Αυτοί είναι οι πιθανοί υποψήφιοι για το υπουργείο Οικονομικών στη Γερμανία σύμφωνα με το Spiegel

Spiegel

Οι διαπραγματεύσεις για τη συγκρότηση μεγάλου συνασπισμού συνεχίζονται στη Γερμανία και επισήμως τουλάχιστον κουβέντα δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής για ονόματα και υπουργεία.

Στην πραγματικότητα, ωστόσο, στα τρία κόμματα -Χριστιανοδημοκράτες, Χριστιανοκοινωνιστές και Σοσιαλδημοκράτες- γίνονται παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για τη μοιρασιά. Μέχρι τώρα οι συντηρητικοί έπαιρναν οκτώ υπουργεία (εκ των οποίων τα πέντε η CDU και τα τρία η CSU) και έξι το SPD. Το πρόβλημα για την Άνγκελα Μέρκελ είναι ότι έχει υποσχεθεί προεκλογικά ότι θα δώσει σε γυναίκες τα μισά υπουργεία, που θα πάρουν τα κόμματα της Χριστιανικής Ένωσης, ενώ δέχεται πιέσεις να προωθήσει νέα πρόσωπα…

Στους Σοσιαλδημοκράτες τα πάντα θα εξαρτηθούν από τις διαθέσεις του Μάρτιν Σουλτς, που εμφανίζεται μεν αποδυναμωμένος μετά την δραματική αλλαγή ρότας στο θέμα της κυβερνητικής συμμαχίας και τις έντονες εσωκομματικές αντιδράσεις. Ο πρόεδρος του SPD θέλει πάντως να μετάσχει στο νέο υπουργικό συμβούλιο, σύμφωνα με το Spiegel.

Το γερμανικό περιοδικό παρουσιάζει σε άρθρο τους πιθανούς υποψήφιους για τα διάφορα υπουργεία, αλλά το ενδιαφέρον επικεντρώνεται φυσικά σε εκείνο των Οικονομικών.

Ποιοι θα μπορούσαν να αναλάβουν το υπουργείο Οικονομικών

Spiegel02

Ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Πέτερ Αλτμάιερ
Ένα από τα ονόματα που ακούγονται είναι εκείνο του 59χρονου Πέτερ Αλτμάιερ, εκ των στενότερων συνεργατών της Μέρκελ, ο οποίος έχει αναλάβει, άλλωστε, τα ηνία του υπουργείου, μετά την μεταπήδηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην προεδρία της Μπούντεσταγκ. Λέγεται, όμως, ότι τρέφει φιλοδοξίες και για θέση Επιτρόπου στην Κομισιόν, καθώς το 2019 λήγει η θητεία του Γκίντερ Έτινγκερ.

Spiegel03

Ο επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ, Γκίντερ Έτινγκερ
Ο 64χρονος Έτινγκερ συγκαταλέγεται στα πρωτοκλασάτα στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών και θα μπορούσε να γίνει υπουργός Οικονομικών -αν και κάτι τέτοιο θα προκαλούσε έκπληξη στους πολιτικούς κύκλους του Βερολίνου.

Spiegel04

Ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών, Μάρτιν Σουλτς
Στους πιθανούς υποψηφίους για το επίζηλο πόστο συγκαταλέγεται και ο Μάρτιν Σουλτς, σε περίπτωση που οι Σοσιαλδημοκράτες καταφέρουν να εξασφαλίσουν στις διαπραγματεύσεις το υπουργείο Οικονομικών-αν και ο ίδιος φέρεται να προτιμά το υπουργείο Εξωτερικών. Το σίγουρο είναι ότι ο πρόεδρος του SPD μπορεί να γίνει αντικαγκελάριος στη νέα κυβέρνηση, εκτός κι αν ο ίδιος παραιτηθεί από μια τέτοια αξίωση.

Spiegel05

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ
Μικρές πιθανότητες για το υπουργείο Οικονομικών ή εκείνο της Οικονομίας έχει και ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, αν και στο κόμμα του ελάχιστοι πιστεύουν ότι θα μετάσχει στο νέο υπουργικό συμβούλιο, αφού στο περιβάλλον του Σουλτς είναι οργισμένοι με τον πρώην πρόεδρο του SPD, επειδή δεν στήριξε αρκούντως τον νυν αρχηγό στις δύσκολες στιγμές.

Spiegel05

Ο δήμαρχος του Αμβούργου, Όλαφ Σολτς
Δεν αποκλείεται, βέβαια, και η έκπληξη που ακούει στο όνομα Όλαφ Σολτς. Ο 59χρονος δήμαρχος του Αμβούργου θεωρείται ο δεύτερος ισχυρότερος άνδρας στο SPD και πιθανός υποψήφιος καγκελάριος του κόμματος στις επόμενες εκλογές, αν και επανεξελέγη αντιπρόεδρος με ποσοστό μόλις 59% στο συνέδριο του περασμένου Δεκεμβρίου. Ο Σολτς δεν έχει δείξει μέχρι στιγμής διάθεση να εγκαταλείψει το πόστο του στο Αμβούργο, αλλά θα μπορούσε να γίνει αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών, αν ο Σουλτς αποφασίσει να μείνει εκτός κυβέρνησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σοκ στην Κούβα – Αυτοκτόνησε ο μεγαλύτερος γιος του Φιντέλ Κάστρο

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Υπό άκρα μυστικότητα: Συνάντηση CIA – Ρωσικής Αντικατασκοπείας στην Ουάσιγκτον

ΑΚΟΜΑ: Τουρκία: Ισχυρή έκρηξη σε κτίριο οικονομικών υπηρεσιών στην Άγκυρα