το διοικητικό συμβούλιο της ΔEΗ αποφάσισε την επιβολή και αύξηση επιτοκίων για κατηγορίες ληξιπρόθεσμων οφειλών. Σύμφωνα με την απόφαση:

– Δεν αυξάνεται το επιτόκιο για οφειλές που έχουν ενταχθεί ή πρόκειται να ενταχθούν σε
ρύθμιση. Το επιτόκιο παραμένει στα επίπεδα του δικαιοπρακτικού, δηλαδή 5,25%.

– Επιβάλλεται, σύμφωνα με τον νόμο, επιτόκιο 6% για ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, για πρώτη φορά.

– Για ληξιπρόθεσμες οφειλές πελατών που δεν προσέρχονται να τις ρυθμίσουν επιβάλλεται,
σύμφωνα με το νόμο, επιτόκιο 7,25%.

Διαβάστε επίσης: «Μέτρα εδώ και τώρα» ζητά η Ένωση Κεντρώων μετά την επίθεση στο ΠΑΣΟΚ