Συμφωνία στη Γερμανία για σχηματισμό κυβέρνησης – Στο SPD τα υπουργεία Οικονομικών, Εργασίας και Εξωτερικών

Μέρκελ

Οι μαραθώνιες διαπραγματεύσεις, που διήρκεσαν 23 ολόκληρες ώρες, για τη συγκρότηση μεγάλου συνασπισμού στη Γερμανία απέδωσαν επιτέλους καρπούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Bild τα δύο κόμματα της Χριστιανικής Ένωσης -οι Χριστιανοδημοκράτες της Άνγκελα Μέρκελ και οι Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας- συμφώνησαν να συγκροτήσουν κυβερνητική συμμαχία με τους Σοσιαλδημοκράτες του Μάρτιν Σουλτς.

Οι τελευταίοι εξασφαλίζουν μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, σημαντικότατα υπουργεία, όπως το Οικονομικών, το Εξωτερικών, το Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που διεκδικούσαν οι Χριστιανοκοινωνιστές, ενώ ο Χορστ Ζεεχόφερ, επικεφαλής της CSU θα είναι ο νέος υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας. Οι συντηρητικοί θα πάρουν τα υπουργεία Οικονομίας,  Άμυνας, Γεωργίας, Υγείας και Παιδείας, ενώ το αδελφό τους κόμμα  εξασφαλίζει σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel τα υπουργεία Μεταφορών και Αναπτυξιακής Βοήθειας.

Οι συντηρητικοί και οι Σοσιαλδημοκράτες σκόπευαν αρχικά να ολοκληρώσουν τις διαβουλεύσεις μέχρι την Κυριακή, αλλά χρειάστηκε να παραταθούν οι διαπραγματεύσεις μέχρι σήμερα το πρωί για να τα βρουν οι περίπου 90 εκπρόσωποι των κομμάτων.

Το λόγο τώρα έχουν τα περίπου 450.000 μέλη του SPD που θα κληθούν να επικυρώσουν τη συμφωνία μέσα σε περίπου τρεις εβδομάδες και μόνον αν δώσουν το πράσινο φως θα μπορέσει να συγκροτηθεί η νέα κυβέρνηση της ισχυρότερης οικονομίας της Ευρώπης. Τα ηγετικά στελέχη των Σοσιαλδημοκρατών θα ξεκινήσουν τώρα μια εκστρατεία για να πείσουν την κομματική βάση, όσους αντιδρούν στη συμφωνία και κυρίως τη νεολαία να μην απορρίψουν το deal.

Λόγω των μαραθώνιων διαβουλεύσεων η καγκελάριος Μέρκελ ανέβαλε για το απόγευμα ένα προγραμματισμένο για το μεσημέρι ραντεβού με τον Ιταλό πρωθυπουργό Πάολο Τζεντιλόνι.

Αν όλα πάνε καλά τότε η Γερμανία θα έχει νέα κυβέρνηση μέχρι το Πάσχα των Καθολικών, περίπου έξι μήνες μετά τις εκλογές.

Τα βασικά σημεία της συμφωνίας

Μεταναστευτικό: Οι δύο πλευρές καταπιάστηκαν σχετικά νωρίς με ένα από τα πλέον ακανθώδη ζητήματα της διαπραγμάτευσης και την περασμένη εβδομάδα συμφώνησαν στην παράταση του μορατόριουμ στις οικογενειακές επανενώσεις μεταναστών μέχρι τον Ιούλιο και έβαλαν πλαφόν 1.000 ατόμων μηνιαίως στους συγγενείς προσφύγων που θα πηγαίνουν στη Γερμανία για να ενωθούν με τις οικογένειές τους.

Ευρώπη: Οι δύο πλευρές φαίνεται ότι συμφώνησαν ότι η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερες επενδύσεις ειδικά με τη μορφή ενός επενδυτικού προϋπολογισμού για την ευρωζώνη. Οι Σοσιαλδημοκράτες πανηγύρισαν χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία «τέλος της εντολής λιτότητας» στην ΕΕ, αλλά μένει να ξεκαθαρίσουν οι λεπτομέρειες. Παράλληλα δεσμεύτηκαν να εστιάσουν στην τόνωση της απασχόλησης για τους νέους, τη δίκαιη φορολόγηση των εταιρειών και ειδικά των κολοσσών του Διαδικτύου (Google, Apple, Facebook, Amazon) στην Ευρώπη.

Εξαγωγές όπλων: Συντηρητικοί και Σοσιαλδημοκράτες συμφώνησαν να επιβάλουν αυστηρότερους ελέγχους στις εξαγωγές όπλων ώστε να εξαιρεθούν όλες οι χώρες που εμπλέκονται στον πόλεμο της Υεμένης, δηλαδή και της Σαουδικής Αραβίας, που είναι από τους καλύτερους πελάτες της γερμανικής πολεμικής βιομηχανίας.

Κλιματική αλλαγή: Οι δύο παρατάξεις συμφώνησαν να επιμείνει η Γερμανία στους στόχους που έθεσε η διεθνής κοινότητα για την κλιματική αλλαγή για το 2030 και το 2050, ενώ θα συγκροτηθεί ειδική επιτροπή που θα εκπονήσει σχέδιο δράσης μέχρι το τέλος του έτους για το πώς θα επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί.

Εργασιακά: Συντηρητικοί και Σοσιαλδημοκράτες συμφώνησαν ότι η διάρκεια των συμβάσεων απασχόλησης ορισμένου χρόνου θα πρέπει να περιορισθεί στους 18 μήνες έναντι των 24 μηνών που ισχύει σήμερα και να σταματήσει η επ΄αόριστον ανανέωσή τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σκόπια: Άλλαξε την ονομασία του αεροδρομίου ο Ζάεφ

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αυξάνονται οι πιθανότητες για ύπαρξη ζωής σε πλανήτες του συστήματος Trappist-1 (Εικόνες)

ΑΚΟΜΑ: Έφτασε στη Ρωσία η σορός του πιλότου που σκοτώθηκε στη Συρία