Reuters: Αποτυχία Τσίπρα να βρει πολιτική στήριξη για το Σκοπιανό

Ο Αλέξης Τσίπρας απέτυχε να εξασφαλίσει την υποστήριξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, αναφέρει το Reuters, μετά το πέρας της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, Αθήνα και Σκόπια έχουν συμφωνήσει να επιταχύνουν τις διαπραγματεύσεις για να βρεθεί μια συμφωνία αναφορικά με το όνομα των Σκοπίων, καθώς η ονοματολογική διένεξη των δύο χωρών θέτει εμπόδια στην ένταξη της μικρής- αλλά στρατηγικής σημασίας-χώρας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως μεταδίδει το capital.gr.

Όπως αναφέρει το Reuters, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την συνάντηση του με τον πρωθυπουργό ανέφερε σε δήλωση του ότι “δεν θα διχάσω τους Έλληνες για να ενώσω τα Σκόπια”, συμπληρώνοντας ότι η επίλυση του ονόματος δεν είναι απλά ένα ζήτημα εξωτερικής πολιτικής, αλλά ένα σοβαρό θέμα που άπτεται της ιστορίας της Ελλάδας και της “ίδιας της ταυτότητας των Ελλήνων”.

Επίσης αναφέρεται ότι ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι δεν ζήτησε τις αλλαγές στο σκοπιανό σύνταγμα ως “προαπαιτούμενο” για τις όποιες διαπραγματεύσεις, με τον αρχηγό της ΝΔ να συμπληρώνει ότι το παράθυρο ευκαιρίας για συμφωνία έχει κλείσει.

Παρόλα αυτά, την επόμενη εβδομάδα ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς αναμένεται να επισκεφτεί τις δύο πρωτεύουσες για διαβουλεύσεις.

Στο άρθρο γίνεται λόγος για τις αυξανόμενες αντιδράσεις της κοινής γνώμης της Ελλάδας για συμφωνία που θα περιλαμβάνει σύνθετη ονομασία με τον όρο “Μακεδονία”, ενώ το ρεπορτάζ ολοκληρώνεται με την θέση της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία έχει δηλώσει και αυτή από τη πλευρά της την αντίθεση της σε αυτή την προοπτική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μητσοτάκης: Οι Έλληνες δεν εμπιστεύονται τον Τσίπρα να διαπραγματευτεί τίποτα

Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών ζήτησε η Γεννηματά από τον Τσίπρα

Θεοδωράκης: Είχα ζητήσει ενημέρωση από τον Σεπτέμβριο