Είδηση-βόμβα – Τι αλλάζει στον κατώτατο μισθό

Μισθός

«Κόκκινη κάρτα» βγάζουν οι δανειστές στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για αύξηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, αμέσως μετά την έξοδο από το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας “Τα Νέα”, οι θεσμοί επισημαίνουν ότι καμία αλλαγή στα εργασιακά δεν μπορεί να γίνει χωρίς διαβούλευση, αλλά και τη σύμφωνη γνώμη τους, ενώ ο ισχύων νόμος ορίζει ξεκάθαρα πως ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα ορίζεται από την κυβέρνηση, ύστερα από διαδικασία διαβούλευσης με κοινωνικούς εταίρους και τεκμηριωμένη συνεκτίμηση των πραγματικών δεδομένων της οικονομίας και της απασχόλησης.

Το νέο σύστημα καθορισμού του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου θα πρέπει να βρίσκεται σε συνάφεια με τις πραγματικές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας και τις στοχεύσεις για την καταπολέμηση της ανεργίας και την αύξηση της απασχόλησης.

Ήδη μέτωπο με την κυβέρνηση άνοιξε ο ΣΕΒ για το θέμα του κατώτατου μισθού ύστερα από συνεχείς εξαγγελίες κυβερνητικών στελεχών για αύξησή του μετά το τέλος του τρίτου Μνημονίου. Μετά τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Υπουργικό Συμβούλιο ότι το 2018 η κυβέρνηση με τις πολιτικές της θα αναδείξει το ταξικό της πρόσημο αναλαμβάνοντας σχετικές πρωτοβουλίες και ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πήρε χθες τη σκυτάλη λέγοντας ότι στο τέλος του 2018 θα υπάρξει «αποκατάσταση των αδικιών της οκταετίας», ο ΣΕΒ ορθώνει φραγμούς. Προειδοποιεί μάλιστα την κυβέρνηση να μην καλλιεργεί προσδοκίες για αύξηση του κατώτατου μισθού – κίνηση που αποτελεί μία από τις βασικές επιδιώξεις του Μαξίμου

Με επιστολή του προς τους κοινωνικούς εταίρους (ΓΣΕΕ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ) ενόψει της έναρξης της συζήτησης για τη νέα Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας 2018, ο ΣΕΒ επιχειρεί να παγώσει κάθε συζήτηση για αύξηση του κατώτατου μισθού, καθώς θεωρεί ότι δεν αποτελεί προτεραιότητα και βιώσιμη επιλογή, αλλά ζητά αποσύνδεσή του από τους μισθούς που καταβάλλουν οι επιχειρήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στους FT: «Θέλουμε όσο πιο καθαρή έξοδο γίνεται»

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Θετικές οι εξελίξεις στα ελληνικά ομόλογα από την αναβάθμιση της Moody’s

ΑΚΟΜΑ: Η ΕΕ θα πρέπει να συζητήσει την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ισχυρίζεται ο Μάριο Σεντένο