Ήπειρος: Καταστράφηκαν περιουσίες στον Λούρο – Έβγαζαν στα χέρια τους ηλικιωμένους (Εικόνες και βίντεο)

Σοβαρές ζημιές προκλήθηκαν μετά τα μεσάνυχτα στον Λούρο στην Πρέβεζα, μετά την υπερχείλιση του ποταμού, ενώ αρχικά προκλήθηκε αναστάτωση μιας και πολλοί ήταν εκείνοι που εγκλωβίστηκαν.

Σύμφωνα με το PamePreveza.gr οι ζημιές επικεντρώνονται κυρίως σε κατοικίες αλλά και επιχειρήσεις, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις χρειάστηκε η συνδρομή πολιτών αλλά και της πυροσβεστικής προκειμένου να απομακρυνθούν άνθρωποι από τα σπίτια τους.

Το ποτάμι (ξεροπόταμος κατά την τοπική ονομασία) υπερχείλισε από τους τόνους νερού που κατέβαιναν από τα ορεινά έπειτα από την ισχυρή βροχόπτωση που έπληξε την ευρύτερη περιοχή της Πρέβεζας για ώρες πριν από τα μεσάνυχτα.

Το νερό πέρασε κυρίως στο κέντρο του Λούρου μετατρέποντας τους δρόμους σε ποτάμια ενώ στην κυριολεξία έπιασε στον ύπνο πολύ κόσμο αφού το φαινόμενο εκδηλώθηκε μετά τα μεσάνυχτα.

Μεγάλες ποσότητες νερού και λάσπης πέρασε μέσα στα σπίτια ενώ έως αυτή την ώρα έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 30 περιπτώσεις σε πλημμυρισμένες κατοικίες και σε τουλάχιστον 7 επιχειρήσεις. Ωστόσο οι καταγραφές συνεχίζονται ενώ οι άντληση υδάτων από την Πυροσβεστική είναι σε εξέλιξη.

«Το νερό ήταν πολύ. Ίσα που προλάβαμε να φορέσουμε ότι βρήκαμε κα να βγούμε έξω. Μας χτυπούσε με δύναμη την πόρτα. Φοβήθηκα…» είναι τα πρώτα λόγια κατοίκου, το σπίτι του οποίου γέμισε με λασπόνερα.

Μια ηλικιωμένη, η οποία την ώρα του κακού βρίσκονταν στο κρεβάτι της, άρρωστη γυναίκα, ξεσπάει σε λυγμούς και κοιτώντας το σπίτι της γεμάτο με λασπόνερα τα μάτια της γεμίζουν δάκρια.

Σύμφωνα με μαρτυρίες δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις που χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής αλλά και άλλων κατοίκων προκειμένου να καταφέρουν να βγουν από τα σπίτια τους άνθρωποι και να μεταφερθούν σε ασφαλές σημείο.

Η Πυροσβεστική ανέλαβε δράση άμεσα, αφού περισσότεροι από δέκα Πυροσβέστες με επτά οχήματα επιχειρούν και για τις επόμενες ώρες προκειμένου να απομακρύνουν το νερό από κατοικίες, υπόγεια, επιχειρήσεις αλλά και αυλές σπιτιών.

Το νερό με το πρώτο ξέσπασμα της υπερχείλισης σε πολλά σημεία ξεπέρασε και το ένα μέτρο. Αυτό άλλωστε μαρτυρούν και τα σημάδια στους τοίχους των σπιτιών.

Οι κάτοικοι εκφράζουν την απογοήτευση τους κάνοντας λόγο για μπαζωμένο ρέμα ενώ δεν ήταν λίγοι εκείνοι που τόνιζαν πως το συγκεκριμένο δεν έχει καθαριστεί.

Εντύπωση πάντως προκάλεσε το γεγονός, πως από την ώρα που εκδηλώθηκε το φαινόμενο στο σημείο έως και τις πρώτες πρωινές η απουσία της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και της πολιτικής προστασίας ήταν εμφανής. Ωστόσο ένας μόνο αντιδήμαρχος με ένα μηχάνημα, το οποίο προσπαθούσε να… ξεβουλώσει ένα φρεάτιο σίγουρα δεν αποτελούσε και την άμεση λύση.

Τρεις ώρες αργότερα τα νερά άρχισαν να υποχωρούν.

Πάντως με το πρώτο φως της ημέρας θα υπάρχει σίγουρα ακριβέστερη εκτίμηση των ζημιών και των αποτελεσμάτων της θεομηνίας που ξέσπασε το βράδυ της Παρασκευής.

Κατολισθήσεις και υπερχειλίσεις ποταμών σε όλο το νομό της Ηπείρου

Μεγάλα προβλήματα, κατολισθήσεις και υπερχειλίσεις ποταμών, έχουν δημιουργήσει οι έντονες βροχοπτώσεις που πλήττουν από χθες την Ήπειρο.

Στο γεφύρι του Κόκκορη, στους Κήπους Ζαγορίου, το ποτάμι υπερχείλισε, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η κυκλοφορία των αυτοκινήτων. Στην περιοχή βρίσκονται αστυνομία και πυροσβεστική για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, ενώ πολλά αυτοκίνητα είναι ακινητοποιημένα.

Κατολισθήσεις σημειώνονται σε πολλά σημεία του επαρχιακού δικτύου της Ηπείρου. Λόγω καταπτώσεων βράχων και κατολισθήσεων, κλειστός είναι ο δρόμος στα Μπέσια του δήμου Δωδώνης, προς τα χωριά Κράψη και Ανατολική, καθώς και προς Σκαμνέλι, Βρυσοχώρι στα Ζαγόρια, στο 104ο χιλιόμετρο της παλιάς εθνικής οδού Ιωαννίνων-Κοζάνης διεκόπη η κυκλοφορία, ενώ αποκομμένο είναι το χωριό Πλαίσιο Φιλιατών.

Μεγάλες κατολισθήσεις επίσης, αλλά και φερτά υλικά από τους χειμάρρους έχουν κόψει την κυκλοφορία προς το Μολυβδοσκέπαστο και τους Πάδες στην Κόνιτσα. Στο Παλιοσέλι της Κόνιτσας, γίνεται προσπάθεια από μηχανήματα του δήμου και της πολιτικής προστασίας, να σωθεί από τα ορμητικά νερά το γεφύρι. Στα Τζουμέρκα, σε πολλά σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου σημειώνονται πλημμυρικά φαινόμενα, κυρίως στο Μαυρολάγκαδο και την Πλατανούσα.

Στην παλιά Εθνική Οδό Ιωαννίνων-Αθηνών, στην θέση Τέροβο, σημειώνονται συνεχείς κατολισθήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μεγάλα προβλήματα και καταστροφές σε Αιτωλοακαρνανία και Ήπειρο από την κακοκαιρία (Εικόνες)

Νεκρός οδηγός αυτοκινήτου που παρέσυρε τραίνο κοντά στα Τρίκαλα

ΣΟΚ: Φορτηγό αποκεφάλισε ποδηλάτη στην εθνική οδό (ΠΟΛΥ ΣΚΛΗΡΗ ΕΙΚΟΝΑ)

Προσοχή: Κλειστοί οι δρόμοι σε πολλές περιοχές της Ηπείρου λόγω κακοκαιρίας

«Πνίγηκαν» Μεσολόγγι και Αγρίνιο – Εκτεταμένες καταστροφές από την κακοκαιρία (Εικόνες και βίντεο)