Ο “Ναός του Ηφαίστου” στην… Αγγλία (Εικόνες και βίντεο)

Ένα εντυπωσιακό κτίσμα που μοιάζει με το Ναό του Ηφαίστου στο Θησείο βρίσκεται στην πόλη Σάντερλαντ της Βορειοανατολικής Αγγλίας.

Στην πραγματικότητα είναι το “Μνημείο Πένσω” (Penshaw Monument). Σχεδιάστηκε από τους Τζών και Μπέντζαμιν Γκριν, βρίσκεται στον ομώνυμο 136 μέτρων λόφο Πένσω και είναι ένα από τα σπουδαιότερα ορόσημα της Βορειοανατολικής Αγγλίας. Χτίστηκε το 1844 από τον Τόμας Πρατ, προς τιμή του πρώτου κόμη του Ντουράμ, Τζων Τζώρτς Λάμπτον.

Το μνημείο είναι αντίγραφο του Ναού του Ηφαίστου αλλά στο μισό του μέγεθος. Είναι δωρικού ρυθμού τετράστυλος με μέγεθος 30 μέτρα μήκος, 16 μέτρων πλάτος και 20 μέτρων ύψος και επίσης δεν διαθέτει σκεπή.

Οι στύλοι του έχουν διάμετρο 2 μέτρα και σε έναν από τους πυλώνες του μία ελικοειδής σκάλα φτάνει έως την κορυφή του μνημείου, χαρίζοντας στους επισκέπτες την ευκαιρία να απολαύσουν από ψηλά το φυσικό τοπίο, με τις απέραντες εκτάσεις πρασίνου.

Ανακηρύχτηκε μνημείο Εθνικής Εμπιστοσύνης το 1939, από τον πέμπτο κόμη του Durham. Το 1978 ο ναός ενισχύθηκε με χάλυβα, εξαιτίας του φόβου μιας πιθανής καθίζησης, λόγο των εργασιών που πραγματοποιούνταν τότε στα ορυχεία κάτω από το λόφο.

Μία ημέρα το χρόνο, συνήθως τον Ιούλιο, το μνημείο μετατρέπεται σε αίθουσα αναψυχής,  γεμίζει με καρέκλες και τραπέζια και προσφέρονται τσάι και κέικ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Walhalla: Το επιβλητικό αντίγραφο του Παρθενώνα στην Γερμανία

Αφιέρωμα του National Geographic στον Παρθενώνα που… δεν βρίσκεται στην Ελλάδα (Βίντεο)

«Πράσινο φως» για την αποκατάσταση του Ναού του Ολυμπίου Διός