“Έκλεισε” η συμφωνία: Τουρκία και Ρωσία υπέγραψαν για τους S-400

Η Τουρκία και η Ρωσία υπέγραψαν την συμφωνία για την προμήθεια ρωσικών πυραύλων εδάφους-αέρος S-400 στην Τουρκία, μετέδωσαν σήμερα το CNN Turk και άλλα μέσα ενημέρωσης.

Η συμφωνία για τους S-400, ύψους περίπου 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, έχει προκαλέσει ανησυχία στη Δύση επειδή η Τουρκία είναι χώρα μέλος του ΝΑΤΟ και το σύστημα αυτό δεν μπορεί να ενσωματωθεί στην στρατιωτική δομή του οργανισμού.

Καμία λεπτομέρεια της συμφωνίας δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα και οι αξιωματούχοι έχουν αρνηθεί μέχρι στιγμής να σχολιάσουν σχετικά με αυτήν, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ωστόσο την Τετάρτη ο επικεφαλής της ρωσικής κρατικής κοινοπραξίας Rostec Σεργκέι Τσέμεζοφ είχε δηλώσει στην ρωσική εφημερίδα Kommersant ότι η Ρωσία θα προμηθεύσει την Τουρκία με τέσσερις συστοιχίες S-400 έναντι 2,5 δισ. δολαρίων βάσει της συμφωνίας.

Ο ίδιος είχε προσθέσει ότι η Μόσχα αναμενόταν να κάνει τις πρώτες παραδόσεις τον Μάρτιο του 2020 και ότι η Τουρκία είναι το πρώτο κράτος – μέλος του ΝΑΤΟ που θα αποκτήσει το προηγμένο πυραυλικό σύστημα S-400.
Νωρίτερα την Παρασκευή, οι τουρκικές εφημερίδες έγραψαν επικαλούμενες τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν ότι η χώρα θα λάβει δάνειο σε ρούβλια βάσει της συμφωνίας.

Η Τουρκία θα καταβάλει προκαταβολικά το 45% του κόστους και η Ρωσία θα χορηγήσει δάνεια για να καλυφθεί το υπόλοιπο 55%, είχε δηλώσει ο κ. Τσέμεζοφ στην Kommersant.

Η απόφαση της Τουρκίας, χώρας μέλους του ΝΑΤΟ, να αγοράσει τους S-400 από τη Μόσχα θεωρήθηκε από μερικούς δυτικούς συμμάχους της, προσβλητική για τη συμμαχία. Η συμφωνία δημιούργησε επίσης ανησυχία επειδή τα όπλα αυτά δεν μπορούν να ενσωματωθούν στη νατοϊκή άμυνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αναταραχή στο ελληνικό πεντάγωνο: Η Τουρκία αγόρασε τους ρωσικούς S-400 – Εκνευρισμός και σε Η.Π.Α

Διπλωματικός πόλεμος Ελλάδας-Ρωσίας – Φόβος της Αθήνας για τους S-400 του Ερντογάν 

Ερντογάν: Η Άγκυρα κατέθεσε την προκαταβολή για τους S-400