Σημαντική αναβάθμιση της χώρας: Βάση για μη επανδρωμένα αεροσκάφη των ΗΠΑ στη Λάρισα

Μέσα στον προσεχή Μάιο αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη ((drones) αναμένεται να αρχίσουν να επιχειρούν από την 110 Πτέρυγα Μάχης, της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας στη Λάρισα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Το Βήμα της Κυριακής”.

Έπειτα από μια διπλωματική και στρατιωτική διελκυστίνδα σχεδόν πέντε ετών που ξεκίνησε στα τέλη του 2013, τα αμερικανικά drones θα έλθουν στην Ελλάδα με τη συμφωνία να προβλέπει έναρξη πτήσεων από τον ερχόμενο Μάιο.

Η στάθμευση των αμερικανικών MQ-9 Reaper στη Λάρισα θα δίνει έμφαση στη συλλογή πληροφοριών, στην παρακολούθηση και στην αναγνώριση σε μία πολύ ευαίσθητη στρατηγικά περιοχή. Μάλιστα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ήδη στη βάση της Λάρισας πραγματοποιούνται εργασίες υποδομής από αμερικανικό εξειδικευμένο προσωπικό.

Αυτή η εξέλιξη συνδέεται στενά με την επιδείνωση των σχέσεων ΟυάσιγκτονΆγκυρας με αποτέλεσμα οι ΗΠΑ να φέρονται διατεθειμένες να αναβαθμίσουν την Ελλάδα στους σχεδιασμούς του αμερικανικού Πενταγώνου. Παράλληλα, εξετάζεται το ενδεχόμενο μεταφοράς και τμημάτων της βάσης του Ιντσιρλίκ από τη γειτονική Τουρκία. Η κίνηση της στάθμευσης των αμερικανικών drones στη Λάρισα θεωρείται ότι συνιστά ένα ακόμη λιθαράκι στη συνεχώς εμβαθυνόμενη ελληνοαμερικανική στρατιωτική συνεργασία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ενδιαφέρεται το Βέλγιο να αγοράσει ελληνικά F-16;

Παρενόχλησαν τουρκικά μαχητικά το ελικόπτερο που μετέφεραν τον Α/ΓΕΣ; Η ανακοίνωση του ΓΕΑ

Σκληρές αερομαχίες πάνω από το Αιγαίο ανάμεσα σε ελληνικά και τουρκικά μαχητικά