Δημοσκόπηση: Παραμένει σε διψήφιο αριθμό η διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ

Η όξυνση του πολιτικού κλίματος που επήλθε σε μια περίοδο με πολλά μείζονα ανοιχτά ζητήματα (Ελληνοτουρκικά, Μακεδονικό κ.ά.) προκάλεσε, όπως προκύπτει από τη μεγάλη δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία Marc για λογαριασμό του «ΘΕΜΑτος», μικρές πολιτικές μετακινήσεις, οι οποίες, όμως, δεν δείχνουν ικανές να απειλήσουν τη σχεδόν παγιωμένη εδώ και δύο χρόνια σειρά κατάταξης των πολιτικών δυνάμεων.

Από τα ευρήματα της μέτρησης συνάγεται ότι ο θόρυβος γύρω από τη Novartis και η αντιπαράθεση για το κατά πόσο είναι σκάνδαλο ή σκευωρία έπληξε, σε σχετικά μικρό βαθμό, το σύνολο των κοινοβουλευτικών δυνάμεων, με εξαίρεση τη Χρυσή Αυγή. Ταυτόχρονα ενίσχυσε τις ένθεν κακείθεν εξωκοινοβουλευτικές – αντισυστημικές δυνάμεις και αύξησε την αδιευκρίνιστη ψήφο.

Δεν κατάφερε, ωστόσο, να ανατρέψει το σκηνικό του ισχυρού διψήφιου προβαδίσματος που διαθέτει η αξιωματική αντιπολίτευση και να κάμψει την τροχιά αυτοδυναμίας στην οποία εξακολουθεί να κινείται. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην πρόθεση ψήφου υποχωρούν, σε σύγκριση με την αντίστοιχη έρευνα του Ιανουαρίου, τα ποσοστά της Ν.Δ., που φτάνει στο 25,2% (-1%), του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος προσεγγίζει το 16,3% (-0,7%), του Κινήματος Αλλαγής, που βρίσκεται στο 7% (-1,2%), αλλά και του ΚΚΕ, που κινείται στο 5,6% (-0,2%), της Ενωσης Κεντρώων με 2,3% (-0,2%) και των ΑΝΕΛ με μόλις 1,5% (-0,7%).

Ελαφρώς κερδισμένη εμφανίζεται η Χ.Α., η οποία με 6,4% (+0,4%) προσεγγίζει ξανά την τρίτη θέση απειλώντας το ΚΙΝ.ΑΛ., ενώ περνούν το φράγμα του 1% μικρότεροι σχηματισμοί από τον χώρο της Δεξιάς, όπως η Εθνική Ενότητα των Γιώργου Καρατζαφέρη και Τάκη Μπαλτάκου και η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, αλλά και της Αριστεράς, όπως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που συνοδεύουν τη Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη και την Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Αυξημένα είναι και τα ποσοστά όσων στρέφονται στο λευκό ή στο άκυρο (6,7%), την αποχή (6%) και εκείνων που δηλώνουν ότι δεν έχουν αποφασίσει (15,7%).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Νέα δημοσκόπηση «δίνει» προβάδισμα στη ΝΔ – Το θέμα των στρατιωτικών «καίει» την κυβέρνηση

«Κάθαρση» για τη Novartis ζητούν οι Έλληνες – Τι δείχνει νέα δημοσκόπηση για την πρόθεση ψήφου

Δημοσκόπηση: «Πατώνει» στη Βόρειο Ελλάδα ο ΣΥΡΙΖΑ – Σαφές προβάδισμα η ΝΔ – Ενισχύεται η Χρυσή Αυγή