Θορυβημένο το Κρεμλίνο για τις δύο απανωτές αποτυχίες εκτόξευσης δορυφόρων

Πλήγμα έχει δεχθεί το διαστημικό γόητρο της Ρωσίας, μετά το «φιάσκο» δύο διαδοχικών αποτυχιών να θέσει δορυφόρους σε τροχιά.

Το Κρεμλίνο, εμφανώς θορυβημένο, ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε έρευνα για να δει τι πάει λάθος στον εγχώριο διαστημικό τομέα, ο οποίος αποτελεί πηγή εθνικής υπερηφάνειας αλλά και εσόδων για τη χώρα. «Η κατάσταση αναλύεται», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, όταν ερωτήθηκε από δημοσιογράφους κατά πόσο μπορεί να χρειάζονται εκ βάθρων αλλαγές στη διαστημική υπηρεσία Roscosmos της Ρωσίας. Η ρωσική διαστημική εταιρεία Energiya επιβεβαίωσε την Πέμπτη ότι έχασε επαφή με τον πρώτο εθνικό τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο AngoSat-1 της αφρικανικής Ανγκόλα, ο οποίος είχε εκτοξευθεί από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ την Τρίτη. Η αιτία για το συμβάν δεν είναι ακόμη γνωστή.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, είχε προηγηθεί στις 28 Νοεμβρίου η απώλεια του ρωσικού μετεωρολογικού δορυφόρου Meteor-M κόστους 45 εκατ. δολαρίων, ο οποίος είχε εκτοξευθεί από το νέο κοσμοδρόμιο του Βοστόσνι στην Άπω Ανατολή. Μαζί με το ρωσικό δορυφόρο, είχαν χαθεί και σχεδόν 20 μικροδορυφόροι από άλλες χώρες. Στην περίπτωση αυτή, ο αρμόδιος για το ρωσικό στρατιωτικο-βιομηχανικό σύμπλεγμα και τη διαστημική βιομηχανία αναπληρωτής πρωθυπουργός Ντμίτρι Ρογκόζιν δήλωσε ότι η αποτυχία οφειλόταν σε ένα απαράδεκτο ανθρώπινο λάθος στον προγραμματισμό του δορυφόρου, ο οποίος είχε προγραμματισθεί σαν να εκτοξευόταν από το Μπαϊκονούρ! Ο Ρογκόζιν κατηγόρησε τη Roscosmos για «συστηματικά λάθη διοίκησης», σύμφωνα με το πρακτορείο Ασοσιέτεντ Πρες.

Η Roscosmos απέρριψε τους ισχυρισμούς περί λανθασμένου προγραμματισμού, αλλά παραδέχθηκε ότι υπήρξαν ανθρώπινες παραλείψεις. Ο Ρογκόζιν αντεπιτέθηκε λέγοντας ότι «η Roscosmos προσπαθεί να αποδείξει πως οι αποτυχίες δεν συμβαίνουν εξαιτίας λαθών, αλλά απλώς λόγω κάποιων περιστάσεων». Η Ρωσία συνεχίζει να χρησιμοποιεί σοβιετικής σχεδίασης πυραύλους για να θέσει σε τροχιά εμπορικούς δορυφόρους, καθώς και να τροφοδοτεί τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Οι ρωσικοί πύραυλοι έχουν έως τώρα πολύ καλή φήμη για την αξιοπιστία τους, αλλά οι πρόσφατες αποτυχίες έχουν δημιουργήσει αμφιβολίες κατά πόσο έχουν εξίσου υψηλές τεχνικές προδιαγραφές και τα υπόλοιπα μέρη του διαστημικού εξοπλισμού που κατασκευάζονται στη Ρωσία. Η διεθνής αγορά εκτόξευσης δορυφόρων γίνεται όλο και πιο ανταγωνιστική. Το 2016 η Ρωσία για πρώτη φορά υποσκελίσθηκε από τις ΗΠΑ και την Κίνα στον αριθμό των εκτοξεύσεων. Η Ρωσία έχει διευρύνει τις διαστημικές φιλοδοξίες της και, σε αυτό το πλαίσιο, επένδυσε δισεκατομμύρια δολάρια για να κατασκευάσει το νέο κοσμοδρόμιο του Βοστόσνι, πέρα από το ιστορικό κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ο διαστημικός περίπατος του Πόντιου «Ήρωα» της Ρωσίας

NASA και Roskosmos σχεδιάζουν διαστημικό σταθμό για την Σελήνη

Επέστρεψαν επιτυχώς οι τρεις αστροναύτες από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (vid)

Συγκλονιστικό: Οι Ρώσοι υποστηρίζουν ότι εντόπισαν εξωγήινη ζωή