«Θρίλερ» στο Eurogroup: Δεν εγκρίθηκε η δόση – «Θερμό Επεισόδιο» Τσακαλώτου – Ντράγκι

Διορία δύο εβδομάδων έδωσαν στην Ελλάδα οι θεσμοί δηλαδή μέχρι το επερχόμενο Euroworking Group προκειμένου να έχουν υλοποιηθεί και τα δύο τελευταία προαπαιτούμενα -ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και Ελληνικό- προκειμένου να δοθεί η έγκριση για την εκταμίευση της δόσης.

Αναφορικά με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς τους οποίους οι θεσμοί θεωρούν και το βασικότερο από τα προαπαιτούμενα σημειώνεται πως υπάρχει σταδιακή πρόοδος αλλά η γεωγραφική κάλυψη είναι μέτρια.

Μετά το πράσινο φως από το Euroworking Group θα πρέπει να υπάρξουν οι σχετικές συνεδριάσεις από τα κοινοβούλια των χωρών μελών με την Γερμανία όμως να είναι αδύνατο να εγκρίνει την εκταμίευση πριν από τις 14 Μαρτίου καθώς δεν έχει ακόμη συσταθεί η επιτροπή οικονομικών υποθέσεων.

«Τεχνικής φύσης» χαρακτηρίζουν πηγές του Υπουργείου Οικονομικών τα όσα απομένουν να γίνουν για την υλοποίηση των δύο τελευταίων προαπαιτουμένων, η ολοκλήρωση των οποίων θα κρίνει και την εκταμίευση της δόσης. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στο σημερινό Eurogroup συζητήθηκε η ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης η οποία θα ξεκινήσει με την έλευση των επικεφαλής των Θεσμών στην Αθήνα στις 26 Φεβρουαρίου.

Νωρίτερα, «θερμό επεισόδιο» σημειώθηκε μεταξύ του προέδρου της ΕΚΤ και του Μάριο Ντράγκι και του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου κατά τη διάρκεια του Eurogroup.

Σύμφωνα με πληροφορίες μέσα από το Eurogroup, οι δύο άνδρες ξεκίνησαν να συζητούν για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και το τι σημαίνει η «εύρυθμη λειτουργία τους», που θα «ξεκλειδώσει» τη δόση. Ο Μάριο Ντράγκι ζήτησε περισσότερες διευκρινίσεις από την ελληνική πλευρά, ως προς το νομικό πλαίσιο και την αποτελεσματικότητα των πλειστηριασμών σε ολόκληρη την Ελλάδα. Εκεί ήταν που ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ύψωσε τους τόνους και ακολούθησε μια έντονη στιχομυθία που είχε ως αποτέλεσμα να αποχωρήσει ο πρόεδρος της ΕΚΤ για λίγο από την αίθουσα. Στελέχη του Eurogroup αναφέρουν ότι ο πραγματικός λόγος φαίνεται να είναι το γεγονός ότι ενώ οι υπουργοί Οικονομικών ήταν έτοιμοι να δώσουν το πράσινο φως για την εκταμίευση, η παρέμβαση της ΕΚΤ ήταν καθοριστική για να μην το κάνουν τελικά….

Η ένταση ήταν έκδηλη και στο φωτογραφικό καρέ από τη συνεδρίαση…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Γάλλος υπουργός Οικονομικών: Δεν είμαστε μακριά από την οριστική ρύθμιση του ελληνικού χρέους

Bloomberg: «Όχι» στην εκταμίευση των 5,7 δισ. ευρώ θα πει το Eurogroup

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στους FT: «Θέλουμε όσο πιο καθαρή έξοδο γίνεται»