Ακαδημία Αθηνών για Σκοπιανό: “Ο τόπος εγκατάστασης ενός λαού δεν προσδιορίζει την ταυτότητά του”

Ακαδημία Αθηνών

Με αφορμή ερωτήματα προς την Ακαδημία Αθηνών για το ποια είναι η θέση της σχετικά με το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, το Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων της Ακαδημίας εξέδωσε σήμερα την ακόλουθη ανακοίνωση στην οποία σημειώνει πως «Ο τόπος εγκατάστασης ενός λαού -και μόνον- δεν είναι προσδιοριστικός της ταυτότητάς του».

Παράλληλα, αναφέρει πως «η παρατεινόμενη εκκρεμότητα δεν είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Η Ακαδημία Αθηνών παρακολουθούσα αδιαλείπτως το εθνικής σημασίας αυτό θέμα, έχει κατ’ επανάληψη διατυπώσει δημοσία τις θέσεις της με βάση αδιάσειστα ιστορικά, πολιτιστικά και αρχαιολογικά δεδομένα. Επισημαίνει ότι απαραίτητη προϋπόθεση οποιασδήποτε συμφωνίας για την ονομασία του κράτους των Σκοπίων πρέπει να είναι η τροποποίηση του Συντάγματός του, η εγκατάλειψη των αλυτρωτικών διεκδικήσεων (σχολικά βιβλία, γεωγραφικοί χάρτες, αγάλματα Μ. Αλεξάνδρου, κλπ.) και της οικειοποίησης της ιστορίας, του πολιτισμού και των συμβόλων της χώρας μας. 

Ο τόπος εγκατάστασης ενός λαού -και μόνον- δεν είναι προσδιοριστικός της ταυτότητάς του. Η παρατεινόμενη εκκρεμότητα δεν είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Απίστευτο σκηνικό – Γιούχαραν τον Κώστα Σημίτη στο πλοίο για τη Σύρο (pic)

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Καμμένος: Δεν υποχωρούμε σε θέματα εθνικής κυριαρχίας, οι σύμμαχοι να πάρουν ξεκάθαρη θέση

ΑΚΟΜΑ: Στο Μόναχο Καμμένος-Μητσοτάκης για την 54η Διάσκεψη για την Ασφάλεια