Πόλεμος στη Δυτική Όχθη μετά τις ανακοινώσεις Τραμπ για την Ιερουσαλήμ

Ιερουσαλήμ

Άγρια επεισόδια ξέσπασαν το μεσημέρι της Πέμπτης στη Δυτική Όχθη ανάμεσα σε νεαρούς Παλαιστίνιους και ισραηλινές δυνάμεις καθώς οι Παλαιστίνιου βγαίνουν στους δρόμους μετά την ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ για την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.

Οι σφοδρότερες συγκρούσεις ξέσπασαν στη Ραμάλα και τη Βηθλεέμ όταν οι ισραηλινές δυνάμεις επιχείρησαν να διαλύσουν τους διαδηλωτές.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα οι Παλαιστίνιοι πραγματοποιούν απεργία ενώ ο επικεφαλής της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε κάλεσε σε δεύτερη Ιντιφάντα δίνοντας ραντεβού για την Παρασκευή, την ιερή ημέρα των Μουσουλμάνων.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε, έπειτα από τις εξελίξεις, ότι θα αναπτύξει επιπρόσθετες δυνάμεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Όπως είπε εκπρόσωπος του στρατού δήλωσε ότι επιπλέον τάγματα θα αποσταλούν στην Δυτική Όχθη και ότι κι άλλες δυνάμεις θα είναι σε ετοιμότητα να επέμβουν αν χρειαστεί, καθώς υπάρχουν φόβοι για την πρόκληση βίαιων επεισοδίων μετά την ανακοίνωση του Τραμπ.

Ιερουσαλήμ02

Συνεδριάζει την Παρασκευή εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας 
Κατόπιν αιτήματος οκτώ χωρών, συμπεριλαμβανομένων της Αιγύπτου, της Γαλλίας και της Βρετανίας, προγραμματίστηκε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών αύριο το πρωί. Το καθεστώς της Ιερουσαλήμ, υπενθύμισε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, δεν μπορεί να διευθετηθεί παρά μόνο μέσω μιας «απευθείας διαπραγμάτευσης» των Ισραηλινών και των Παλαιστίνιων.

Η Ιορδανία, κράτος-θεματοφύλακας των μουσουλμανικών ιερών τόπων στην Ιερουσαλήμ, κατήγγειλε μια «παραβίαση του διεθνούς δικαίου» και του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ. Η Τουρκία, όπως και η Σαουδική Αραβία,καταδίκασαν μια «ανεύθυνη» απόφαση. Το Ιράν, χώρα που ανήκει στον “άξονα του κακού” για τον Τραμπ, προέβλεψε ότι η απόφαση του Αμερικανού προέδρου θα προκαλέσει μια «νέα Ιντιφάντα».

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν χαρακτήρισε «λυπηρή» την απόφαση του Τραμπ και απηύθυνε έκκληση να αποφευχθεί πάση θυσία η βία.«Δεν συμφωνούμε με την αμερικανική απόφαση»,είπε η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, ταυτόσημη άποψη εξέφερε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνκγελα Μέρκελ, ενώ η Ε.Ε εξέφρασε την «σοβαρή ανησυχία της».

Πριν από την ομιλία του, πολλοί ηγέτες είχαν απευθύνει έκκληση στον Τραμπ να ζυγίσει τα λόγια του και να μετρήσει τις συνέπειες που θα έχουν οι πράξεις του, καθώς η Ιερουσαλήμ είναι ένα διπλωματικό καζάνι που βράζει.

«Δεν μπορώ να κρύψω τη βαθιά ανησυχία μου», είπε ο Πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος δεν μπορεί παρά να δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την πόλη όπου βρίσκονται οι ιερότεροι χώροι λατρείας των τριών μεγαλύτερων μονοθεϊστικών θρησκειών, ανάμεσά τους κι ο Ναός της Αναστάσεως.

Την ίδια ώρα, η εφημερίδα του Λιβάνου al-Akhbar που πρόσκειται στην οργάνωση Χεζμπολάχ κήρυξε στο σημερινό της πρωτοσέλιδο «Θάνατο στην Αμερική». Πρόκειται για την σφοδρότερη αντίδραση από τα λιβανέζικα μέσα ενημέρωσης κατά την απόφασης του Τραμπ σχετικά με το καθεστώς της Ιερουσαλήμ.

Ο ηγέτης της υποστηριζόμενης από το Ιράν Χεζμπολάχ, ο Σαγιέντ Χασάν Νασράλα, αναμένεται να ανακοινώσει την πρώτη αντίδραση της οργάνωσης σε τηλεοπτικό του διάγγελμα σήμερα στις 18:00 ώρα Ελλάδος.

Η Akhbar χαρακτήρισε την απόφαση του Τραμπ «το νέο Μπάλφουρ της Αμερικής», αναφερόμενη στην Διακήρυξη Μπάλφουρ πριν από έναν αιώνα, η οποία άνοιξε τον δρόμο για τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ και έσπειρε τον σπόρο της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης.

Ιερουσαλήμ03

«Σήμερα στην Παλαιστίνη υπάρχει μια ικανή, ισχυρή αντίσταση η οποία έχει στην κατοχή της χιλιάδες ρουκέτες που μπορούν να πλήξουν το Τελ Αβίβ», γράφει η εφημερίδα.

Η Χεζμπολάχ είναι μια στρατιωτική και πολιτική οργάνωση που διαθέτει μεγάλο στρατιωτικό εξοπλισμό και έχει εμπλακεί σε πολλές συγκρούσεις με το Ισραήλ, μετά το σχηματισμό της το 1982.

Από την πλευρά της μια ισχυρή ιρακινή πολιτοφυλακή, η οποία υποστηρίζεται από το Ιράν, η Χαρακάτ Χεζμπολάχ αλ-Νουτζάμπα, ανακοίνωσε σήμερα ότι η απόφαση του Τραμπ μπορεί να “νομιμοποιήσει” μια επίθεση εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ.

«Η ανόητη απόφαση του Τραμπ… θα γίνει η μεγάλη σπίθα που θα απομακρύνει αυτή την οντότητα (το Ισραήλ) από τον κορμό του ισλαμικού έθνους και ένας λόγος που θα νομιμοποιεί τη στοχοποίηση των αμερικανικών δυνάμεων», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο αρχηγός της οργάνωσης Ακράμ αλ-Κάαμπι.

Δείτε ζωντανά:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Τραμπ αναγνώρισε την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τι εννοεί ο Ερντογάν; Η Συνθήκη της Λωζάνης χρειάζεται «επικαιροποίηση»

ΑΚΟΜΑ: Προειδοποιεί η βρετανική βουλή – Το χειρότερο σενάριο είναι Brexit χωρίς συμφωνία με την ΕΕ