Νέο “ψαλίδι” στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων από το 2018 – Θα χάσουν το 10%!

Δημόσιο

Με έμμεσες μειώσεις στις αποδοχές τους από 4%-10% λόγω ασφαλιστικών εισφορών θα κάνει «ποδαρικό» το 2018 για τους δημοσίους υπαλλήλους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του “Ελεύθερου Τύπου” το νομοθετικό πλαίσιο για τις αποδοχές στις οποίες επιβάλλονται από την 1η Ιανουαρίου του 2017, οι ασφαλιστικές κρατήσεις για την κύρια σύνταξη στον ΕΦΚΑ επανεξετάζεται με αφορμή τις αλλαγές που θα έχουν στις ασφαλιστικές κρατήσεις τα ειδικά μισθολόγια.

Μεταξύ των προτάσεων που επεξεργάζεται επιτροπή των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών είναι να υπόκεινται σε κράτηση 6,67% το σύνολο των αποδοχών τους κάτι που εξετάζεται να επεκταθεί εκτός των ειδικών μισθολογίων και στους δημοσίους υπαλλήλους στο πλαίσιο θέσπισης «ενιαίων κανόνων ασφάλισης και σύνταξης» μετά τη λειτουργία του ΕΦΚΑ που θα διέπει όλους τους ασφαλισμένους χωρίς εξαιρέσεις.

Με το νέο σχέδιο που συζητείται για τις εισφορές στο Δημόσιο, οι ίδιοι κανόνες θα ισχύουν για όλους τους υπαλλήλους χωρίς εξαιρέσεις.

Το μεγαλύτερο αγκάθι ωστόσο δεν είναι αν θα υπάρξουν μειώσεις στους μισθούς των υπαλλήλων αλλά πόσο θα μειωθούν οι αποδοχές των αμειβόμενων με το καθεστώς των ειδικών μισθολογίων, δηλαδή στρατιωτικών, καθηγητών, γιατρών του ΕΣΥ, καθώς και του νοσηλευτικού προσωπικού των δημοσίων νοσοκομείων.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι απώλειες θα είναι άνω του 10% σε όσους αμείβονται με τα ειδικά μισθολόγια καθώς σύμφωνα με πληροφορίες η άτυπη επιτροπή συζητά την επιβολή εισφορών και σε αποδοχές όπως οι εφημερίες των γιατρών και νοσηλευτών, καθώς και σε διάφορα επιδόματα για τα οποία σήμερα δεν επιβάλλεται καμία κράτηση.  Οι αμοιβές αυτές φτάνουν σε πολλές περιπτώσεις να είναι όσο και ο κανονικός μισθός.

Οι αλλαγές είναι θέμα χρόνου να πάρουν τελική μορφή και να εφαρμοστούν αναδρομικά από 01/01/2017.

Στην επανεξέταση της βάσης υπολογισμού των εισφορών μπαίνουν και όλες οι αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων στο πλαίσιο των «ενιαίων κανόνων» με τις εισφορές που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επίδομα… πιτσιρικάδων – Τα κριτήρια για να πάρουν τα 400 ευρώ

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Δείτε το «πακέτο» μέτρων για το 2018 – Σήμερα ψηφίζεται ο προϋπολογισμός

ΑΚΟΜΑ: Συντάξεις πείνας – «Ψαλιδισμένες» έως 32% και επικουρικές 30 ευρώ σύμφωνα με το νόμο Κατρούγκαλου