Τόσκας: Η Ελλάδα είναι και παραμένει πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή

“Αναμφίβολα, μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τη χώρα μας είναι η διατήρηση του υψηλού επιπέδου ασφάλειας. Η Ελλάδα είναι και πρέπει να παραμείνει πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, ιδιαίτερα σε αυτή την περίοδο που η χώρα εξέρχεται από μια μακρά περίοδο κρίσης και σκληρής λιτότητας”.

Αυτά επισημαίνει ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, σε άρθρο του στην εφημερίδα “Νέα Σελίδα”, ενώ προσθέτει πως η “ασφάλεια αποτελεί ταυτόχρονα αναγκαία προϋπόθεση για την προσέλκυση επενδύσεων και τη διατήρηση υψηλών ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης, ώστε η χώρα να μπορέσει να οικοδομήσει ένα καλύτερο μέλλον για τους πολίτες, που θα στηρίζεται σε στέρεες βάσεις ενδυναμώνοντας ταυτόχρονα την κοινωνική συνοχή”.

Ο κ. Τόσκας σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι ξεκίνησε μια μεγάλη προσπάθεια ώστε η αστυνομία να προσεγγίσει την κοινωνία, ενώ έγιναν αρκετά βήματα και βεβαίως χρειάζεται να γίνουν ακόμη περισσότερα, ώστε να αποτελεί κοινή πεποίθηση ότι ο ρόλος της αστυνομίας δεν είναι άλλος παρά να προστατεύει και να υπηρετεί τον πολίτη. “Η αστυνομία”, συμπληρώνει, “οφείλει να δίνει καθημερινά εξετάσεις σε αυτή την κατεύθυνση και βασική μας επιδίωξη είναι η αποσύνδεσή της από το παλιό μοντέλο που ήθελε τη δράση της κύρια να συνδέεται με την καταστολή”.

Επίσης, υπογραμμίζει ότι “όσο αν σε πρώτο πλάνο βρίσκονται οι μεγάλες επιτυχίες της ΕΛΑΣ στο πεδίο του κοινού εγκλήματος, υπάρχουν τεράστια περιθώρια βελτίωσης σε αρκετούς τομείς. Για αυτό και σχεδιάζονται μεθοδικά στοχευμένες δράσεις, όπως π.χ. στην τροχονομική αστυνόμευση, ειδικά επιχειρησιακά σχέδια για σχολικά συγκροτήματα και εκπαίδευση στους μαθητές, αλλά κυρίως αύξηση της παρουσίας των αστυνομικών στις πόλεις, ειδικά σε πάρκα και πλατείες με στόχο την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες”.

Όσον αφορά τον εκσυγχρονισμό των μέσων της αστυνομίας, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, επισημαίνει ότι “σε συνδυασμό με την υιοθέτηση νέων προγραμμάτων συνεκπαίδευσης έπειτα από συνεργασία με ευρωπαϊκές χώρες, θα φέρει ένα νέο μοντέλο σε ό,τι αφορά στην αστυνόμευση των πόλεων.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τον έλεγχο του κέντρου της πρωτεύουσας, που τα τελευταία χρόνια αποτελεί πόλο έλξης τουριστών, σχεδιάζονται ειδικά επιχειρησιακά προγράμματα και δράσεις. Χρειάζεται, πάντως, να αναγνωριστεί από όλους ότι χρόνια προβλήματα ειδικής φύσης περιοχών δεν μπορούν να λυθούν αποκλειστικά με αστυνομικές παρεμβάσεις”.

Ένας άλλος τομέας που θα δοθεί ιδιαίτερο βάρος, σύμφωνα με τον κ. Τόσκα, είναι “η Οικονομική Αστυνομία, η οποία θα ενισχυθεί σε ό,τι αφορά το ρόλο και τις αρμοδιότητές της. Είναι δεδομένη η πολιτική βούληση για να πέσουν στεγανά μεταξύ συναρμόδιων υπηρεσιών ή υπηρεσιών με συναφές αντικείμενο και να δημιουργηθεί η δυνατότητα διαγώνιων ελέγχων. Ακόμη κι αν υπάρχει επικάλυψη αρμοδιοτήτων μεταξύ υπηρεσιών, διαφορετικά δεν πρόκειται να φτάσουν στην πραγματικότητα μέχρι τέλους οι έλεγχοι και να αποκαλυφθούν υποθέσεις σε όλο το εύρος τους. Και πρόθεση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και συνολικά της κυβέρνησης είναι να έρθουν όλα στο φως όπως προτάσσει το δημόσιο συμφέρον”.

Σχετικά με το Πυροσβεστικό Σώμα, σημειώνει ότι εκσυγχρονίζεται και τα στελέχη του ξεκινούν μετεκπαιδευτικά προγράμματα με πυροσβέστες από την Καλιφόρνια, μια πολιτεία των ΗΠΑ με εμπειρία στην αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων. Ανάλογα προγράμματα ξεκινούν σε συνεργασία και με ευρωπαϊκές χώρες στον τομέα των δασικών πυρκαγιών.

Ο κ. Τόσκας υπογραμμίζει ακόμη, ότι η ασφάλεια προϋποθέτει έγκυρη πληροφόρηση και συνεργασία με άλλες χώρες, τομέας που είναι ψηλά στις προτεραιότητες της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Έξω από τα δόντια ο Βασίλης Λεβέντης: «O Ρουβίκωνας είναι συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ»

Ο Πάγκαλος επαναφέρει την πρότασή του για Μακεδονική Δημοκρατία των Σκοπίων – Τι αποκαλύπτει για τον Κοτζιά

Αισιόδοξος ο Κυρανάκης: «Στο Μαξίμου γνωρίζουν πλέον ότι η νίκη της ΝΔ δεν αντιστρέφεται»