ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ του Rupert Brooke στο Θέατρο Αλκμήνη

Λιθουανία

Η “Λιθουανία” δεν είναι έργο κάποιου θεατρικού συγγραφέα, αλλά ενός ποιητή. Ενός ποιητή που δεν πρόλαβε καν να κρατήσει στα χέρια του την έντυπη έκδοσή της, αφού η ζωή του τερματίστηκε πρόωρα, κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.

Το ένα και μοναδικό αυτό θεατρικό του έργο, δε θα μπορούσε παρά να θυμίζει αρχαία ελληνική τραγωδία. Ο φιλέλληνας Ρούπερτ Μπρουκ (1887-1915) όχι μόνο επηρεάστηκε πνευματικά από την Ελλάδα, όχι μόνο κατετάγη στο αγγλικό εκστρατευτικό σώμα για την απόβαση στην Καλλίπολη, αλλά του έλαχε κιόλας να αφήσει την τελευταία του πνοή στην καρδιά του Αιγαίου Πελάγους, και να ταφεί στη Σκύρο.

Ο Μπρουκ κατηγορήθηκε από τους κριτικούς για τους “αφελείς και συναισθηματικούς” του στίχους. Στίχους που από την άλλη, εκθείασαν η Βιρτζίνια Γουλφ, ο Χένρι Τζέιμς, ο Ουίνστον Τσώρτσιλ. Πιο συναισθηματικός, προσωπικός, πιο αυτοβιογραφικός από ποτέ, καθρεφτίζεται μέσα στη “Λιθουανία” (1912) ως ένας γοητευτικός ταξιδιώτης του κόσμου. Ένας περιπλανώμενος ευεργέτης, που στο τέλος γίνεται βορά των ευεργετημένων θηρίων του.

Η παράσταση ολοκληρώνεται με την προσθήκη ενός ακόμα -εξίσου σημαντικού- “αφελούς και συναισθηματικού” κειμένου: “Ο Αλιόσα, το Τσουκάλι” του Λέοντος Τολστόι (1828-1910), διήγημα γραμμένο 7 χρόνια πριν τη “Λιθουανία”, έρχεται να συμπληρώσει το πορτρέτο του δοτικού, μοιραίου ταξιδιώτη, που περνά τη σύντομη ζωή του προσπαθώντας να ικανοποιήσει τον περίγυρο, χωρίς να κρατά ποτέ τίποτε για τον ίδιο.

Από 26 Ιανουαρίου και κάθε Παρασκευή στις 19.00.

«Λιθουανία»
Θέατρο Αλκμήνη
Αλκμήνης 8, Γκάζι
Τηλ. 210-3428650

Πρωταγωνιστούν: Ιωάννα Ζήνα, Πέρσα Κατσανούλη, Γιώργος Λιάκος, Γιώργος Χουσάκος

Συντελεστές:
Σκηνοθεσία-φωτισμοί: Γιάννης Φίλιας
Ηχητικός σχεδιασμός: Βασίλης Πανταζόπουλος
Κατασκευή μαριονέτας & επιμέλεια κίνησης: Ζέτα Σακελλαρίου
Χειρισμός μαριονέτας: Πέρσα Κατσανούλη

Διάρκεια: 70’ χωρίς διάλειμμα

Γενική είσοδος: 10€, 8€ (φοιτητικό-ανέργων)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Δεν τη γνώρισα ποτέ» στο Θέατρο Αλκμήνη

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: «Μια φωνή κι ένα ψέμα» του Βασίλη Νικολαΐδη στο Θέατρο Αλκμήνη

ΑΚΟΜΑ: «Δεν είμαι αυτός που γερνάει μαζί μου» κάθε Πέμπτη στο θέατρο Αλκμήνη